Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Στο σιδηροδρομικό Σταθμό ΑΙΓΙΝΙΟΥ η τελετή σύνδεσης των Ελληνικών Σιδηροδρόμων με τους Ευρωπαϊκούς.


Με την καθολική απουσία των θεσμικών, και όχι μόνον, εκπροσώπων της Ελληνικής Πολιτείας έγινε, η προγραμματισθείσα από το Δήμο Πύδνας- Κολινδρού και τη Δημοτική Ενότητα Αιγινίου, η τελετή συμπλήρωσης 100 Χρόνων (9-22/5/1916-22/5/2016) από τη σύνδεση των Ελληνικών Σιδηροδρόμων με τους Ευρωπαϊκούς.
Όπως είναι ιστορικά γνωστό η σύνδεση αυτή έγινε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό ΛΙΜΠΑΝΟΒΟΥ ( ΑΙΓΙΝΙΟΥ από το έτος 1926), από τον τότε Βασιλιά ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ Α΄ και το Διάδοχό του ΓΕΩΡΓΙΟ Β΄. Ο αγιασμός ευλογήθηκε από τον τότε Επίσκοπο Κίτρους Μακαριστό ΠΑΡΘΕΝΙΟ ΒΑΡΔΑΚΑ, από το βιβλίο του οποίου έχουμε όλες τις λεπτομέρειες της τελετής εκείνης.
Σύμφωνα με το σχετικό πρόγραμμα του Δήμου, η τελετή αυτή της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από τότε, πραγματοποιήθηκε στον Παλαιό Σ. Σταθμό ΛΙΜΠΑΝΟΒΟΥ (ΑΙΓΙΝΙΟ) την προηγούμενη Κυριακή 19 Ιουνίου 2016.

            Ο Δήμαρχος κ. Λαγδάρης απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωθέντες κατοίκους του Αιγινίου. Ευχαρίστησε τους παρισταμένους Υποδιοικητή της Ταξιαρχίας Λιτοχώρου, Συνταγματάρχη κ. Χατζησαββίδη καθώς και τον εκπρόσωπο του κλιμακίου της Π.Υ. Κολινδρού.
Για το πολύ σημαντικό αυτό ιστορικό γεγονός, αναφέρθηκε με σημαντικές λεπτομέρειες ο ομιλητής, πρώην Δήμαρχος Αιγινίου κ. Αναστάσιος Τερζής, Δημοσιογράφος και Πρόεδρος του Ιδρύματος ΠΑΣΧΑΛΗ και ΙΩΑΝΝΗ ΤΕΡΖΗ, ο οποίος μεταξύ των άλλων τόνισε τόσο τη σημαντικότητα της σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Αθήνας, όσο και την ιστορικότητα των οικισμών και ολόκληρης της περιοχής της Βόρειας Πιερίας.
Η συγκοινωνιακή αυτή σύνδεση πραγματοποιείται τρία χρόνια περίπου μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας από την Τουρκική Κατοχή και την οριστική ενσωμάτωση της στον Εθνικό κορμό.
Σε ανάμνηση του μέγιστου αυτού ιστορικού γεγονότος τοποθετήθηκε μαρμάρινη στήλη στο κτίριο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, η οποία φιλοτεχνήθηκε από τη γνωστή επιχείρηση επεξεργασίας Γρανιτών και Μαρμάρων του ΒΑΣΙΛΗ ΣΕΡΔΑΡΗ και προσφέρθηκε από κοινού με το Ίδρυμα ΠΑΣΧΑΛΗ και ΙΩΑΝΝΗ ΤΕΡΖΗ.
Το πολύ καλά επιμελημένο πρόγραμμα της τελετής, με φωτογραφικό υλικό ανάλογο αλλά και με τη συνοπτική ιστορία των Ελληνικών Σιδηροδρόμων εξαρχής μέχρι και σήμερα ήταν προσφορά του ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ ΕΜΠΟΡΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ του Αιγινίου και της περιοχής του, ενώ τα εδέσματα της δεξίωσης προσφέρθηκαν από τις κυρίες των τριών ΚΑΠΗ Αιγινίου.
Ο Δήμαρχος κ. Ευάγγελος Λαγδάρης ευχαριστεί όσους εργάστηκαν για την τελετή αυτή ιδιαίτερα δε το ΒΑΣΙΛΗ ΣΕΡΔΑΡΗ, το ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΜΠΟΡΩΝ, ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Αιγινίου καθώς και τον πρώην Δήμαρχο Αιγινίου Αναστάσιο Τερζή που είχε την ιδέα ανάδειξης του ιστορικού αυτού γεγονότος Πανελλήνιας και Τοπικής αξίας.


Γραφείο Τύπου



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου