Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

ΣΟΒΑΡΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΥΣΟΣΜΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΕΡΙΝΗ


Αέρα - δηλητήριο αναπνέουν οι κάτοικοι αλλά σε δήμο και Περιφέρεια δεν ιδρώνει το αυτί

Στο πλευρό τους το ΚΚΕ, που στηρίζει τα δίκαια αιτήματα για την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας

Ριζοσπάστης.

Εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία, οι κάτοικοι του πολεοδομικού συγκροτήματος Κατερίνης και ειδικά στη Νέα Ζωή, στα Ευαγγελικά, στην Αγία Αννα, στο Βατάν, στον Μυλαύλακο, στην Ανδρομάχη, στην περιοχή της Αγίας Αικατερίνης και γενικά σε περιοχές που γειτονεύουν με την Περιφερειακή Τάφρο και με τον ποταμό Λεύκο (Πέλεκας), υποφέρουν από τη δυσοσμία, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, εξαιτίας της δραστηριότητας βιομηχανικών επιχειρήσεων του αγροτοδιατροφικού τομέα (πτηνοτροφείων - πτηνοσφαγείων, αγελαδοτροφικών και χοιροτροφικών μονάδων), που λειτουργούν σε απόσταση αναπνοής από τον ιστό της πόλης.

Το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» στον δήμο Κατερίνης και στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με παρεμβάσεις και Ερωτήσεις στη Βουλή και στην Περιφέρεια, έχουν αναδείξει το πρόβλημα εδώ και τρία χρόνια, ενώ σχετική Ερώτηση κατέθεσαν και μέσα στον Αύγουστο οι βουλευτές του Κόμματος Γ. Δελής και Λ. Στολτίδης, προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος - Ενέργειας.

Κανένα ουσιαστικό μέτρο εδώ και 10 χρόνια

Το πρόβλημα της δυσοσμίας και της ρύπανσης της αντιπλημμυρικής τάφρου καταγγέλλεται στις αρμόδιες υπηρεσίες της ΠΕ Πιερίας από το 2013. Το 2019, η αφόρητη δυσοσμία έφτασε να καλύπτει σχεδόν ολόκληρη την πόλη. Το καλοκαίρι του 2020, το φαινόμενο κορυφώθηκε και έκτοτε εξακολουθεί να ταλαιπωρεί τους κατοίκους.

Ο Νίκος Τσουπέης, υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Ο Νίκος Τσουπέης, υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»
Μετά από αλλεπάλληλες καταγγελίες, οι αρμόδιες υπηρεσίες επέβαλαν τα προηγούμενα χρόνια διοικητικές κυρώσεις για περιβαλλοντική ρύπανση από απόβλητα, υποβάθμιση περιβάλλοντος και άλλες παραβάσεις, στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κοντά στην αντιπλημμυρική τάφρο. Ενώ και οι επιθεωρητές Περιβάλλοντος Β. Ελλάδας, ολοκληρώνοντας τον έλεγχο τον περασμένο Φλεβάρη, εισηγούνται συγκεκριμένες ενέργειες και επιβολή προστίμων στις επιχειρήσεις, αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα.

Ωστόσο, παρά τις αντιδράσεις και τα πρόστιμα, η κατάσταση δεν αλλάζει. Και ο λόγος είναι ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν κανονικά τη λειτουργία τους, χωρίς να παίρνουν κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία του λαού της περιοχής, με την ανοχή μάλιστα του κράτους.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα μεγάλου πτηνοσφαγείου, που συγκεντρώνει τις περισσότερες καταγγελίες, κι όλα αυτά τα χρόνια όχι μόνο δεν παίρνει ουσιαστικά μέτρα αλλά εξασφαλίζει και αδειοδοτήσεις για επέκταση των εγκαταστάσεων και του όγκου εργασιών, ενώ και τα πρόστιμα που επιβάλλονται (πέντε φορές για «πλημμελή» λειτουργία του βιολογικού) κανείς δεν ξέρει αν πληρώνονται.

Με τη συγκεκριμένη επιχείρηση συνδέονται πολλές ακόμα πτηνοτροφικές μονάδες στην Πιερία, κάποιες εκ των οποίων στον Κορινό και την Περίσταση, όπου επίσης παρατηρείται έντονη δυσοσμία.

Αέρας - δηλητήριο

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων, η δυσοσμία σχετίζεται με τη λειτουργία των 14 πτηνοτροφείων που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, όπου στερεά απόβλητα παραμένουν για μεγάλο χρονικό διάστημα εκτεθειμένα σε ανοιχτούς χώρους και επίσης λειτουργούν μονάδες θερμικής αδρανοποίησης (χρησιμοποιούνται για την αποστείρωση ή παστερίωση υποπροϊόντων σφαγής, ληγμένων ζωικών τροφίμων, νεκρών ζώων κ.ά.).

Η δυσοσμία οφείλεται σε επιβλαβείς για την υγεία ενώσεις, ακόμη κι όταν βρίσκονται σε πολύ χαμηλή συγκέντρωση. Οπως αναφέρεται μάλιστα σε καταγγελία της πρωτοβουλίας «I can't Breathe»,τον Σεπτέμβρη του 2021, διαπιστώθηκαν παράνομη ταφή και διασκορπισμός ζωικών υπολειμμάτων. Για το σύνολο των χοιροτροφικών και βοοτροφικών επιχειρήσεων τίθενται ερωτήματα για τη διαχείριση της κοπριάς που συμβάλλει στη δυσοσμία, κ.λπ.

Τα τελευταία χρόνια, παράλληλα με την όξυνση του προβλήματος, εντάθηκαν οι αντιδράσεις φορέων και κατοίκων της περιοχής, οι παρεμβάσεις στον δήμο Κατερίνης, στην Αντιπεριφέρεια Πιερίας και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία πετάει την μπάλα στην εξέδρα σχετικά με τη διενέργεια τακτικών ελέγχων, επικαλούμενη μεταξύ άλλων τις υπαρκτές ελλείψεις προσωπικού γενικά, αλλά και πιο εξειδικευμένου προσωπικού.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» η Σημέλα Ελευθεριάδου, εκ μέρους της πρωτοβουλίας «I can't Breathe», σημείωσε ότι οι όποιοι έλεγχοι έχουν διενεργηθεί τα τελευταία χρόνια γίνονται μόνο μετά από καταγγελίες. Επίσης, σχολίασε ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις επιχειρήσεις από την Αντιπεριφέρεια είναι χαμηλά και προφανώς λιγότερο «ενοχλητικά» για τα κέρδη τους από οποιοδήποτε μέτρο ουσιαστικής προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Ανάμεσα στα αιτήματα των κατοίκων είναι η διερεύνηση των επιπτώσεων της περιβαλλοντικής ρύπανσης του αέρα, να τοποθετηθούν σταθμοί μέτρησης και ελέγχου των αέριων ρύπων και οσμών σε συνεργασία με ερευνητικά κέντρα όπως ο «Δημόκριτος» και πανεπιστημιακά ιδρύματα (ΑΠΘ). Επίσης, ζητούν τη διενέργεια πραγματογνωμοσύνης από το ΤΕΕ Κεντρικής Μακεδονίας, ως προς τη μονάδα θερμικής αδρανοποίησης και τις εγκαταστάσεις διαχείρισης των αποβλήτων στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Ωστόσο, καμία σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί από δήμο και Περιφέρεια και καμία πρωτοβουλία δεν προωθείται.

Το κέρδος μετατρέπει το περιβάλλον σε χαβούζα

Ο Νίκος Τσουπέης, υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και δημοτικός σύμβουλος, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» σημείωσε ότι όπως όλα τα προβλήματα που αφορούν το περιβάλλον, έτσι και αυτό έχει τη ρίζα του στην παραγωγή με κριτήριο το κέρδος και την πολιτική που εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις, όπως και οι τοπικές διοικήσεις, στην προκειμένη περίπτωση η Αντιπεριφέρεια Πιερίας.

«Το φυσικό περιβάλλον αντιμετωπίζεται ως χαβούζα για να απορρίπτονται ρύποι και απόβλητα, ως πηγή πρώτων υλών για τις βιομηχανίες. Πίσω από τη δυσοσμία κρύβεται η πολιτική της υποχρηματοδότησης, της συρρίκνωσης πόρων (μέσων - υποδομών - προσωπικού) των υπηρεσιών της Περιφέρειας, του περιορισμού των ελέγχων, της προώθησης ιδιωτικών συμφερόντων, του πλαισίου αδειοδότησης των επενδύσεων, της σκόπιμης σύγχυσης αρμοδιοτήτων, της παρουσίας βιομηχανικών εγκαταστάσεων σε κατοικημένες περιοχές», αναφέρει.

Σημειώνει επίσης ότι «η "Λαϊκή Συσπείρωση" στάθηκε δίπλα στις ανησυχίες και τις αγωνίες των κατοίκων και βρέθηκε στο πλευρό τους σε όλες τις κινητοποιήσεις, στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους.

Στην ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, απαιτήσαμε για το ζήτημα της δυσοσμίας να εξασφαλιστεί χρηματοδότηση και να στελεχωθεί με επιστημονικό προσωπικό, με μόνιμη και σταθερή εργασία το Τμήμα Περιβάλλοντος της Αντιπεριφέρειας, τη διενέργεια τακτικών και επαναλαμβανόμενων ελέγχων σε όλες τις επιχειρήσεις του νομού, τη λειτουργία κρατικού εργαστηρίου δειγματοληψίας και ελέγχων, τη διασφάλιση εφαρμογής όλων των περιβαλλοντικών όρων.

Την οριστική λύση μπορεί να δώσει μόνο ο λαός μέσα από τον αγώνα για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του, για καλύτερη, ασφαλέστερη και ποιοτικότερη ζωή».

Να δοθεί απάντηση και στην κάλπη

Ο Γιώργος Χαβατζάς, περιφερειακός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», δήλωσε: «Η κατάσταση με τη δυσοσμία στην πόλη της Κατερίνης δεν είναι προϊόν παρθενογένεσης.

Η ανυπόφορη δυσοσμία και οι συνέπειές της, που βιώνουν, εδώ και χρόνια, οι κάτοικοι είναι απόρροια της πολιτικής όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων και της σημερινής της ΝΔ, που προώθησαν και προωθούν αντιδραστικές αλλαγές στον τρόπο έκδοσης αδειών για τις επιχειρήσεις, στην περιβαλλοντική νομοθεσία, στο όνομα της "μείωσης της γραφειοκρατίας" και ανοίγουν ακόμα περισσότερο τον δρόμο για μεγαλύτερη επιβάρυνση της υγείας των κατοίκων της περιοχής και του περιβάλλοντος.

Επίσης, είναι απόρροια των διαχρονικών πολιτικών της Τοπικής Διοίκησης, δήμος Κατερίνης, Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας, που σιωπούν ένοχα στην υποβάθμιση της ζωής και του περιβάλλοντος, την ίδια στιγμή που συνεχίζεται η τραγική υποστελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών που είναι επιφορτισμένες για τους σχετικούς ελέγχους.

Είναι απόρροια του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, αφού η μη λήψη των αναγκαίων μέτρων πρόληψης από τις επιχειρήσεις, στον βωμό της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας τους, δεν έχει μόνο αποτέλεσμα τον επαγγελματικό κίνδυνο για τους ίδιους τους εργαζομένους τους (εργατικά "ατυχήματα", επαγγελματικές ασθένειες), αλλά εγκυμονεί κινδύνους και για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής όπου εδρεύουν οι επιχειρήσεις, όπως και στην προκειμένη περίπτωση.

Από τη μεριά μας, ως εκλεγμένοι με τη "Λαϊκή Συσπείρωση", θα συνεχίσουμε στην πρώτη γραμμή να δίνουμε καθημερινά μάχες για κάθε πτυχή του σύνθετου προβλήματος της προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας του λαού. Γι' αυτό όσοι και όσες αγωνιούν, μπορούν και πρέπει να συμβάλουν για να βγει το ΚΚΕ, που βάζει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, πιο δυνατό μπροστά στη νέα μεγάλη πολιτική μάχη των τοπικών και περιφερειακών εκλογών του Οκτώβρη».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου