Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Συναντήσεις Τσίπρα στο Μαξίμου υπό το βάρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων


Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με Σταύρο Θεοδωράκη, Φώφη Γεννηματά και Ντόρα Μπακογιάννη
Συναντήσεις Τσίπρα στο Μαξίμου υπό το βάρος των κρίσιμων διαπραγματεύσεων

Τη στιγμή που στην Ευρώπη διαμορφώνεται ένα κλίμα αρνητικό - έως και επιθετικό - για την τακτική και τις σκοπιμότητες της ελληνικής κυβέρνησης, μία σειρά συναντήσεις του Πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα την Τρίτη καταδεικνύουν ότι σε εξέλιξη βρίσκονται πολιτικές μεθοδεύσεις με το βλέμμα στραμμένο στο εσωτερικό πολιτικό πεδίο.

Παρά το γεγονός ότι από το Μέγαρο Μαξίμου δεν επιλέγεται η σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, ο κ. Τσίπρας προτιμά, όπως έγινε γνωστό με επίσημη ανακοίνωση, να συναντήσει την Τρίτη σε ξεχωριστά ραντεβού, τον επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκη, την νεοεκλεγείσα πρόεδρο του ΠαΣοΚ, Φώφη Γεννηματά και την Ντόρα Μπακογιάννη.

Ο κύκλος των συναντήσεων «άνοιξε» στις 10 το πρωί με τον Σταύρο Θεοδωράκη ο οποίος παρέμεινε στο Μέγαρο Μαξίμου πέραν της μίας ώρας.  Στις 11:30 στο Πρωθυπουργικό Μέγαρο εισήλθε η Φώφη Γεννηματά η οποία εξήλθε στις 12:15.

Ακολούθησε η συνάντηση με την Ντόρα Μπακογιάννη.
Γιατί η Ντόρα;  

Ειδικώς η συνάντηση του κ. Τσίπρα με την Ντόρα Μπακογιάννη προξένησε πολλά ερωτηματικά και σχόλια - όχι μόνο εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κυρίως στον χώρο της ΝΔ - καθώς δεν έχει καμία θεσμική αιτιολόγηση.
Οπως εκτιμάται, η απόφαση του κ. Τσίπρα να συναντήσει την βουλευτή της ΝΔ, έχει προφανή μικροκομματική σκοπιμότητα, καθώς φαίνεται ότι περισσότερο από οτιδήποτε άλλο αποβλέπει στο να δημιουργήσει ρήγματα στην ΝΔ, όπου είναι πλέον σχεδόν ανοιχτή η αντίθεση της κυρίας Μπακογιάννη με τους χειρισμούς του Αντ. Σαμαρά.
Παρά ταύτα, στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός συναντά την βουλευτή της ΝΔ, κατά της οποίας είχαν στραφεί κορυφαία σταλέχη του ΣΥΡΙΖΑ (οπως ο Ν. Φίλης), με αφορμή τις δηλώσεις της περί επιβολής capital controls.

Συναντά όσους θέλουν συμφωνία

Παράλληλα όμως, οι συναντήσεις του κ. Τσίπρα δημιούργησαν την εντύπωση ότι συνιστούν προοίμιο μίας συμφωνίας της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, ακόμη κι αν αυτή έλθει την ύστατη στιγμή και υπό συνθήκες οριακές.
Και οι τρεις συνομιλητές του Πρωθυπουργού της Τρίτης έχουν με τον έναν ή το άλλο τρόπο ταχθεί υπέρ της υπογραφής μίας συμφωνίας με την τρόικα, ενώ ειδικώς η κυρία Γεννηματά δήλωσε την Δευτέρα, άμα τη αναλήψει των καθηκόντων της ότι «η διαπραγμάτευση είναι εθνική υπόθεση».

Πάντως το κλίμα για την ελληνική κυβέρνηση στην Ευρώπη και μεταξύ παραγόντων των διεθνών αγορών διαμορφώνεται εξαιρετικά δυσμενές.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις διεθνών παραγόντων στην Ευρώπη κυριαρχεί πλέον η αντίληψη ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι αξιόπιστος συνομιλητής και δεν προσέρχεται με ειλικρινείς προθέσεις στις συζητήσεις.

«Τα πιθανά λάθη του Τσίπρα»

Οπως μεταφέρουν οι ίδιες πηγές, το παιχνίδι θα παιχτεί έως την ύστατη στιγμή, με κίνδυνο αυξημένων εκροών από το τραπεζικό σύστημα και κυρίως την επόμενη εβδομάδα και υπό την απειλή επιβολής ελέγχων καφαλαίου έως το τέλος του μήνα, κάτι που θεωρείται ότι θα συνιστά δραματική εξέλιξη σε ένα περιβάλλον σύγκρουσης μεταξύ Αθήνας και δανειστών.

Σύμφωνα με τα όσα τονίζουν παράγοντες της διεθνούς αγοράς, η εκτίμηση που διαμορφώνεται σε αυτούς τους κύκλους είναι ότι ο κ. Τσίπρας μοιάζει να αξιολογεί σε λάθος βάση κατ' αρχάς την υπομονή και την στάση της καγκελαρίου Μέρκελ και εν συνεχεία την ικανότητά και την δυνατότητά του να παραμείνει στην εξουσία για διάστημα μεγαλύτερο των 2-3 μηνών έπειτα από μία ενδεχόμενη κατάρρευση κάθε δυνατότητας συεννόησης με τους δανειστές. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι αυτές οι δύο παράμετροι «πιθανώς να οδηγήσουν τον κ. Τσίπρα σε λάθος αποφάσεις».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου