Τετάρτη 29 Ιουνίου 2016

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΣ της ΠΑΣΥ



 Αποτέλεσμα εικόνας για ΠΑΣΥ .
Συνάδελφοι αγροτοκτηνοτρόφοι
Με την ψήφιση των αντιλαϊκών προαπαιτούμενων του 3ου μνημόνιου ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ, και το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης,  ολοκληρώθηκε ένας ακομη κύκλος αγροτικών – λαϊκών αντιδράσεων. Ήταν μια περίοδος με εμπειρίες που μπορουν να αξιοποιηθούν για να γίνει πιο αποτελεσματικός ο αγώνας μας.

·        Είναι παρακαταθήκη η σταθερή προσπάθειά μας μέσα από το οργανωμένο αγροτικό κίνημα της μικρομεσαίας αγροτιάς , σε Αγροτικούς Συλλόγους, Ομοσπονδίες,  επιτροπές αγώνα, να αποκαλύπτεται η ουσία των κάθε φορά αντιλαϊκών κυβερνητικών μέτρων,  η στόχευση τους, τα αποτελέσματά τους, όχι μόνο σε βαρος μας αλλα και κάθε εργατικής λαϊκής οικογένειας. Προσπάθεια στην οποία επιμένουν και πρωτοστατούν διαχρονικά οι δυνάμεις της ΠΑΣΥ .
·        Είναι βασικό στοιχείο η συνέχεια της οργανωμένης δράσης, οι συνεδριάσεις των ΔΣ οι συνελεύσεις, οι συσκέψεις, η διαμόρφωση πλαισίου αιτημάτων, οι εναλλασσόμενες μορφές αγώνα, με κλιμάκωση την κατάλληλη στιγμή. Η συμβολή αυτού του κινήματος ήταν καθοριστική στις μεγάλες πολυήμερες κινητοποιήσεις των μπλόκων, που εξανάγκασαν την κυβέρνηση να αλλάξει την τακτική του κοινωνικού αυτοματισμού με το διάλογο απέναντί μας, και μπροστά στην αύξηση της πίεσής μας μαζι με τους συμμάχους μας να νομοθετήσει το κουτσουρεμένο αφορολόγητο για τα αγροτικά εισοδήματα του 2016.
·        Είναι επομένως σημαντική παρακαταθήκη για το κίνημά μας, η ενδυνάμωση της κοινής δράσης με εργατικά σωματεία, το κίνημα των ΕΒΕ, γυναικών, επιστημόνων, νεολαίας, που στήριξαν τον αγώνα μας και στα μπλόκα, ιδιαίτερα τα εργατικά συνδικάτα του ΠΑΜΕ, που συμμετείχαν, στήριξαν, περιφρούρησαν, το συγκλονιστικό συλλαλητήριο μας με τα τρακτέρ στην Αθήνα.
·        Είναι πιο καθαρό ότι αυτές οι δυνάμεις αντιπαλεύουν με συνέπεια τους ληστές του λαϊκού μόχθου:
-                          Tις κυβερνήσεις, που μας αφαιρούν εισόδημα με τις ασφαλιστικές εισφορές, την εφορία, τους έμμεσους φόρους, τις πληρωμές για παιδεία, υγεία κα. Που μας έχουν στο έλεος των φυσικών φαινομένων.
-                          Τους βιομηχάνους , μεγαλεμπόρους που αγοράζουν πάμφθηνα τα προϊόντα μας τα μεταποιούν τα εμπορεύονται σε πολλαπλάσιες τιμές (φέτος 0,15 ευρω το κιλό το σιτάρι, 2 ευρω το κιλό το ψωμί).  Την ίδια ώρα που μας πουλάνε πανάκριβα αγροεφόδια και ζωοτροφές. 
-                          Τους τραπεζίτες που έφτασαν και σε μας τα δάνεια στο κόκκινο και στους πλειστηριασμούς. 
Μας τα παίρνουν μαζι και οι κυβερνήσεις, τους ενισχύουν με όσα παίρνουν από μας,  και όλους τους εργαζόμενος «κλεμμένα» και «νόμιμα». Γι αυτους ψηφίστηκε ο αναπτυξιακός νόμος, δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά.
Ποιος αυτοαπασχολούμενος αγρότης θα κάνει επένδυση 20 εκατομμυρίων ευρω για να προικιστεί με ενισχύσεις φοροαπαλλαγές και τζάμπα χρήμα; Για αυτούς προορίζονται τα ΕΣΠΑ, τα ΠΑΑ κλπ.

Κάποιοι αγροτοσυνεταιριστές έπιασαν τώρα «αγωνιστικό» μετερίζι σε μια «νέα ΠΑΣΕΓΕΣ» γιατι μυρίστηκαν παραδάκι. Εξαργυρώνουν την υπονόμευση που κάνουν στους αγώνες. Βοηθούν την κυβέρνηση, την ΕΕ και την ΚΑΠ στο στόχο μεγαλύτερης καθετοποίησης – συγκέντρωσης της παραγωγής , τον έλεγχο της από το τραπεζικό κεφάλαιο με τη συμβολαιακή γεωργία. Αυτή είναι η δίκαιη ανάπτυξη στην πρωτογεννή παραγωγή που στοχεύει η κυβέρνηση.     

Συνάδελφοι αγροκτηνοτρόφοι 
Έχουμε την πείρα να καταλάβουμε ότι και οι συνεταιρισμοί, δεν εξασφαλίζουν την επιβίωση στους μικρούς παραγωγούς καθώς η συνεταιριστική μερίδα επί της ουσίας μετατρέπεται σε μετοχή που θα αυξάνεται αφού απαιτείται να υπάρχουν θετικοί ισολογισμοί. Απέναντι στους βιομήχανους, μεγαλέμπορους αλλά και στις πολυεθνικές φαρμάκων, μέσων και εφοδίων, μετατρέπονται σε Ομάδες Παραγωγών (Ο. Π. - Α.Ε.) μεγάλων αγροτών με τις συμπράξεις και την συμμετοχή επιχειρηματικών ομίλων που θα καρπωθούν ως κέρδη την «εξωστρέφεια» της πρωτογεννούς παραγωγής με νέες χιλιάδες ξεκληρισμένους  μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
Υπήρχαν αγροτοσυνδικαλιστές που ζητούσαν - και το νομοθέτησε η κυβέρνηση-  αλλαγή των όρων του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, στο ποσοστό του εισοδήματος (από 35% στο 50%) και στον αναγκαίο χρόνο εργασίας. Ήταν αίτημα που στήριξαν οι μεγαλοαγρότες στα μπλόκα τους και το κόμμα της ΝΔ πετώντας και με αυτό τον τρόπο, έξω από την παραγωγή,  το φτωχό αγρότη που δεν μπορεί να ζήσει με το αγροτικό του εισόδημα και αναγκάζεται να κάνει λίγα μεροκάματα για να το συμπληρώσει. Από την άλλη οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες κανένα ουσιαστικό κέρδος δεν έχουν από αυτό το μέτρο. Δε νοιάζονται, όπως τώρα λένε, που πλήττονται από αυτό το μέτρο εκατοντάδες χιλιάδες ετεροαπασχολούμενοι συνάδελφοι. Είναι απέναντί μας. Κοροϊδεύουν, όπως και η ΝΔ που μετά την ψήφιση του νόμου νοιάστηκε τάχα και έκανε ερώτηση στη βουλή για τις επιπτώσεις του.
Η ΠΑΣΥ απευθύνεται σε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους που συναντηθήκαμε στα μπλόκα του αγώνα, που δώσαμε την πολυήμερη μάχη για την επιβίωση μας και τους καλεί να βγάλουν ακόμη μερικά απαραίτητα συμπεράσματα.
Ø  Η Ε.Ε και η ΚΑΠ με την συνεχή μείωση ενισχύσεων και τους φραγμούς που βάζει στην παραγωγή, μαζί με τα μνημόνια και τα κυβερνητικά μέτρα που ψηφίστηκαν αποτελούν τα εργαλεία με τα οποία επιδιώκεται η πιο γρήγορη συγκέντρωση γης και παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών.
Ø  Η γη θα συγκεντρωθεί σταθερά στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών και θα δημιουργηθούν μεγάλα καπιταλιστικά αγροκτήματα, σύγχρονα τσιφλίκια χιλιάδων στρεμμάτων και το μέλλον των μικρομεσαίων αγροτών θα είναι είτε η ανεργία είτε η μετατροπή μας σε σύγχρονους κολίγους-εργάτες γης.
Ø  Είναι μονόδρομος η διεκδίκηση άμεσων μέτρων επιβίωσης, «η παράταση ζωής». Ο αγώνας μας όμως, πρέπει να πάρει χαρακτηριστικά σύγκρουσης με το σύνολο αυτής της πολιτικής και να στρέφεται στον πραγματικό αντίπαλο που είναι τα μονοπώλια, οι πολυεθνικές και οι κυβερνήσεις τους. Σε αυτό τον αγώνα έχουμε συμμάχους την συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων της χώρας μας που στήριξαν τον αγώνα μας στα μπλόκα, τα ταξικά εργατικά σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ. Σε συμμαχία μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για την ανάπτυξη των τεράστιων παραγωγικών δυνατοτήτων της Ελλάδας προς όφελος του λαού της με την παραγωγή φθηνών και ποιοτικών προϊόντων.
Η ΠΑΣΥ θα διαθέσει όλες τις δυνάμεις της το επόμενο διάστημα να οργανώσει την αγωνιστική διεκδίκηση και παρέμβαση της μικρομεσαίας αγροτιάς με άξονα το πλαίσιο  αιτημάτων που διεκδικήσαμε στα μπλόκα.
            Βασικός στόχος παραμένει η ανασυγκρότηση του αγροτικού κινήματος, το δυνάμωμα των Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, η δημιουργία πολύ περισσότερων ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να οργανωθούν τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.
            Επιδιώκουμε την συγκρότηση νέων Αγροτικών Συλλόγων σε επίπεδο χωριού ή ομάδας γειτονικών χωριών που θα λειτουργούν, θα ενημερώνουν, θα οργανώνουν και θα συσπειρώνουν την πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών. Το δυνάμωμα και η ουσιαστική λειτουργία των Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων που υπάρχουν. Η δημιουργία νέων Ομοσπονδιών στο επίπεδο Νομού ή Περιοχής που θα συντονίζουν την πάλη. Η συμμετοχή Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων που συγκροτήθηκε στην φωτιά του αγώνα και μπορεί να συντονίσει τους αγώνες σε πανελλαδικό επίπεδο.
            Παλεύουμε να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα-λαιμητόμος για την ασφάλιση, την φορολόγηση, τα κάθε είδους χαράτσια.
            Να υπάρξει ουσιαστική, έγκαιρη και δίκαιη εκτίμηση και αποζημίωση των ζημιών στην παραγωγή που προκλήθηκε από τον παγετό, τις έντονες βροχοπτώσεις, την χαλαζόπτωση και τα κάθε είδους φυσικά φαινόμενα. Να αποτρέψουμε τα σχέδια της κυβέρνησης για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ σε ακόμη πιο αντιδραστική κατεύθυνση με αύξηση των ασφαλίστρων ενώ οι αποζημιώσεις θα δίνονται με το σταγονόμετρο και θα είναι άδικες.
            Καλούμε να παρθούν πρωτοβουλίες άμεσα από τους Α.Σ μαζί με άλλους φορείς του λαϊκού κινήματος,  με επισκέψεις και κινητοποιήσεις σε κέντρα υγείας στην ύπαιθρο διεκδικώντας την στελέχωση τους με επιστημονικό δυναμικό και μηχανήματα ώστε να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοίκων της υπαίθρου.
            Οργανώνουμε συνεδριάσεις Δ.Σ των Ομοσπονδιών και Αγροτικών Συλλόγων που θα επεξεργαστούν σχέδιο παρέμβασης με περιοδείες, συσκέψεις και συγκεντρώσεις στα χωριά για την ενημέρωση αγροτών και κτηνοτρόφων. Δε νομιμοποιούμε στη συνείδησή μας τη ληστεία στο εισόδημά μας. Διεκδικούμε ότι μας έχουν κλέψει. 
            Ότι κατακτήσαμε ήταν αποτέλεσμα σκληρών πολυήμερων αγώνων και συγκρούσεων, τίποτε δεν μας χαρίστηκε. Οι αγώνες μας είχαν αποτελέσματα όπως και στα πρόσφατα μπλόκα. Κανένας αγώνας δεν πήγε χαμένος. Απαιτείται όμως οργάνωση της αντεπίθεσης με τους συμμάχους μας με το συνολικό πλαίσιο πάλης που έχουμε διαμορφώσει.  
                                   
ΠΛΑΙΣΙΟ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ
·         Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής που επιβάλλει η νέα ΚΑΠ 2015-2020 της ΕΕ, να μην ισχύσουν τα χειρότερα μέτρα της, σύνδεση των ενισχύσεων με την παραγωγή, το ζωικό κεφάλαιο.
·         Φορολογία σε κάθε πραγματικό εισόδημα, κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό εισόδημα 12.000€ προσαυξημένο με 3.000€ για κάθε παιδί. Προοδευτική φορολόγηση στο επιπλέον εισόδημα, για τους μεγαλοαγρότες και τους επιχειρηματίες στο 45%. Κατάργηση των λογιστικών βιβλίων σε φτωχούς αγρότες με τζίρο ως 40.000€.
·         Κατάργηση των χαρατσιών του ΕΝΦΙΑ, γεωτρήσεων, ΟΣΔΕ (επιστροφή όλων όσων κρατήθηκαν μέχρι τώρα), πιστοποίησης ψεκαστικών κ.ά., του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, ζωοτροφές, στα τρόφιμα, είδη λαϊκής κατανάλωσης και υπηρεσίες.
·         Αφορολόγητο πετρέλαιο, όπως στους εφοπλιστές - Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50% στους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους.
·         Να μείνει στα χαρτιά ο νέος ασφαλιστικός νόμος-.έκτρωμα. Καμιά αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Συντάξεις αξιοπρέπειας. Να ανακληθεί άμεσα η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης στα 67 χρόνια που ισχύει σήμερα. Αποκλειστικά Δημόσια Δωρεάν Υγεία - Πρόνοια, κατάργηση  ασφαλιστικής εισφοράς 6.95% για την υγεία.  Να σφραγιστούν όλα τα βιβλιάρια υγείας του ΟΓΑ χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
·         Άμεση και γρήγορη αποζημίωση των ζημιών που έγιναν από ασθένειες, φυσικές καταστροφές και μέτρα για την αποκατάσταση του αγροκτηνοτροφικού κεφαλαίου. ΕΛΓΑ κρατικός φορέας με επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες καταστροφής σε φυτική, ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο χωρίς καθυστερήσεις.
·         Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο» συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
·         Ενίσχυση της κτηνοτροφίας και εξασφάλιση των αναγκαίων βοσκήσιμων εκτάσεων. Δωρεάν κρατική σήμανση ζώων, νομιμοποίηση σταβλικών εγκαταστάσεων, υποδομές για την αντιμετώπιση ζωονόσων και πρόσληψη γεωτεχνικών.
·         Κατώτατες εγγυημένες τιμές για τα αγροκτηνοτροφικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν εισόδημα για επιβίωση και συνέχιση της αγροτικής δραστηριότητας. Φθηνά προϊόντα για τις λαϊκές ανάγκες ενάντια στην κερδοσκοπία εμπόρων και βιομηχανιών.
·         Να εξοφληθούν άμεσα όλα τα χρωστούμενα σε νέους αγρότες καθώς και οι δικαιούχοι (εξισωτικών αποζημιώσεων, επιστροφής φόρου καυσίμων, νιτρορύπανσης, βιολογικών καλλιεργειών, αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από το εμπάργκο στην Ρωσία κ.ά). Καμία επιστροφή αποζημιώσεων ενισχύσεων που δόθηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις στους αγρότες. Το κράτος να εγγυηθεί την άμεση πληρωμή όλων των χρωστούμενων προϊόντων από εμπόρους, εξαγωγείς και βιομηχάνους, την παροχή από τις τράπεζες άτοκων καλλιεργητικών δανείων σε νέους αγρότες, μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους.
·         Να γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής για εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης, αντιπλημμυρικά έργα. Να μην ιδιωτικοποιηθεί η διαχείριση των νερών, όπως προβλέπει η οδηγία 60/2000 της ΕΕ.
·         Κατάργηση του φόρου στο κρασί. Να αποσυρθούν τα σχέδια για αύξηση φορολογίας στο τσίπουρο.
·         Να σταματήσουν τα αγροτοδικεία και η ποινικοποίηση των αγροτικών και κοινωνικών αγώνων.
ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΠΑΣΥ
ΙΟΥΝΙΟΣ 2016

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου