Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ : Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας - Αλιείας, Λουξεμβούργο 27 & 28 Ιουνίου 2016





Στον απόηχο της απόφασης του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την Ε. Ένωση, πραγματοποιήθηκε στις 27 & 28 Ιουνίου 2016 στο Λουξεμβούργο το τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας. Τη Χώρα εκπροσώπησε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, συνοδευόμενος από το Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Χαράλαμπο Κασίμη.
Το Συμβούλιο επικεντρώθηκε στην κατάσταση της αγοράς, για την οποία οι Υπουργοί στο σύνολό τους, επανέλαβαν τη δύσκολη κατάσταση που βιώνουν ο γαλακτοκομικός τομέας, ο τομέας του χοίρειου κρέατος και των οπωροκηπευτικών. Ο Επίτροπος Hogan σημείωσε ότι πρόκειται να προτείνει νέα μέτρα τον Ιούλιο για την αντιμετώπιση κυρίως των προβλημάτων στο γαλακτοκομικό τομέα, με στόχο την σταθεροποίηση της παραγωγής κάνοντας αναφορά στη δημιουργία ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού παρακολούθησης της παραγωγής. 

Ο Έλληνας Υπουργός υπογράμμισε τη βαθύτατη κρίση που βιώνουν οι τομείς της κτηνοτροφίας και των οπωροκηπευτικών καθώς και την ευκαιρία που δίνεται για τη λήψη μέτρων αντιμετώπισης διαρθρωτικών προβλημάτων. Τονίζοντας τον εξαγωγικό χαρακτήρα του τομέα των οπωροκηπευτικών στήριξε τη συνέχιση των έκτακτων μέτρων, σημειώνοντας ότι θα ανέμενε μια πιο φιλόδοξη πρόταση σχετικά με τις κατανεμηθείσες ποσότητες καθώς και την πρόθεση της Επιτροπής για την επικαιροποίηση των τιμών απόσυρσης. Για τον κλάδο της κτηνοτροφίας επανέλαβε ότι η κρίση συνδέεται με τη βιωσιμότητα των εκμεταλλεύσεων ιδιαίτερα στις μειονεκτικές και ορεινές περιοχές λόγω του αρνητικού περιβάλλοντος λειτουργίας τους με αυξημένο κόστος παραγωγής, έλλειψη ρευστότητας, αδυναμίας δανεισμού και αθρόες εισροές φθηνότερης πρώτης ύλης από χώρες με υπερπαραγωγή. Επίκεντρο των μέτρων, τόνισε, θα πρέπει να είναι η διασφάλιση του εισοδήματος των παραγωγών και η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των παραγωγών, κάνοντας αναφορά σε ειδικά μέτρα για τις μειονεκτικές περιοχές και τις περιοχές με περιορισμένες επιλογές για ανάπτυξη άλλων αγροτικών δραστηριοτήτων.
Στη συζήτηση των Συμπερασμάτων του Συμβουλίου σχετικά με την απώλεια και σπατάλη των τροφίμων το Συμβούλιο αναγνώρισε ότι η μεσογειακή διατροφή αποτελεί άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας. Συγκεκριμένα, μετά από κοινή δήλωση Ελλάδας και Κύπρου η Προεδρία έκανε αποδεκτή την εισαγωγή στα συμπεράσματα της εγγραφής της «Μεσογειακής διατροφής» τον Δεκέμβριο του 2013 στον αντιπροσωπευτικό κατάλογο της UNESCO για την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας.

Το Συμβούλιο ενημερώθηκε για την πρόοδο των εργασιών για τη βιολογική γεωργία, για τις προτάσεις της ομάδας εργασίας για μια βιώσιμη διαχείριση της φυτοπροστασίας και για το συνέδριο το οποίο πραγματοποιήθηκε με στόχο την ανάληψη σχετικών δράσεων όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των φυτών και τη κατοχύρωσή τους από διπλώματα ευρεσιτεχνίας.
Σχετικά με τα θέματα αλιείας επιτεύχθηκε γενική προσέγγιση στην πρόταση κανονισμού για τη βιώσιμη διαχείριση των εξωτερικών αλιευτικών στόλων. Στόχος της πρότασης ήταν ο εκσυγχρονισμός και απλοποίηση του υφιστάμενου πλαισίου αδειοδότησης σε σκάφη που αλιεύουν εκτός των υδάτων της ΕΕ και σε σκάφη Τρίτων Χωρών που αλιεύουν εντός των υδάτων της Ένωσης. Ο Επίτροπος κ. Vella ενημέρωσε για την Μεσογειακή Εταιρική Σχέση και τη διαδικασία της Κατάνια, η οποία αποτελεί την πολιτική πρωτοβουλία για την αντιστροφή της πτωτικής τάσης των αποθεμάτων ιχθύων της Μεσογείου καθώς και για τις αλιευτικές δυνατότητες για το 2017.
Τέλος, η πλειονότητα των Υπουργών στήριξε το αίτημα της Φινλανδίας για ερμηνεία του άρθρου 61 του Κανονισμού των Κοινών Προβλέψεων προκειμένου ιδιωτικές επενδύσεις άνω του 1 εκ. €, να δύνανται να ενισχυθούν από το Ταμείο Αλιείας.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου