Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Στον Όλυμπο για τον Όλυμπο! Τριήμερο εκδηλώσεων με επίκεντρο το βουνό των θεών

http://www.olympiobima.gr/

Πλούσιο σε αθλητικό και πολιτιστικό επίπεδο είναι για την Πιερία το τριήμερο που ξεκινά από  Παρασκευή 24 και ολοκληρώνεται την Κυριακή 26 Ιουνίου, καθώς περιλαμβάνει την παγκόσμια πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ «Mt. Olympus the Creation» και τον 13ο Olympus Marathon, με όλες τις παράλληλες εκδηλώσεις του. Ήδη οι εκδηλώσεις για τον αγώνα δρόμου, που φέτος συμπληρώνει 13 χρόνια ζωής και θα διεξαχθεί την Κυριακή, ξεκίνησαν χθες το βράδυ στο Δημοτικό Πάρκο Λιτοχώρου, ενώ σήμερα το βράδυ τη σκυτάλη παίρνουν οι σκηνοθέτες Αθηνά Κρικέλη και Δημήτρης Ζησόπουλος για την προβολή του ντοκιμαντέρ στο Αρχαίο Θέατρο Δίου.

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν χθες το μεσημέρι οι διοργανωτές αναφέρθηκαν στις λεπτομέρειες των σημαντικών αυτών εκδηλώσεων, που έχουν στο επίκεντρο το βουνό των θεών, τον Όλυμπο και που θα αποτελέσουν για την Πιερία πόλο έλξης αθλητών και επισκεπτών.
Παρόντες στη συνέντευξη ήταν η αντιπεριφερειάρχης Σοφία Μαυρίδου, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Κώστας Δημόπουλος, ο πρόεδρος του Olympus Marathon Άρης Νίκας, ο πρόεδρος του Φεστιβάλ Ολύμπου Γρηγόρης Παπαχρήστος, η σκηνοθέτιδα Αθηνά Κρικέλη, ο περιφερειακός σύμβουλος Στέφανος Μπιτόπουλος, ο τεχνικός διευθυντής του Olympus Marathon Διονύσης Στρογγύλης, καθώς και ισπανοί αθλητές που θα τρέξουν στον αγώνα, μεταξύ των οποίων ο Jessed Gispert Hernandez, ο οποίος κατέχει και το ρεκόρ.

Σ. Μαυρίδου
«Είμαστε στην ευχάριστη θέση, μέσα σε αυτή τη δύσκολη αυτή περίοδο της οικονομικής κρίσης, να λάβουν χώρα στην Πιερία και στους πρόποδες του Ολύμπου, ο οποίος αποτελεί παγκόσμιο στίγμα τουριστικής αναφοράς, δύο μεγάλα γεγονότα με αθλητικό, κοινωνικό, πολιτιστικό και πολιτισμικό χαρακτήρα» τόνισε η κα Μαυρίδου η οποία αναφέρθηκε στον 13ο Olympus Marathon, στον οποίο, όπως υπογράμμισε, μετέχουν διεθνείς αθλητές και μέσα από τον οποίο αναδεικνύεται η περιοχή, ο δήμος Δίου-Ολύμπου και πρωτίστως το μυθικό βουνό των θεών. «Κάνουμε ένα θερμό κάλεσμα σε όλους να παρακολουθήσουν αυτά τα σημαντικά γεγονότα» σημείωσε.

Κ. Δημόπουλος
Από την πλευρά του ο κ. Δημόπουλος επεσήμανε πως το τριήμερο αυτό είναι πλούσιο σε γεγονότα. «Η αυλαία ανοίγει το βράδυ της Παρασκευής, στις 21:00 στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. Θα δούμε μια καταπληκτική δουλειά της Ellopia Films με σκηνοθέτες τη δημοσιογράφο Αθηνά Κρικέλη και το Δημήτρη Ζησόπουλο, οι οποίοι θα μας δείξουν τη δική τους θεμελιωμένη επιστημονικά άποψη για το πώς δημιουργήθηκε ο Όλυμπος, από την εποχή της απόσχισης των τεκτονικών πλακών. Είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ που παρουσιάζεται στο χώρο του Αρχαίου Δίου με φόντο τον ίδιο τον Όλυμπο και το εμπλουτίζουμε με στοιχεία που θυμίζουν στο εξωτερικό και εκπροσωπούν την Ελλάδα: δηλ. με συρτάκι και χασάπικο και ένα καταπληκτικό χορευτικό από τον Πολιτιστικό Όμιλο Λιτοχώρου και την Ορχήστρα Νέων Δίου» τόνισε ο δήμαρχος. Ο κ. Δημόπουλος ευχαρίστησε για τη συμβολή τους την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας και τις πανεπιστημιακές ανασκαφές, το Φεστιβάλ Ολύμπου και τον ΟΡΦΕΟ, που συνδιοργανώνει την εκδήλωση, τον κ. Νίκα, «που είχε τη φαεινή ιδέα να φιλοξενηθεί αυτή η εκδήλωση στο τριήμερο του Olympus Marathon, ώστε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο ντοκιμαντέρ» και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και την αντιπεριφερειάρχη, που στηρίζει έμπρακτα κάθε προσπάθεια.

ΑΝίκας
«Το μήνυμα “Running with the Gods” ήταν κάτι που το είχαμε στο μυαλό μας όταν ξεκινήσαμε πριν 13-14 χρόνια. Σχεδιάσαμε τον αγώνα έτσι ώστε οι αθλητές πραγματικά να νιώθουν ότι τρέχουν μαζί με τους θεούς. Θέλαμε να συνδέσουμε άρρηκτα τον αγώνα με το μύθο, γι’ αυτό και προβληματιστήκαμε ιδιαίτερα προκειμένου να καταλήξουμε στη διαδρομή» υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Νίκας, ο οποίος ευχαρίστησε τον κ. Παπαχρήστο, την κα Μαυρίδου και τον κ. Δημόπουλο που στηρίζουν τον αγώνα, αλλά και 400 περίπου εθελοντές που συμμετέχουν. «Ο αγώνας έχει φτάσει σε ικανοποιητικό διεθνές επίπεδο, αλλά ποτέ δεν υπάρχει όριο» πρόσθεσε και έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δύο σημεία που δίνουν βαρύτητα οι διοργανωτές: την ασφάλεια των αθλητών και την προστασία του περιβάλλοντος.
«Έχουμε κάνει πάρα πολλές προσπάθειες και υπερηφανευόμαστε πως το οικολογικό αποτύπωμα του αγώνα είναι μηδενικό. Μετά από μια εβδομάδα ο επισκέπτης δεν βλέπει κανένα απολύτως ίχνος που να δείχνει πως πέρασαν 800 άτομα από το μονοπάτι. Θα μαζευτούν τα σκουπίδια, να αφαιρεθούν οι πινακίδες κ.τ.λ. Ευτυχώς υπάρχουν πλέον στην Ελλάδα πολλοί αγώνες ορεινού τρεξίματος, γιατί είναι καιρός να ανοίξει και αυτό το κομμάτι του αθλητικού τουρισμού και ο Olympus Marathon ήδη κάνει δειλά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά υπάρχει και ο κίνδυνος από την ανεξέλεγκτη αυτή αύξηση να γίνουν ζημιές στο περιβάλλον, όταν οι αγώνες γίνονται χωρίς κάποιες ευαισθησίες και αρχές, με αποτέλεσμα να αφήνεται μόνιμο αποτύπωμα» υπογράμμισε ο κ. Νίκας.
Τέλος, στάθηκε και στη συνεργασία που ισχύει από φέτος με το κατάστημα Runner Store, «που θεωρούμε πως θα βάλει τον αγώνα σε άλλο επίπεδο και στο θέμα της προώθησης στο εξωτερικό και στο θέμα της καλύτερης οργάνωσης κυρίως των παράλληλων εκδηλώσεων. Ευχήθηκε επίσης ο καιρός να είναι σύμμαχος στον αγώνα, στον οποίο φέτος αναμένεται να υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός. Συγκεκριμένα, εκτός από τον παγκόσμιας εμβέλειας Ισπανό αθλητή Jessed Gispert Hernandez, που θα έχει ως αποτέλεσμα όλα τα φώτα να πέσουν στον Olympus Marathon, θα συμμετέχει και η πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη γυναίκα αθλήτρια, η οποία αναμένεται ότι θα βρίσκεται στην 5άδα της τελικής κατάταξης. Παρούσα θα είναι επίσης η Ολυμπιονίκης Φανή Χαλκιά, η οποία θα είναι και η παρουσιάστρια της προβολής του ντοκιμαντέρ.

Δ. Στρογγύλης
Στη σήμανση του μονοπατιού αναφέρθηκε ειδικά ο κ. Στρογγύλης, ο οποίος τόνισε πως όλα είναι έτοιμα σε ποσοστό 99%. Η σήμανση έχει γίνει κατά κύριο λόγο με πινακιδάκια, κορδέλες σήμανσης και χιλιομετρικές αποστάσεις ανά ένα χιλιόμετρο, που σε μια εβδομάδα θα αφαιρεθούν «σαν να μη έγινε ο αγώνας». Συμπλήρωσε δε πως τα μονοπάτια είναι καθαρά και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. «Νομίζω ότι θα γίνει ένας πολύ ωραίος αγώνας» κατέληξε.

Α. Κρικέλη
Η κα Κρικέλη ξεκίνησε ευχαριστώντας τους διοργανωτές και κυρίως τον κ. Δημόπουλο για την πολύ καλή ιδέα του να γίνει η πρώτη παγκόσμια προβολή στο Αρχαίο Θέατρο Δίου και όχι στο Ζάππειο, όπως αρχικά ήταν προγραμματισμένο. «Αγκαλιάσατε τη δουλειά μας με πολύ εμπιστοσύνη και πιστεύω ότι αύριο θα χαρείτε πάρα πολύ γι’ αυτό. Από αύριο (σημ. σήμερα) σφραγίζεται και ο φάκελος για να μπορούμε να συμμετέχουμε στα παγκόσμια φεστιβάλ» ανέφερε χαρακτηριστικά και εξήγησε πως αυτό το ντοκιμαντέρ δεν έχει γίνει για την Ελλάδα, αλλά για το εξωτερικό. Ειδικότερα, η Ellopia Films έχει στο ενεργητικό της 28 ντοκιμαντέρ έχοντας αποσπάσει κάθε βραβείο, ενώ το προηγούμενο ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο με τίτλο «Elassona, the secret path to Mt. Olympus» έχει ήδη πάρει 3 παγκόσμια βραβεία. «Ευελπιστούμε μ’ αυτό το ντοκιμαντέρ να φτάσουμε στα πιο ψηλά σκαλοπάτια και να πατήσουμε στο κόκκινο χαλί» αποκάλυψε ως φιλοδοξία γι’ αυτή την παραγωγή, στην οποία έχουν δουλέψει πολλοί άνθρωποι, Έλληνες και ξένοι. Επιπλέον, αποσπάσματα από τη σημερινή εκδήλωση θα παιχτούν στο Educational Channel of New York, γι’ αυτό και στην εκδήλωση έχουν ενταχθεί κάποια χαρακτηριστικά στοιχεία της ελληνικής παράδοσης, που είναι πιο οικεία στους Αμερικανούς «ώστε να μην αλλάξουν κανάλι», ανέφερε χαρακτηριστικά η κα Κρικέλη. Αξίζει να σημειωθεί πως το ντοκιμαντέρ βασίζεται στην δεκάχρονη έρευνα της γεωλόγου Dr. Annie Rassios.
«Αύριο κερδίζεται ένα στοίχημα των συνεργατών της Ellopia, γιατί αποδείξαμε ότι μέσα σε μια περίοδο κρίσης για την Ελλάδα, με όλα τα προβλήματα, ανεβοκατέβηκαν στον Όλυμπο γιατί είχαν όλοι ένα κοινό όραμα, ένα κοινό πάθος και μια κοινή αγάπη να προβάλλουν τον τόπο τους. Και αυτό θα το δείτε αύριο σε μια παραγωγή που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από οποιαδήποτε ξένη παραγωγή» δήλωσε με έμφαση η σκηνοθέτιδα, η οποία θα συμμετάσχει και στον αγώνα των 10.000 μ. Κλείνοντας αποκάλυψε πως έχουν ήδη ξεκινήσει και τα γυρίσματα του 3ου ντοκιμαντέρ (από τα συνολικά 12 που θα παραχθούν με θέμα τον Όλυμπο), το οποίο θα έχει τίτλο «Macedonia, the gate to Mt. Olympus».

Γ. Παπαχρήστος
Από την πλευρά του ο κ. Παπαχρήστος τόνισε πως με όλα αυτά που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην Πιερία, θα έπρεπε να είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας, με την προβολή ενός σπουδαίου και μοναδικού ντοκιμαντέρ. «Για να παράγει κανείς ένα τέτοιο ντοκιμαντέρ και να έχει τη δυνατότητα να το προβάλλει έξω από τη χώρα και μάλιστα σε παγκόσμια προβολή, θα έπρεπε να διαθέσει πολλά χρήματα. Εμάς μας δόθηκε η δυνατότητα, ήταν θείο δώρο. Γι’ αυτό και έπρεπε να αγκαλιαστεί ακόμη περισσότερο» υπογράμμισε. Αναφέρθηκε επίσης στο Μαραθώνιο του Ολύμπου, που επίσης τον χαρακτήρισε «σπουδαίο γεγονός με παγκόσμια πλέον εμβέλεια». «Ακολουθεί το Φεστιβάλ Ολύμπου, ένας θεσμός πολιτισμού με πλούσιο πρόγραμμα, καθώς και τα Ολύμπια εν Δίω, επίσης ένας σημαντικός θεσμός, με αναφορά στον Όλυμπο και την αρχαία Μακεδονία. Τι άλλο σπουδαίο έχει να παρουσιάσει η χώρα μας πέρα από τον πολιτισμό της;» αναρωτήθηκε. Εξέφρασε επίσης το παράπονό του γιατί αυτό το γεγονός δεν αγκαλιάστηκε από την Πολιτεία και τα πανελλήνια μέσα ενημέρωσης, «αλλά ούτε και οι τοπικοί φορείς με κάποιες εξαιρέσεις», όπως η κα Μαυρίδου και ο κ. Δημόπουλος. «Ίσως γι’ αυτό λέμε ότι είμαστε και άξιοι της μοίρας μας. Γιατί ο πολιτισμός θα έπρεπε να είναι η δική μας βιομηχανία».

Ισπανός αθλητής
Τελευταίος έλαβε το λόγο ο Ισπανός αθλητής Jessed Gispert Hernandez, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του που για μια ακόμη φορά συμμετέχει στον Olympus Marathon, γιατί είναι ένας πολύ όμορφος αγώνας. Όπως είπε, παρ’ όλες τις φετινές του υποχρεώσεις και το «βαρύ» πρόγραμμα που έχει, καθώς είναι μέλος της Ισπανικής και της Καταλονικής ομάδας και πρέπει να συμμετέχει σε συγκεκριμένους αγώνες, επέλεξε να συμμετάσχει ακόμη μια χρονιά στον Olympus Marathon. «Έρχομαι στον Όλυμπο γιατί τον θεωρώ έναν από τους καλύτερους αγώνες και οι διοργανωτές με προσέχουν πάρα πολύ σαν αθλητή. Πρώτη φορά ήρθα το 2008 με ένα γκρουπ Γάλλων αθλητών και συνάντησα έναν αγώνα που μου άρεσε πάρα πολύ. Αυτή είναι η 5η φορά που τρέχω, μου αρέσει η διαδρομή, ο κόσμος, το κλίμα του αγώνα και έχω μια πολύ καλή σχέση με το Δία!» δήλωσε με έμφαση.

Μαρία Τσιώνη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου