Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα: Οι δύο όψεις

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Παπατσάκωνα - Σωτήρης Σκουλούδης

Το κρίσιμο διακύβευμα σχετικά με την πολιτική και οικονομική πορεία της χώρας που προκαλείται από την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, σχολιάζουν στο zougla.gr συνταγματολόγοι, πολιτικοί, βουλευτές και οικονομολόγοι. Οι απόψεις, για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα, όπως είναι φυσικό, είναι διχασμένες. 

Από την «απόλυτη έκφραση του δημοκρατικού πολιτεύματος που αποτελεί ένα δημοψήφισμα», μέχρι τον χαρακτηρισμό ως «ανεύθυνο εκβιασμό προς τον μη ενημερωμένο λαό», αλλά κι έναν «έσχατο τρόπο να κρατηθεί στην εξουσία η κυβέρνηση», όπως είναι μερικές από τις απόψεις που εκφράστηκαν, το σίγουρο είναι, ότι την Κυριακή 5 Ιουλίου 2015, την τελική απάντηση, θα τη δώσει ο ελληνικός λαός, που μετά από 41 χρόνια, θα κληθεί και πάλι στις κάλπες με ένα συγκεκριμένο ρητό ερώτημα...


Ο ομότιμος καθηγητής της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών και ΣυνταγματολόγοςΓιώργος Κασιμάτης δήλωσε στο zougla.gr: «Το δημοψήφισμα από πλευράς νόμου και Συντάγματος είναι εντάξει, πολιτικά όμως ο λαός δεν είναι σωστά ενημερωμένος ούτε μπορεί να ενημερωθεί σε μια εβδομάδα. Πρόβλημα αντισυνταγματικό δεν υπάρχει».






Ο καθηγητής συνταγματικού δικαίου Ανδρέας Δημητρόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι κατά τη γνώμη μου οπωσδήποτε δεσμευτικό».






Ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής δήλωσε: «Είναι μια ιστορική στιγμή. Δεν αφορά το ευρώ και τη δραχμή αλλά μόνο τη διαπραγμάτευση». 








Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος: «Το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό. Εύχομαι το δημοψήφισμα να μη γίνει».






Ο βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου δήλωσε: «Ο κ. Τσίπρας κρύβεται πίσω από ένα δημοψήφισμα».






Ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας δήλωσε: «Προτίμησαν να δώσουν στο λαό ένα περίστροφο και να αυτοκτονήσει. Αυτές είναι ανεύθυνες ενέργειες».






Ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Κώστας Ζουράρις είπε: «Ο ελληνικός λαός οφείλει να απορρίψει τον εκβιασμό».







Ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας είπε: «Το ζήτημα είναι ποια πορεία θα έχει η χώρα»






Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Θανάσης Χειμωνάς ανέφερε: «Έχουμε την πιο ανίκανη κυβέρνηση όλων των εποχών. Το δημοψήφισμα δεν πρέπει να γίνει πρέπει να σαμποταριστεί και να γίνουν καταλήψεις στα εκλογικά κέντρα». 







Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος ανέφερε: «Ο πρωθυπουργός παίρνει την πρωτοβουλία να θέσει σε δημοψήφισμα την πρόταση των δανειστών». 







Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση ανέφερε: «Το δημοψήφισμα είναι μια άμεσα δημοκρατική πράξη». 




Ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης δήλωσε στο zougla.gr: «Οι διαπραγματεύσεις απέτυχαν και ο κ. Τσίπρας φάνηκε ψεύτης και ανειλικρινής σχετικά με όσα είχε εξαγγείλει προεκλογικά. Το κάνει επειδή το κόμμα του ήταν έτοιμο να διαλυθεί στα τρία. Το κάνει ως έσχατο τρόπο για να κρατηθεί στην εξουσία. Η διατύπωση του ερωτήματος για όλους είναι ευρώ ή δραχμή. Τη συμφωνία ούτε ο Βαρουφάκης δεν την έχει διαβάσει. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε καμία επαφή με την πραγματικότητα». 



Δηλώσεις οικονομολόγων:
Ο οικονομολόγος - φοροτεχνικός Δημήτρης Τσαγκάρης μίλησε στο zougla.gr για τις πολιτικές εξελίξεις αλλά και για το ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα: 

«Είναι σίγουρα μια κίνηση αιφνιδιαστική, υψηλού πολιτικού ρίσκου, προφανώς η κυβέρνηση βρέθηκε σε αδυναμία. Είναι γεγονός ότι υπάρχει μια πενταετής εκκρεμότητα σε ότι αφορά τη διάσωση της χώρας, νομίζω είναι κουρασμένη η κοινωνία και η αγορά, ο κόμπος φτάνει στο χτένι. Το δίλημμα προβλέπω μοιραία θα μεταβιβαστεί στο “ψευδοερώτημα” αν θέλουμε το ευρώ ή δεν το θέλουμε». 

Όσον αφορά τις προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης, «πρόκειται για θλιβερά οικονομικά σενάρια που θα ταλαιπωρήσουν την ήδη ταλαιπωρημένη αγορά. Απλά παρατείνει το σημερινό οικονομικό αδιέξοδο χωρίς να επιλύει την ουσία του οικονομικού μας προβλήματος. Με την αύξηση των φόρων μειώνεται το διαθέσιμο εισόδημα και θα οδηγηθούμε σε ερήμωση και μαρασμό, με εταιρίες να αναζητούν αλλού φορολογική κατοικία».

Κατά συνέπεια, σύμφωνα με τον οικονομολόγο, «ο απλός καταναλωτής θα προσπαθεί να φοροαποφύγει, στο μέτρο που μπορεί, με τη στροφή σε άλλες αγορές με χαμηλότερες τιμές. Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα μπορέσει το δημόσιο να εισπράξει τους φόρους που προσδοκά, από τη στιγμή που η κατανάλωση σίγουρα θα μειωθεί». 



Πέτρος Δούκας: «Μια μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από ολική ρήξη»

O Πέτρος Δούκας, πρώην Υπουργός Οικονομικών, θεωρεί ότι μια μέτρια συμφωνία είναι καλύτερη από την ολική ρήξη, που θα φέρει αντιμέτωπη τη χώρα με πολύ δυσάρεστες καταστάσεις και θα είναι ασύγκριτα χειρότερη με όλα τα σενάρια.

«Δεν έχουμε καταλάβει ότι η Ελλάδα δεν είναι σε θέση να πληρώσει μισθούς και συντάξεις στο επίπεδο που είχε συνηθίσει και ζητάμε από τους Ευρωπαίους να συμβάλλουν σε αυτό. Η διαπραγμάτευση έχει να κάνει με το αν θέλουν οι ευρωπαίοι να δώσουν αυτά τα χρήματα, με την προοπτική κάποια στιγμή να τα πάρουν πίσω. Πρέπει να ξέρουμε ποιες είναι οι επιπτώσεις για όποια απόφαση λάμβανουμε».

Όσον αφορά στις προοπτικές ανάκαμψης, ο Πέτρος Δούκας εκτιμάει ότι «η χώρα θα περάσει πολύ δύσκολα τα επόμενα χρόνια, από εμάς θα εξαρτηθεί να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη, δηλαδή να σηκώσουμε τα μανίκια και να δουλέψουμε, καθώς και να προσελκύσουμε τις απαραίτητες επενδύσεις. Το ότι θα περάσουμε δύσκολα ακόμα είναι δεδομένο, από εμάς εξαρτάται όμως για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτό»...



Π. Μπατσαριτσάκης: «Η μνημονιακή συνταγή που μας οδηγεί στην ύφεση συνεχίζεται: το χειμώνα θα ζήσουμε τα χειρότερα»

Ο Παναγιώτης Μπατσαριτσάκης, οικονομικός αναλυτής-επιχειρηματικός σύμβουλος, χαρακτηρίζει τα μέτρα ως «αλυσίδες» για όλους: για τους εργαζόμενους, τους επιχειρηματίες, τους συνταξιούχους. 

«Θα επιτείνουν την υφεσιακή πορεία της χώρας διογκώνοντας τα προβλήματα. Η οικονομία θα συνεχίσει να βυθίζεται σε ύφεση κι ας έχει πρωτογενή πλεονάσματα, αφού αυτά προέρχονται από μια μίνι στάση πληρωμών που ισχύει. Ο κλοιός θα σφίγγει συνέχεια, ακόμη κι αν δίνονται χρήματα, τα οποία κι αυτά δίνονται με το σταγονόμετρο. Αυτή η κατάσταση θα επιφέρει πολύ άσχημες συνέπειες για εμάς και θα φανούν αμέσως μετά το καλοκαίρι, που θα σταματήσουν τα έσοδα από τον τουρισμό», εκτιμάει ο οικονομολόγος.

Ως το χειρότερο μέτρο, ο Παναγιώτης Μπατσαριτσάκης χαρακτηρίζει την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%. «Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση είναι το χειρότερο από τα μέτρα και οδηγεί στην καταστροφή χιλιάδες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα, με συνέπειες φυσικά και στην τσέπη των καταναλωτών, αφού μέρος του κόστους θα μετακυληθεί σε αυτούς».

«Η μνημονιακή συνταγή που έχει οδηγήσει την οικονομία στα τάρταρα της ύφεσης συνεχίζεται. Οι δανειστές δεν έχουν καταλάβει τι συμβαίνει στη χώρα κι αυτό είναι πολύ λυπηρό κι ανθελληνικό», καταλήγει.

Όσον αφορά στην απόφαση για δημοψήφισμα, ο Π. Μπατσαριτσάκης θεωρεί ότι αυτό «είναι το τελευταίο όπλο της κυβέρνησης για να καταφέρει να πείσει τους θεσμούς ότι τον λόγο τον έχει πια ο λαός».  «Ο λαός όμως», όπως εκτιμάει ο οικονομικός αναλυτής, «βρίσκεται σε δριμύ θέση και ο χειμώνας που έρχεται, θα είναι πολύ δύσκολος για την ελληνική κοινωνία».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου