Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2016

Στα δύο η Ευρώπη...



Διχοτομημένη εμφανίζεται η Ευρώπη για το προσφυγικό, γεγονός που αποτυπώθηκε από τις έντονες προειδοποιήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι το πρόβλημα της προσφυγικής κρίσης δεν λύνεται με εθνικές λύσεις. Ακόμη και ο γνωστός για τις επιθέσεις του κατά της Ελλάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, διεμήνυσε ότι υπάρχει μόνο μία ευρωπαϊκή λύση. 

Ωστόσο, η ομάδα των εννέα βαλκανικών χωρών που συνεδρίασε εξωθεσμικά στη Βιέννη ακολουθεί τον δικό της δρόμο και υιοθετεί σκληρή γραμμή. Και την ίδια στιγμή, ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπάν τραβά το σχοινί και προχωρά σε δημοψήφισμα, για το ζήτημα των υποχρεωτικών ποσοστώσεων κατανομής στις χώρες της ΕΕ.

Όπως είναι γνωστό, η κυβέρνηση του Ορμπάν τάσσεται κατά του ευρωπαϊκού σχεδίου μετεγκατάστασης προσφύγων. Ο ίδιος δεν ανακοίνωσε συγκεκριμένη ημερομηνία για την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, ωστόσο έκανε γνωστό το ερώτημα το οποίο θα θέσει στους Ούγγρους πολίτες: «Θέλετε η Ευρωπαϊκή Ένωση να διατάξει μια υποχρεωτική μετεγκατάσταση μη Ούγγρων προσφύγων στην Ουγγαρία χωρίς την έγκριση του ουγγρικού κοινοβουλίου»;

Χθες στη Βιέννη συμφωνήθηκε μια «στενή συμμαχία» ανάμεσα στους υπουργούς Εσωτερικών και Εξωτερικών κατά μήκος της Διαδρομής των Βαλκανίων, για δραστική μείωση της προσφυγικής ροής. Την συμφωνία ανακοίνωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τους υπουργούς από εννέα βαλκανικές χώρες, η Αυστριακή υπουργός Εσωτερικών, Γιοχάννα Μικλ-Λάιτνερ, του συγκυβερνώντος με τους Σοσιαλδημοκράτες συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος.

Στη διάσκεψη συμφωνήθηκε η λήψη από κοινού μέτρων για μία σημαντική μείωση της συνεχιζόμενης προσφυγικής ροής κατά μήκος της αποκαλούμενης διαδρομής των Βαλκανίων στην κατεύθυνση της Κεντρικής Ευρώπης.

Όπως ανέφερε η Γιοχάνα Μικλ-Λάιτνερ, οι εκπρόσωποι της Αυστρίας, της Βουλγαρίας, της Κροατίας και της Σλοβενίας, μαζί με εκείνους από τις δυτικοβαλκανικές χώρες , Αλβανία, Βοσνία, Κόσοβο, Μαυροβούνιο, ΠΓΔΜ και Σερβία, συντόνισαν τις παραπέρα ενέργειές τους στην προσφυγική πολιτική, με σκοπό μία κοινή στάση και μία από κοινού άσκηση πίεσης για μία ευρωπαϊκή λύση, κατά την Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θα διεξαχθεί σήμερα.

Ο Αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς, γνωστός για τις εμπρηστικές του δηλώσεις, τόνισε για μία ακόμη φορά πως οι χώρες που συμμετείχαν στη διάσκεψη θα προτιμούσαν μία κοινή ευρωπαϊκή λύση, εξαιτίας όμως της έλλειψης μιας τέτοιας, είναι αναγκασμένες για λύσεις σε εθνικό επίπεδο.

Γιούνκερ κατά Αυστρίας

Κατά την ομιλία του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ τάχθηκε κατά των εθνικών λύσεων και τόνισε ότι αυτή την στιγμή υπάρχει σε εξέλιξη διαμάχη με την Αυστρία. «Ενδεχόμενη εθνική λύση μόνο εμπόδια μπορεί να φέρει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιούνκερ.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, αφού ανακοίνωσε ότι η Σύνοδος Κορυφής στην οποία θα παραβρεθεί και ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, θα πραγματοποιηθεί στις 7 Μαρτίου, υπογράμμισε τη σημασία του Σχεδίου Δράσης με την Τουρκία, έτσι ώστε να μειωθεί ο αριθμός των αφίξεων.

Επιπλέον, επισήμανε πως πρέπει να αποφευχθεί η σύγκρουση των διαφορετικών σχεδίων, το αποτέλεσμα της οποίας μπορεί να είναι μόνο ο «διχασμός». «Δεν υπάρχει σχέδιο Α, Β, Γ. Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση», είπε ο Τουσκ.

real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου