.
812.— Ατυχής εκστρατεία τού Αυτοκράτορος Μιχαήλ Α’ Ραγκαβέ κατά τών βουλγάρων.
1081.— Ο Νορμανδός ηγέτης Ροβέρτος Γουϊσκάρδος, άρχισε την πολιορκία τού Δυρραχίου.
1771.— Ο Κρητικός αγωνιστής καὶ ήρωας, αρχηγός τής εξεγέρσεως τών Σφακίων, Ιωάννης Βλάχος (Δασκαλογιάννης) , γδέρνεται ζωντανός από τους τούρκους στο Ηράκλειο.
1821.—Οι Κρήτες επαναστάται τού Ρεθύμνου, υπό τούς Ρούσσον Βουρδουμπάν, Β. Κουρμούλην, Γ. Τσουδερόν, Πολογεωργάκην καί Αντ. Μεληδόνην, επιτίθενται παρά τόν Άγιον Ιωάννην κατά τών περιφήμων διά τήν θηριωδίαν των Αμπαδιωτών τούρκων, φονεύουν πολλούς εξ αυτών καί κυριεύουν δύο σημαίας καί πολλά ζώα με όπλα καί πολεμεφόδια.
.—Εις την θέσιν Ζουρίδι Ρεθύμνου Κρήτης γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Δεληγιαννάκη, Μανουσέλη, Κωστόπουλον, Δρουλίσκαν ,Ρουστικιανόν και τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες.
.—Εις την θέσιν Άγιος Ιωάννης Κρήτης γίνεται μάχη μεταξύ Ελλήνων υπό τους Χάλη, Κουρμούλην, Τσουδερόν, Βουρδουμπά, Πολογεωργάκην, Μελιδόνη και τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες.
.—Εις την θέσιν Παληοκούλια Ιωαννίνων έγινε σφοδρά μάχη των Ελλήνων υπό τους Γ. Μπακόλαν, Ίσκον και τούρκων. Την μάχην εκέρδισαν οι Έλληνες.
.—Με εξαιρετικήν μεγαλοπρέπειαν εγένετο εις την Οδησσόν η κηδεία τού σεπτού σκηνώματος τού υπό τών τούρκων απαγχονισθέντος Πατριάρχου Γρηγορίου τού Ε’, όπερ είχε μεταφερθή εκεί υπό τού Κεφαλλήνος πλοιάρχου Σκλάβου (11/5), ιερουργούντων τεσσάρων Ρώσων αρχιερέων καί ενός Σέρβου. Είς τον νεκρόν απεδόθησαν τιμαί αυτοκρατορικού πρίγκιπος, την κηδείαν του δέ παρηκολούθησαν όλαι αι πολιτικαί καί στρατιωτικαί αρχαί τής Οδησσού καί πλήθη κόσμου τα οποία είχον συρρεύσει από την Μόσχαν, την Ουκρανίαν, τον Καύκασον καί την Μολδοβλαχίαν.
.—Η ηρωική μάχη του Σκουλενίου που υμνήθηκε από τον Ανδρέα Κάλβο με την ωδή «Εις τον Ιερόν Λόχον». Όπως γράφει ο Κόκκινος στην «Ιστορία τής Ελληνικής Επαναστάσεως»: «η μάχη αυτή δεν έχει ανάλογη εις τας σελίδας τού Αγώνος ως προς την εκδήλωσιν ομαδικής ανδρείας και ηρωικής αντιμετωπίσεως βεβαίου θανάτου, παρά μόνον την μάχην τού Αθανάσιου Διάκου εις την γέφυρα τής Αλαμάνας και τού Παπαφλέσσα εις το Μανιάκι».
1822.—Οι τούρκοι επιτίθενται εναντίον τής Κιάφας και Αβαρίκου χωριών τού Σουλίου και ουδέν επιτυγχάνουν.
1831.—Εκδίδονται εν Ναυπλίω τα πρώτα χαρτονομίσματα τών 5, 10, 50 καί 100 φοινίκων.
1863.—Ταραχές σημειώνονται στην Αθήνα. Έμειναν γνωστές ως «Ιουνιανά».
Η κομματική διαπάλη εκείνη την περίοδο είχε ενταθεί με έπαθλο τη διατήρηση στην εξουσία μέχρι την έλευση του νέου βασιλιά Γεωργίου Α᾿ . Ο Δημήτριος Βούλγαρης και οι «πεδινοί» δεν μπορούσαν να ανεχθούν τη διαφαινόμενη πλήρη επικράτηση των «ορεινών» από την στιγμή που γνώριζαν ότι υπερείχαν των αντιπάλων τους στρατιωτικά. Ο Βούλγαρης και οι επιτελείς του διοργάνωσαν μια ευρύτατη συνομωσία για τη βίαιη κατάληψη της εξουσίας…
1907.—Τα προεκλογικά επεισόδια στον Πειραιά, στοιχίζουν την ζωή σε έναν άνδρα ενώ οι τραυματίες είναι τουλάχιστον 14.
1910.—Παρ’ όλες τις διαμαρτυρίες των Ελλήνων βουλευτών, η οθωμανική Βουλή ψηφίζει νομοσχέδιο, σύμφωνα με το οποίο οι αμφισβητούμενες εκκλησίες στη Μακεδονία περιέρχονται στους Βούλγαρους.
1913.—Οι Βούλγαροι συνεχίζουν τις επιθέσεις των εναντίον των Ελλήνων. Κατόπιν τούτου, λαμβάνεται απόφαση από την Ελληνική Κυβέρνηση να αναληφθεί γενική αντεπίθεση κατά των βουλγάρων και να εκκαθαριστεί η Θεσσαλονίκη από τις στρατωνιζόμενες σε αυτή βουλγαρικές μονάδες.
1917.—Η Ελλάς εισέρχεται επισήμως στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1919.—Το έκτακτο στρατοδικείο καταδικάζει εις θάνατο τους υπουργούς των κυβερνήσεων Λάμπρου και Σκουλούδη, Μερκούρη, Εσλιν, Σαγιάν και Πεσματζόγλου, ως υποκινητές εμφύλιου πολέμου. Οι καταδικασθέντες υπέβαλαν αίτηση αναθεώρησης.
.—Την ίδια στιγμή ορδές τούρκων μέσα σε μόλις δύο ημέρες κατέσφαξαν περισσότερους από χίλιους τουλάχιστον Έλληνες στο Αϊδίνιο της Μ.Ασίας. Γυναίκες, παιδιά, γέροι ακόμη και νήπια είχαν γεμίσει τους δρόμους της πυρπολημένης πόλεως , νεκροί και κατακρεουργημένοι με βγαλμένα τα μάτια και τα σπλάχνα τους περασμένα στον λαιμό.
.—Στο μέτωπο της Μ. Ασίας γίνονται μάχες Ελλήνων και τούρκων στην Περιοχή Αϊδινίου.
1920.—Ο ελληνικός στρατός συνεχίζει την προέλασή του προς Πάνορμο.
1921.—Σφοδρές μάχες τούρκων και Ελλήνων παρά την Νικομήδεια.
1922.—Η Ελληνική στρατιά στη Μ. Ασία δρα με περιπόλους.
.—Το Συμβούλιο του Στέμματος αποφασίζει την έξοδό από την πολιτική και στρατιωτική αδράνεια, η οποία του είχε υπαγορευθεί από τους «Συμμάχους».
1924.—Εξ αιτίας της βραδύτητας για την αποκατάσταση των προσφύγων και τα προβλήματα που δημιουργούνται εξ αυτού, παραιτούνται οι υπουργοί Εθν. Οικονομίας Μητσοτάκης και Δικαιοσύνης Σταμούλης.
1927.—Καταχρήσεις εκατομμυρίων από τα μέλη της Εκτιμητικής Επιτροπής ανακαλύπτουν οι αρχές. Επιδίκαζαν όσες αποζημιώσεις ήθελαν για τους εαυτούς τους, τους συγγενείς τους, σε νεκρούς καθώς και σε ανύπαρκτα πρόσωπα.
1941.—Τα ιταλικά στρατεύματα αρχίζουν να αντικαθιστούν τα γερμανικά σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
1944.—Το Ολοκαύτωμα της Υπάτης. Η Υπάτη πυρπολήθηκε τρεις φορές από τους Γερμανούς και βομβαρδίστηκε με πυροβολικό αρκετές. Οι ημερομηνίες των πυρπολήσεων: 17 Ιουνίου 1944, 10 Αυγούστου 1944, 12 Οκτωβρίου 1944.
Στοιχεία για τον αριθμό των θυμάτων της Υπάτης στην περίοδο της Ιταλογερμανικής Κατοχής, 1940-1944:
Στη Γέφυρα του Γοργοποτάμου, 1-12-1942 10
Στο χωριό Καστέλλια, 6-12-1942 6
ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ ΚΑΤΟΧΗΣ, Υπάτη 17-6-1944 28
ΕΚΤΕΛΕΣΘΕΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΑΤΟΧΙΚΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΕ ΑΛΛΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ , 1942-1944 16
ΝΕΚΡΟΙ ΣΤΟ ΑΛΒΑΝΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ 7
ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΙΝΑ 35
ΝΕΚΡΟΙ ΑΠΟ ΝΑΡΚΕΣ-ΧΕΙΡΟΒΟΜΒΙΔΕΣ 5
1949.—Η Ελλάς κατατάσσεται μεταξύ τών ιδρυτικών μελών τού Συμβουλίου τής Ευρωπαϊκής Ενώσεως.
1952.—Ιδρύονται στη Λάρισα δυο εργοστάσια κατασκευής δημοσιογραφικού χάρτου από το άχυρο του Θεσσαλικού Κάμπου.
1962.—Ιδρύεται ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων.
1964.—Στην παράταση του αγώνα Κυπέλλου Παναθηναϊκός – Ολυμπιακός, περίπου 25.000 εξαγριωμένοι φίλαθλοι, που πιστεύουν ότι ο αγώνας είναι στημένος, εισβάλλουν και καταστρέφουν ολοκληρωτικά το γήπεδο της Λεωφόρου. Στην κανονική του διάρκεια, ο αγώνας είχε λήξει ισόπαλος με 1-1 (Δομάζος – Νεοφώτιστος).
1979.—Η διαρροή των θεμάτων των εξετάσεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι το κυρίαρχο θέμα του αθηναϊκού Τύπου.
1989.—Σε δηλώσεις του ο Ντενκτάς καλεί τους μουσουλμάνους, που εγκαταλείπουν τη Βουλγαρία, να εγκατασταθούν στα Κατεχόμενα της Κύπρου.
2009.—Ο άτυχος Αρχιφύλακας Αντώνιος-Νεκτάριος Σάββας, ενώ εκτελούσε υπηρεσία στη συμβολή των οδών Πορφύρα και Δημητρακοπούλου στα Άνω Πατήσια, στο πλαίσιο του προγράμματος προστασίας μαρτύρων, δολοφονείτε. Την ευθύνη ανέλαβε η οργάνωση «Σέχτα Επαναστατών».
2012.—Εθνικές βουλευτικές εκλογές, οι δεύτερες στο ίδιο έτος.
.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου