Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Αναλυτική εκτίμηση για τις βάσεις 2016 - Σύγκριση με βάσεις 2015

 https://www.alfavita.gr                            
Βάσεις 2016 - υπολογισμός μορίων - μηχανογραφικό
Οι μαθητές εφόσον τελείωσαν τις Πανελλαδικές εξετάσεις 2016, έχουν μπει πλέον στην διαδικασία συμπλήρωσης του μηχανογραφικού επιλέγοντας τμήματα ΑΕΙ και ΤΕΙ. Οι υποψήφιοι έμαθαν τις βαθμολογίες τους την περασμένη Παρασκευή και συγκρίνοντας τις βάσεις του 2015 προσπαθούν να υπολογίσουν σε ποιο πανεπιστημιακό τμήμα θα μπουν.
Η υποβολή του μηχανογραφικού θα γίνεται για τους υποψήφιους των Πανελληνίων έως την Παρασκευή 8 Ιουλίου
Οι μαθητές που θέλουν να το υποβάλουν το μηχ ζητώντας μηχανογραφικό πρέπει να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας.
Φέτος το alfavita κυκλοφόρησε τον "Οδηγό Σπουδών και Επαγγέλματος 2016 - ΑΕΙ, ΤΕΙ, Στρατιωτικές και Αστυνομικές σχολές" (400 σελίδες) με την υπογράφη του εκπαιδευτικού αναλυτή Χρήστου Κάτσικα.  Ο οδηγός αυτός περιλαµβάνει όλα όσα πρέπει να γνωρίζει ο υποψήφιος φοιτητής για όλα τα τμήματα των ΑΕΙ και ΤΕ στην Ελλάδα. Μπορείτε να προμηθευτείτε τον οδηγό εδώ
Το alfavita προώθησε από την περασμένη Τετάρτη μια ειδική εφαρμογή σε ένα ειδικό template για να μπορεί ο μαθητής να υπολογίσει τα μόριά του.
Εδώ μπορείτε να δείτε τις βάσεις του 2015 ανά τμήμα ΑΕΙ και ΤΕΙ
Η ακτινογραρφία των στατιστικών στοιχείων

Τα στατιστικά των Πανελλαδικών δείχνουν πως υπάρχει πσυνωστισμός στις μεσαίες βαθμολογίες ενώ όπως ανέφερε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Γιάννης Παντής, «τα θέματα ήταν διαβαθμισμένης δυσκολίας, με αποτέλεσμα να έχουμε φέτος καλύτερες κατανομές».
Στα Αρχαία ελληνικά έγραψαν πάνω από τη βάση το 47,35%, ενώ αρίστευσε το 10,25%. Στα Λατινικά το 69,09% και στην Ιστορία το 52,23%. Αντιστοίχως στα Μαθηματικά θετικών σπουδών πάνω από τη βάση έγραψε το 53,24%, στη Φυσική το 69,5% και στη Χημεία το 75,27%.
Εκτιμήσεις για την κίνηση των Βάσεων 2016
Ο Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), Γιάννη Βαφειαδάκη αναλύει στην Ημερησία  τα συμπεράσματα που προκύπτουν ανά επιστημονικό πεδίο είναι τα εξής:
• 1ο επιστημονικό πεδίο Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι και ελαφρώς πτωτικά αναμένεται να κυμανθούν οι βάσεις εισαγωγής στις περιζήτητες Νομικές Σχολές του πεδίου. Πέρυσι, η βάση εισαγωγής στη Νομική Αθήνας είχε διαμορφωθεί στα 18.223 μόρια. Αντίθετα, άνοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει το βαθμολογικό «κατώφλι» εισαγωγής του πεδίου. Σημειώνεται ότι στα Αρχαία προσανατολισμού, το πρώτο μάθημα βαρύτητας του πεδίου, αυξήθηκε φέτος το ποσοστό των αριστούχων (με βαθμολογίες από 18-20) αφού διαμορφώθηκε στο 2,78% έναντι 0,95% πέρυσι, αλλά και το ποσοστό των υποψηφίων που έγραψε κάτω από τη βάση (52,65% φέτος έναντι 49,66% πέρυσι). Στην Ιστορία προσανατολισμού, οι αριστούχοι μειώθηκαν (11,65% φέτος έναντι 13,38% πέρυσι), ενώ αυξήθηκαν οι υποψήφιοι με βαθμολογίες κάτω από τη βάση (47,77% φέτος έναντι 41,15% πέρυσι).
• 2ο επιστημονικό πεδίο Θετικών και Τεχνολογικών Επιστημών: Πτωτική εκτιμάται ότι θα είναι η πορεία των βάσεων εισαγωγής στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές τις οποίες φέτος διεκδικεί μικρότερος αριθμός υποψηφίων σε σύγκριση με πέρυσι. Είναι ενδεικτικό ότι πέρυσι περί τους 50.000 ήταν οι εν δυνάμει υποψήφιοι από τη θετική και τεχνολογική κατεύθυνση όταν φέτος οι υποψήφοι των θετικών σπουδών είναι λιγότεροι από 20.000. Η πτώση αναμένεται ότι θα είναι μικρότερη στις Πολυτεχνικές και Φυσικομαθηματικές Σχολές της Αθήνας και μεγαλύτερη στις Σχολές της περιφέρειας. Στα Μαθηματικά, το πρώτο μάθημα βαρύτητας, αρίστευσε φέτος το 6,6% έναντι 4,53% πέρυσι, ενώ στη Φυσική τα εύκολα θέματα εκτόξευσαν τον αριθμό των αριστούχων που εξαπλασιάστηκε και διαμορφώθηκε στο 27,88% έναντι 5,18% πέρυσι.
• 3ο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Υγείας: Οι υψηλές επιδόσεις των υποψηφίων στη Φυσική και τη Χημεία αναμένεται να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις βάσεις εισαγωγής στις Ιατρικές Σχολές και στις υπόλοιπες Σχολές των Επιστημών Υγείας, όπως Οδοντιατρικές και Φαρμακευτικές, χωρίς να αποκλείεται να παρουσιάσουν οριακή άνοδο. Εκτιμάται ότι περί τους 9.000 είναι οι υποψήφιοι οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε Φυσική, Χημεία και Βιολογία, διεκδικώντας με υψηλές βαθμολογίες την εισαγωγή τους σε τμήματα των Επιστημών Υγείας. Ενδεικτικά, άριστες βαθμολογίες συγκέντρωσε στη Βιολογία το 22,65% φέτος έναντι 20,05% πέρυσι και στη Χημεία το 35,34% φέτος έναντι 34,93% πέρυσι. Την ίδια ώρα, μεγάλη άνοδο εκτιμάται ότι θα παρουσιάσουν οι βάσεις στα παραϊατρικά τμήματα ΤΕΙ του πεδίου τα οποία φέτος διεκδικούν οι υποψήφιοι των θετικών σπουδών, ενώ μέχρι πέρυσι «μονοπωλούσαν» οι υποψήφιοι της θεωρητικής κατεύθυνσης που παραδοσιακά συγκεντρώνουν χαμηλότερες βαθμολογίες.
Στα ύψη οι βάσεις σε Ιατρικές Σχολές, πτώση σε Πολυτεχνικές και Οικονομικές
• 4ο επιστημονικό πεδίο Επιστημών Εκπαίδευσης: Οι βάσεις αναμένεται να κάνουν «βουτιά», η οποία θα είναι εντυπωσιακή στην περιφέρεια όπου θα αρκούν για την εισαγωγή μερικά χιλιάδες μόρια μόνο. Σημειώνεται ότι τα παιδαγωγικά τμήματα έχουν πλέον απομονωθεί στο 4ο επιστημονικό πεδίο, το οποίο παρουσιάζει εξαιρετικά χαμηλή ζήτηση, καθώς η πρόσβαση σε αυτό εξασφαλίζεται με την επιλογή πέμπτου μαθήματος, των Μαθηματικών γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των Ανθρωπιστικών Σπουδών και της Ιστορίας γενικής παιδείας για τους υποψηφίους των άλλων προσανατολισμών. Έτσι, φέτος, μόλις 8.500 υποψήφιοι διεκδικούν μία από τις περίπου 5.000 διαθέσιμες θέσεις στα Παιδαγωγικά Τμήματα της χώρας, με βαθμολογίες ιδιαίτερα χαμηλές. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ιστορία γενικής παιδείας το 53,99% έγραψε από 0-5, ενώ στα Μαθηματικά γενικής παιδείας το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 47,72%.
• 5ο επιστημονικό πεδίο Οικονομίας - Πληροφορικής: Παρά τις καλύτερες, φέτος, επιδόσεις των υποψηφίων στα μαθήματα Αρχές Οικονομικής Θεωρίας και Ανάπτυξη Εφαρμογών σε Προγραμματιστικό Περιβάλλον, η παταγώδης αποτυχία των υποψηφίων στο μάθημα των Μαθηματικών προσανατολισμού -το 77,89% έγραψε κάτω από τη βάση- πιέζει προς τα κάτω τις βάσεις εισαγωγής στις Οικονομικές Σχολές. Η πτώση αναμένεται να είναι μικρότερη στις σχολές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και μεγαλύτερη στην περιφέρεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου