Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024

Χοιρινό φούρνου με κυδώνια, κάστανα και λαχανικά

 

Υλικά

Μερίδες: 6

  •  1.500-1.800 γρ. χοιρινό τρανς, σε ολόκληρο, ενιαίο κομμάτι
  •  6-7 κυδώνια με τη φλούδα τους, πλυμένα, κομμένα στη μέση, χωρίς κουκούτσια και σκληρούς πυρήνες (τα ραντίζουμε με λίγο χυμό λεμονιού για να μη μαυρίσουν)
  •  300 γρ. κάστανα ολόκληρα, καλά πλυμένα, κομμένα στη μέση
  •  5 χοντρά καρότα, κομμένα κατά μήκος στη μέση
  •  4 ξερά κρεμμύδια με τη φλούδα τους, κομμένα στη μέση
  •  4-5 κλωνάρια σέλινο ολόκληρα
  •  1/2 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
  •  120 ml ελαιόλαδο
  •  αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε το χοιρινό φούρνου με κυδώνια, κάστανα και λαχανικά προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C, μέχρι να κάψει καλά.
  2. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρέας για περίπου 10 λεπτά, γυρίζοντάς το μερικές φορές, μέχρι να ροδίσει καλά και ομοιόμορφα.
  3. Το μεταφέρουμε στο κέντρο ενός μεγάλου ταψιού μαζί με όσο λάδι έμεινε στην κατσαρόλα.
  4. Τακτοποιούμε γύρω του όλα τα υπόλοιπα υλικά και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.
  5. Προσθέτουμε νερό τόσο ώστε να μισοκαλύψει τα υλικά και σκεπάζουμε το ταψί πρώτα με λαδόκολλα και μετά σφιχτά με αλουμινόχαρτο.
  6. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 3 ώρες, μέχρι το κρέας να μαλακώσει καλά.
  7. Για να βεβαιωθούμε ότι είναι ψημένο εσωτερικά αλλά και ζουμερό, μπήγουμε ένα θερμόμετρο στο πιο χοντρό σημείο του: πρέπει να δείξει 75-80°C.
  8. Αφαιρούμε τη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15-20 λεπτά, μέχρι το κρέας να ροδίσει ωραία, γυρίζοντάς το μία φορά στα μισά του χρόνου.
  9. Ξεφουρνίζουμε και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
  10. Το κόβουμε σε φέτες σε μια πιατέλα και γύρω του τακτοποιούμε τα ψημένα υλικά.

Πηγή: Γαστρονόμος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου