Υλικά
Τεμάχια: για 1 ταψί διαμέτρου 40 εκ.Γέμιση
- Για να φτιάξουμε κοτόπιτα αρχικά ζεσταίνουμε, σε μια φαρδιά κατσαρόλα, το λάδι και σοτάρουμε το κοτόπουλο για περίπου 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές.
- Ρίχνουμε τα κρεμμύδια και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου 2-3 λεπτά, μέχρι να χρυσίσουν.
- Προσθέτουμε 500 ml νερό, αλάτι και πιπέρι και βράζουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Βγάζουμε το κοτόπουλο και αφαιρούμε την πέτσα και τα κόκαλα και το ξεψαχνίζουμε.
- Μεταφέρουμε το μείγμα με τα κρεμμύδια και όσο ζωμό έχει μείνει στην κατσαρόλα σε ένα μεγάλο μπολ για να κρυώσουν.
- Σε ένα μικρότερο μπολ χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε στο μείγμα των κρεμμυδιών.
- Προσθέτουμε το ξεψαχνισμένο κοτόπουλο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα.
- Αναποδογυρίζουμε το πιο μεγάλο στρογγυλό ταψί που έχουμε (το πιο μεγάλο που χωράει ο φούρνος μας, ιδανικά διαμέτρου 50 εκ.) ή τη λαμαρίνα του φούρνου, έτσι ώστε το άνοιγμα να είναι προς τα κάτω.
- Βουτυρώνουμε την επιφάνεια αυτή και τοποθετούμε εκεί το ένα φύλλο.
- Ψήνουμε για περίπου 3 λεπτά μέχρι να στεγνώσει ελαφρώς και να γίνει τραγανό. Προσέχουμε να μην καεί.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία άλλη μία φορά, για συνολικά 2 φύλλα, και τα κρατάμε στην άκρη.
- Καθαρίζουμε το ταψί, το γυρίζουμε από την κανονική του πλευρά και βουτυρώνουμε το εσωτερικό του.
- Απλώνουμε ένα άψητο φύλλο, έτσι ώστε να εξέχουν οι άκρες του από το ταψί.
- Αλείφουμε με λίγο βούτυρο και προσθέτουμε άλλο ένα φύλλο, που να εξέχουν οι άκρες του.
- Προσθέτουμε το 1/3 της γέμισης στο ταψί και τοποθετούμε από πάνω ένα ψημένο φύλλο.
- Ρίχνουμε ακόμα 1/3 και επαναλαμβάνουμε με το τελευταίο ψημένο φύλλο και την υπόλοιπη γέμιση.
- Προσθέτουμε ένα νωπό φύλλο, αλείφουμε με βούτυρο και ολοκληρώνουμε με το τελευταίο νωπό φύλλο.
- Διπλώνουμε προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν στο ταψί και με τα δάχτυλα σχηματίζουμε τον κόθρο (ένα στεφάνι από ζύμη) τυλίγοντας τα φύλλα περιμετρικά του ταψιού.
- Βουτυρώνουμε και ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει.
- Αφήνουμε την κοτόπιτα να κρυώσει καλά και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου