Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016

Συναγερμός για τη διεθνή οικονομική σταθερότητα εν όψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία

                                       Σύσκεψη κορυφής στις ΗΠΑ

Συναγερμός για τη διεθνή οικονομική σταθερότητα εν όψει του δημοψηφίσματος στη Βρετανία - Σύσκεψη κορυφής στις ΗΠΑ
Πυρά και κατηγορίες κάπου μεταξύ επιχειρημάτων αντάλλαξαν τα «μεγάλα ονόματα» των στρατοπέδων υπέρ και εναντίον της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο τελευταίο μεγάλο ντιμπέιτ, περίπου ένα 24ωρο πριν ανοίξουν οι κάλπες. 

Προηγουμένως, ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον είχε απευθύνει μήνυμα υπέρ του «Μένουμε», μήνυμα που ακούστηκε ηχηρότατο και από πέντε διατελέσαντες πρώτους υπουργούς της Σκωτίας -όπου Brexit θα ανακινούσε ζήτημα απόσχισης.

Στο Wembley Arena στήθηκε το βράδυ της Τρίτης, ενώπιον κοινού 6.000 ατόμων και με ζωντανή μετάδοση από το BBC, το τελευταίο ντιμπέιτ για το μέλλον της Βρετανίας στην ΕΕ. Αντιμέτωποι βρέθηκαν, με την πλευρά του «Φεύγουμε», οι Μπόρις Τζόνσον (τέως δήμαρχος Λονδίνου και «πρώτο όνομα» στην εκστρατεία για το Brexit) και οι βουλευτές Γκίζελα Στιούαρτ και Άντρεα Λίντσομ, με την πλευρά του «Μένουμε» να αντιπροσωπεύεται από τον νυν δήμαρχο Λονδίνου Σαντίκ Καν, την σκωτσέζα πολιτικό Ρουθ Ντέιβιντσον και την συνδικαλίστρια Φράνσις Ο' Γκρέιντι.

Τα πνεύματα άναψαν ήδη από το ξεκίνημα της δίωρης τηλεμαχίας, και ο παρουσιαστής χρειάστηκε αρκετές φορές να επέμβει για να μην καταλήξει το ντιμπέιτ σε «κοκορομαχία».

Οι δύο πλευρές επανέλαβαν εκτενώς την επιχειρηματολογία τους, με το μεν «Φεύγουμε» να επαναλαμβάνει την έκκληση για «ανάκτηση κυριαρχίας» και το «Μένουμε» να απορρίπτει ως «παραποίηση» τα περί βρετανικής υποταγής στις Βρυξέλλες εξαιτίας της παραμονής στην ΕΕ. 

Από το «Φεύγουμε», ο Μπόρις Τζόνσον προσπάθησε να αντικρούσει τα επιχειρήματα για τις επιπτώσεις του Brexit στη βρετανική οικονομία -που είναι, κατά γενική ομολογία, το ισχυρότερο χαρτί της πλευράς υπέρ της παραμονής στην ΕΕ- ενώ το «Μένουμε» προσπάθησε να αντικρούσει τους ισχυρισμούς ότι η παραμονή στην ΕΕ ανοίγει την πόρτα σε μετανάστες -το κεντρικό σημείο γύρω από το οποίο έχει στηθεί η εκστρατεία για αποχώρηση. 

Ο Σαντίκ Καν κατηγόρησε χαρακτηριστικά τον προκάτοχό του πως έχει εξαπολύσει «σχέδιο "Μίσος"» στην εκστρατεία του για Brexit, επιρρίπτοντας επίσης στο αντίπαλο στρατόπεδο πως καταφεύγει στην «καταστροφολογία με το χοντρό ψέμα του ότι η Τουρκία θα μπει στην ΕΕ». 

Στις πρώτες τους αποτιμήσεις, οι βρετανικές εφημερίδες διαπιστώνουν (ανεξαρτήτως της θέσης που έχουν πάρει στο δημοψήφισμα) πως και οι δύο πλευρές υποστήριξαν με επιτυχία τις θέσεις τους χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρος νικητής. 

Η πρώτη γρήγορη δημοσκόπηση μεταξύ του κοινού έγινε από το YouGov και ήθελε «οριακά» νικητή το στρατόπεδο του Brexit από την τηλεμαχία, σε ένα δείγμα όμως που δήλωνε επίσης οριακά πιο κοντά στο να ψηφίσει «Φεύγουμε».


Σύσκεψη κορυφής στις ΗΠΑ  και ανησυχία για την οικονομική σταθερότητα


Σύμφωνα με τον ειδησεογραφικό ιστότοπο Mignatiou.com, ένα επικείμενο Brexit δημιουργεί ανησυχίες για την οικονομική σταθερότητα και στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στο site, οι επικεφαλής των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστικών οργανισμών στις Ηνωμένες Πολιτείες, μεταξύ των και ο υπουργός Οικονομικών Τζακ Λιού, συζήτησαν χθες για το επερχόμενο δημοψήφισμα στη Βρετανία σχετικά με την παραμονή ή όχι της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μια προγραμματισμένη συνάντηση κεκλεισμένων των θυρών, σύμφωνα με μια δήλωση του υπουργείου Οικονομικών.

“Κατά τη διάρκεια της διευθυντικής συνόδου, η επιτροπή συζήτησε τις πρόσφατες εξελίξεις της αγοράς, καθώς και την πιθανότητα της απόσχισης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση”, ανακοίνωσε το υπουργείο περιληπτικά για τη συνάντηση.

Αύριο οι πολίτες της Βρετανίας θα αποφασίσουν σε δημοψήφισμα αν επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στην ΕΕ, με το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας να περιγράφεται δημοσίως ως “Brexit”. Στο Συμβούλιο Εποπτείας της Οικονομικής Σταθερότητας, που αποτελείται από τους επικεφαλής όλων των χρηματοπιστωτικών ρυθμιστών στις ΗΠΑ, έχει ανατεθεί ο ρόλος της αποτίμησης πιθανών απειλών για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της χώρας και της πρόληψης κινδύνων οι οποίοι θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια κρίση του μεγέθους της κατάρρευσης του 2007-2009.

Τα άλλα μέλη της επιτροπής συμπεριλαμβάνουν τον πρόεδρο της Επιτροπής Προθεσμιακών Συναλλαγών Εμπορευμάτων Τίμοθι Μάσαντ, ο οποίος είχε πρόσφατα συνεργαστεί με τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τον εναρμονισμό των κανονισμών χρηματοπιστωτικών παραγώγων, και την πρόεδρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μαίρη Τζο Γουάιτ.

Η πρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Τζάνετ Γέλεν η οποία αποτελεί μέλος του Συμβουλίου δεν συμμετείχε στην κλειστή συνάντηση, η οποία κάλυψε μεταξύ άλλων και το θέμα των προτεινόμενων κανονισμών για ασφαλιστικές εταιρείες. Η Γέλεν μίλησε χθες κατά την προγραμματισμένη αναφορά της στην Τραπεζική Επιτροπή της Γερουσίας και επισήμανε ότι η αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ θα μπορούσε να έχει «σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις» και να επηρεάσει την προοπτική της αμερικανικής οικονομίας.

Τα μέλη του Συμβουλίου συγκλήθηκαν επίσης σε ανοιχτή συνεδρία όπου συζήτησαν την ετήσια αναφορά του για το χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ. Στην αναφορά του το Συμβούλιο επισημαίνει την επιρροή στην οιικονομία του Βρετανικού δημοψηφίσματος, της ανασφάλειας περί της οικονομικής συμφωνίας της Ελλάδας και τη συνεχιζόμενη γεωπολιτική κρίση μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας, και προσθέτει ότι η μετανάστευση από εμπόλεμες χώρες “έχει επίσης θέσει σε κίνδυνο την ευρωπαϊκή συνοχή”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου