Υλικά
Μερίδες: 6
- 1.500-1.800 γρ. χοιρινό τρανς, σε ολόκληρο, ενιαίο κομμάτι
- 6-7 κυδώνια με τη φλούδα τους, πλυμένα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια και σκληρούς πυρήνες (τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν)
- 300 γρ. κάστανα ολόκληρα, καλά πλυμένα, κομμένα στη μέση
- 5 χοντρά καρότα, κομμένα κατά μήκος στη μέση
- 4 ξερά κρεμμύδια με τη φλούδα τους, κομμένα στη μέση
- 4-5 κλωνάρια σέλινο ολόκληρα
- 1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- 120 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε το χοιρινό φούρνου με κυδώνια, κάστανα και λαχανικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, μέχρι να κάψει καλά.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς το μερικές φορές, μέχρι να ροδίσει καλά και ομοιόμορφα.
- Το μεταφέρουμε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού μαζί με όσο λάδι έμεινε στην κατσαρόλα.
- Τακτοποιούμε γύρω του όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
- Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά και σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
- Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 3 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
- Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένο εσωτερικά αλλά και ζουμερό, μπήγουμε ένα θερμόμετρο στο πιο χοντρό σημείο του: πρέπει να δείξει 75-80°C.
- Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει ωραία, γυρίζοντάς το μία φορά στα μισά του χρόνου.
- Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
- Το κόβουμε σε φέτες σε μια πιατέλα και γύρω του τακτοποιούμε τα ψημένα υλικά.
Πηγή: Γαστρονόμος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου