Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2016

Στο στενό των... Τεμπών κολλάει ο διάλογος μεταξύ κυβέρνησης και αγροτών

ΘΕΤΟΥΝ ΟΡΟΥΣ ΣΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΑΝΤΗΘΟΥΝ ΜΑΖΙ ΤΟΥ

«Πυρετός» διαβουλεύσεων επικρατεί στην Αθήνα εν όψει του προγραμματισμένου για τις 12 το μεσημέρι της Δευτέρας ραντεβού του πρωθυπουργού με τους αγρότες, που παρά την εμπλοκή της τελευταίας στιγμής που έχει προκύψει με το «μέτωπο» των Τεμπών, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Η σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για τους αγρότες άρχισε λίγο μετά τις 19:00 της Κυριακής, υπό τον πρωθυπουργό, στην οποία συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη και βουλευτές από αγροτικές περιοχές.

Όπως εξηγούν σε συνομιλητές τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι, η κυβέρνηση δεν έχει δυστυχώς «δώρα» να προσφέρει στους αγρότες λόγω των δημοσιονομικών δεδομένων, έχει ωστόσο τεθεί υπό επεξεργασία η αρχική πρόταση προκειμένου να υπάρξουν βελτιώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στις βελτιωτικές προτάσεις που θα παρουσιάσει αύριο ο Αλέξης Τσίπρας στους αγρότες περιλαμβάνεται η μετάθεση της εφαρμογής της αυξημένης εισφοράς του 20% για το 2021, αντί του 2019, αλλά και η δυνατότητα των αγροτών να εντάσσονται σε χαμηλότερα κλιμάκια εισφορών, λαμβάνοντας όμως και αναλόγως χαμηλότερη σύνταξη.
Μετά τη σύσκεψη η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε δηλώσεις της εξέφρασε την ελπίδα ότι στην αυριανή συνάντηση με τον πρωθυπουργό θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου.
Η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι ο πρωθυπουργός έχει εκφράσει εδώ και ένα μήνα την πρόθεση της κυβέρνησης και του ίδιου προσωπικά για διάλογο με τους εκπροσώπους των αγροτικών κινητοποιήσεων. Η συνάντηση αυτή έχει οριστεί για τη Δευτέρα 22/2/2016.
Η εκπρόσωπος υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση δεν παρεμβαίνει στον τρόπο με τον οποίο οι αγρότες θα ορίσουν τους εκπροσώπους τους και προσθέτει:
«Ευελπιστούμε ότι στη συνάντηση αυτή θα εκπροσωπηθεί η μέγιστη πλειοψηφία του αγροτικού κόσμου ακόμα και συλλογικότητες αγροτών και συντονιστικά των μπλόκων που μέχρι σήμερα δεν ήταν θετικοί απέναντι στην κυβερνητική πρόσκληση για διάλογο, έχουν κάθε δυνατότητα να επανακαθορίσουν την στάση τους και να συμμετάσχουν με τον εκπρόσωπό τους στην αυριανή συνάντηση», ανέφερε.
To μπλόκο των Τεμπών
Ο επικεφαλής της συντονιστικής επιτροπής, Παναγιώτης Καλογιάννης, δήλωσε στο ΑΜΠΕ πως «η ομάδα των Τεμπών, που απαρτίζεται πλέον από 38 επίσημα και υπαρκτά μπλόκα, στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι εάν μέχρι το βράδυ δεν διασφαλιστεί ο ουσιαστικός και σωστός διάλογος που έχει αποφασιστεί να γίνει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις και βάσει των αιτημάτων που έχει θέσει η ομάδα, τότε δεν θα πάμε στη συζήτηση και ας αναλάβουν την ευθύνη αυτοί που τελικά θα κάτσουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και η κυβέρνηση».
Παράλληλα, οι εκπρόσωποι του εν λόγω μπλόκου εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για τη σύνθεση τη ομάδας που θα συναντήσει στο αυριανό ραντεβού τον κ. Τσίπρα,αφού επιθυμία τους είναι να παραστούν στη αυριανή συνάντηση μόνο εκπρόσωποί μπλόκων που βρίσκονται στο δρόμο.
Όσον αφορά τους αγρότες από τα 69 μπλόκα που συμμετείχαν σε σύσκεψη στη Νίκαια, ανακοίνωσαν ότι ζητούν συνάντηση με τον πρωθυπουργό για την Τρίτη.
«Όπως είναι γνωστό δεν τα ζητάμε όλα, ζητάμε τα 5 αιτήματα και επιμένουμε σε αυτά που συμπυκνώσαμε στην προηγούμενη σύσκεψη. Ζητάμε συνάντηση με τον πρωθυπουργό την Τρίτη να θέσουμε αυτά τα αιτήματα και να πάρουμε απάντηση» ανακοίνωσε εκ μέρους των αγροτών ο Βαγγέλης Μπούτας.
Τα αιτήματα είναι:
  • Να αποσυρθεί το σχέδιο της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό.
  • Να καταργηθεί η φορολόγηση από το πρώτο ευρώ. Να καταργηθούν τα τεκμήρια διαβίωσης. Αφορολόγητο ατομικό αγροτικό εισόδημα 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί και να αποσυρθούν τα σχέδια της κυβέρνησης για αύξηση της φορολογίας κλπ.
  • Αφορολόγητο πετρέλαιο. Μείωση του αγροτικού ρεύματος. Κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.
  • Καμιά κατάσχεση πρώτης, δεύτερης κατοικίας ή χωραφιού, από δάνεια που βρίσκονται στο «κόκκινο», συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ. Διαγραφή των τόκων και κούρεμα του κεφαλαίου σε ποσοστό 30% για επαγγελματικά δάνεια μέχρι 200.000 ευρώ των φτωχών αγροτοκτηνοτρόφων και ψαράδων.
  • Κατάργηση του φόρου στο κρασί – Να αποσυρθούν τα νέα μέτρα για φορολογία στο τσίπουρο.
Εν τω μεταξύ, αγρότες από την Πανελλήνια Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων θα έχουν συνάντηση και με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 17:00 της Δευτέρας, και με τη Φώφη Γεννηματά μιάμιση ώρα αργότερα.
Επίσης, την Τρίτη θα έχουν συναντήσεις με τους επικεφαλής των ΑΝΕΛ, του Ποταμιού και την Ένωση Κεντρώων.


http://www.ethnos.gr/

 Ένωση Κεντρώω


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου