Μόνο το ένα τρίτο της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος καλύπτει η επιδότηση 1,5 λεπτού ανά κιλοβατώρα που ανακοίνωσε χθες το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μία εβδομάδα μετά την ανακοίνωση των νέων τιμολογίων του Δεκεμβρίου...
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΥΠΕΝ, οι επιδοτήσεις αφορούν τις καταναλώσεις Δεκεμβρίου στους οικιακούς καταναλωτές και τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ). Η ενίσχυση αφορά μόνο τους καταναλωτές που είναι συμβεβλημένοι σε κυμαινόμενα τιμολόγια, δηλαδή πράσινα - κίτρινα και όχι τα σταθερά (μπλε). Για μηνιαία κατανάλωση έως 500 κιλοβατώρες, η ενίσχυση διαμορφώνεται σε 15 ευρώ ανά μεγαβατώρα ή 1,5 λεπτό ανά κιλοβατώρα, ενώ η επιπλέον κατανάλωση δεν επιδοτείται. Μάλιστα στην ανακοίνωση σημειώνεται ότι «η κατηγορία αυτή καταλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα». Προφανώς, αυτό σημαίνει ότι, παρά τον θόρυβο των τελευταίων μηνών για τα σταθερά τιμολόγια που διαμορφώνουν πολύ πιο ελκυστικές τιμές και τα πλήθη των καταναλωτών που στρέφονται σε αυτά, το ποσοστό εκείνων που τα επιλέγει παραμένει κάτω από το 10%.
Παρακάτω, στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται ότι το συνολικό κόστος της ενίσχυσης για τον Δεκέμβριο ανέρχεται σε 20,5 εκατ. ευρώ και καλύπτεται από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης. Εάν κάποιος διαιρέσει το ποσόν αυτό με το 15 (δηλαδή τα ευρώ ανά μεγαβατώρα), προκύπτει ότι η επιδοτούμενη κατανάλωση ανέρχεται τον Δεκέμβριο σε περίπου 1,4 εκατομμύρια μεγαβατώρες. Ομως, η μέση μηνιαία κατανάλωση στην ελληνική αγορά είναι 4 εκατομμύρια μεγαβατώρες και αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι τελικά επιδοτείται μόνο το ένα τρίτο της.
Η προφανής εξήγηση για τα υπόλοιπα δύο τρίτα της κατανάλωσης ηλεκτρικού που δεν επιδοτείται είναι ότι αυτή αφορά τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή τις εκατοντάδες χιλιάδες μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις αλλά και τις βιομηχανίες. Υπενθυμίζεται ότι, εδώ και έναν μήνα, από τη στιγμή που εκτοξεύθηκαν οι χονδρεμπορικές τιμές ρεύματος στο ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας, η κυβέρνηση και αυτοπροσώπως ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, δήλωναν ότι αυτή τη φορά θα υπάρξει μέριμνα και για την επιδότηση ρεύματος στις επιχειρήσεις.
Πάντως, στη χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου δεν υπήρχε καμία σχετική αναφορά –ούτε καν με κάποια σημείωση ότι τις επόμενες μέρες θα υπάρξει σχετική ενημέρωση. Πληροφορίες ανέφεραν, τις προηγούμενες μέρες, ότι γίνονται σκέψεις για «έμμεση» επιδότηση στο ρεύμα των επιχειρήσεων, μέσω κάποιων φοροαπαλλαγών, αλλά δεν υπήρξε κάτι πιο συγκεκριμένο. Υπενθυμίζεται ότι, πριν από τις εκλογές του 2023, η κυβέρνηση ανακοίνωσε θηριώδεις επιδοτήσεις και στα επαγγελματικά τιμολόγια των επιχειρήσεων με ισχύ έως 35KVA (φούρνοι, σουπερμάρκετ, αποθήκες κ.λπ.). Ομως, εκείνες οι ενισχύσεις έμπλεξαν στην ελλιπή προετοιμασία και συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Ενωση (για την αποφυγή κρατικής ενίσχυσης), με συνέπεια κάποιες επιχειρήσεις να εισπράξουν την επιδότηση με τεράστια καθυστέρηση ή ακόμη να περιμένουν.
Κατά τα λοιπά, η χθεσινή ανακοίνωση περιορίζεται να αναφέρει ότι τα νοικοκυριά του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου επιδοτούνται με 3,5 λεπτά ανά κιλοβατώρα για το σύνολο της κατανάλωσης και στο υπόλοιπο μέρος της υποστηρίζει ότι «σε κάθε περίπτωση, οι τιμές του ρεύματος για τον οικιακό καταναλωτή το 2024 είναι χαμηλότερες σε σχέση με το 2023».
Σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή «για την αγορά ρεύματος και την κυβερνητική αποτυχία», λέγοντας ότι «μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση προχωρά, μόνο, σε δηλώσεις ότι οι καταναλωτές δεν θα μείνουν απροστάτευτοι». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ζητούν σειρά από μέτρα πολιτικής, παρεμβάσεις και αξιολογήσεις, με στόχο τον εξορθολογισμό του κόστους παραγωγής και εμπορίας ενέργειας, την προστασία του τελικού καταναλωτή και την αντιμετώπιση του φαινομένου μεγάλων βραχυπρόθεσμων κερδών που επιβαρύνουν αδικαιολόγητα τον τελικό καταναλωτή.
Αρης Χατζηστεφανου
info-war.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου