Πέμπτη 21 Φεβρουαρίου 2019

Κεφτεδάκια γαλοπούλας ζυμωμένα με λαχανικά και σάλτσα μουστάρδας

33-keftdakia-galopoulas
Υλικά για 4 άτομα:

Για τα κεφτεδάκια
  • 600 γρ. κιμάς από γαλοπούλα (ζητάμε να μας κόψουν κιμά από στήθος -και μπούτι αν υπάρχει- και να τον περάσουν 1 φορά από τη μηχανή. Μπορούμε να βάλουμε και κιμά κοτόπουλου) από το ψυγείο
  • 1 μικρό ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο στο μούλτι
  • 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος
  • 1/2 σελινόριζα, τριμμένη στο λεπτό τμήμα του τρίφτη
  • 1 μεσαίο καρότο, τριμμένο στο λεπτό τμήμα του τρίφτη
  • 1/2 κουτ. γλυκού ξύσμα από μανταρίνι ή νεράντζι ή περγαμόντο
  • 2 ασπράδια αυγών χτυπημένα σε ελαφριά μαρέγκα
  • 3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουτ. σούπας ξίδι από κρασί
  • αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα
  • 3 κουταλιές μουστάρδα Ντιζόν
  • 1 κουταλιά χυμός λεμονιού
  • 3 κουταλιές χυμός μανταρινιού ή νεραντζιού ή περγαμόντου
  • 4 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία


Κεφτεδάκια: Αν βάλουμε ξύσμα από νεράντζι ή περγαμόντο, βράζουμε νερό σε ένα μπρίκι και μόλις κοχλάσει ρίχνουμε το ξύσμα, μετράμε ώς το 5 και στραγγίζουμε στο σουρωτήρι του τσαγιού. Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τον κιμά, το κρεμμύδι, 1 κοφτή κουτ. σούπας αλάτι, πιπέρι, το δυόσμο, το ξύσμα και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Προσθέτουμε το λάδι και το ξίδι και ανακατεύουμε. Στύβουμε με τις παλάμες μας το τριμμένο καρότο (πάνω από μπολάκι ώστε να μαζέψουμε το χυμό του) και το προσθέτουμε στο μείγμα με τη σελινόριζα. Ζυμώνουμε καλά, βρέχοντας τα χέρια μας με κρύο νερό.

Πλάθουμε μικρά κεφτεδάκια και τα ακουμπάμε σε λαδωμένο ταψί. Τα βάζουμε στην κατάψυξη για 30΄ ή στη συντήρηση για 1 ώρα, ώστε να σφίξουν. Προθερμαίνουμε καλά το φούρνο στους 220° C (για περίπου 7 - 8 λεπτά). Ψήνουμε στη μεσαία θέση για 15 λεπτά, γυρνώντας τα στα 10 λεπτά να ροδίσουν και από την άλλη. Με τρυπητή κουτάλα τα βγάζουμε σε πιατέλα.

Σάλτσα: Ρίχνουμε τα υγρά του ταψιού στο μούλτι, προσθέτουμε τα υλικά της σάλτσας και χτυπάμε για 1 λεπτό. Περιχύνουμε τους κεφτέδες με τη σάλτσα. Συνοδεύουμε με σαλάτα.

Τι πίνουμε: Ροζέ από Merlot.

Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου