Παρασκευή 25 Αυγούστου 2017

Η ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΑΜΥΓΔΑΛΩΝ ΒΕΛΤΙΩΝΕΙ ΤΗΝ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

 
Η αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) αυξάνει σημαντικά στα παιδιά την ποιότητα του ύπνου και μειώνει επαρκώς τα επεισόδια λοίμωξης του ανωτέρου αναπνευστικού τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο μετά το χειρουργείο.
Αυτό αναφέρει νέα επιστημονική μελέτη από το VanderbiltUniversityMedicalCenterστις ΗΠΑ που δημοσιεύτηκε στο PEDIATRICS(AmericanAcademyofPediatrics) τον περασμένο Ιανουάριο.

Μάλιστα στα συμπεράσματα της μελέτης οι αμερικανοί επιστήμονες  τονίζουν ότι «η αφαίρεση των αμυγδαλών θα πρέπει να γίνεται την περίοδο που δεν υπάρχουν πολλές λοιμώξεις, οι οποίες  θα μπορούσαν, είτε να αναβάλουν την επέμβαση, είτε να ταλαιπωρήσουν το παιδί μετεγχειρητικά και  όταν το παιδί δε χάνει  πολύτιμο χρόνο  από την σχολική του εκπαίδευση».
«Μια τέτοια περίοδος είναι αυτή στα τέλη Αυγούστου αρχές Σεπτεμβρίου, πριν από την έναρξη της νέας σχολική περιόδου και των μαθημάτων, καθώς η ανάρρωση από την επέμβαση είναι σύντομη» αναφέρει  χαρακτηριστικά ο Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος  Μηνάς Ν. Αρτόπουλος, Διευθυντής  του Τμήματος Χειρουργικής Τραχήλου-Θυρεοειδούς της ΩΡΛ κλινικής του «ΜΗΤΕΡΑ» .

Σύμφωνα με τον κ Αρτόπουλο η αμυγδαλεκτομή γίνεται με διπολική διαθερμία, Laserή ραδιοσυχνότητες και το χειρουργείο διαρκεί περίπου 20-30 λεπτά. Το παιδί παραμένει στο νοσοκομείο για νοσηλεία μόλις  1 ημέρα  και στην συνέχεια επιστρέφει σπίτι του.
Η συνολική ανάρρωση και η επιστροφή του στις καθημερινές του δραστηριότητες δεν ξεπερνά τις 10 με 15 ημέρες. Η επέμβαση σπάνια έχει επιπλοκές, με κυριότερη την αιμορραγία, γι’ αυτό και ακολουθούνται συγκεκριμένες οδηγίες από τον ιατρό.
    ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ   ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗΣ   ΜΕΛΕΤΗΣ
«Αν και τα αποτελέσματα της μελέτης δεν μας εκπλήσσουν», όπως εξήγησε ο κ Αρτόπουλος, «μας προσφέρουν μια νέα οπτική σχετικά με μια συχνότατη χειρουργική επέμβαση που αφορά σε ένα πολύ συχνό πρόβλημα στα παιδιά».
Οι μεγάλες αμυγδαλές σε συνδυασμό, τις περισσότερες φορές, με τα «κρεατάκια» οδηγούν σε ροχαλητό και υπνική άπνοια, λόγω απόφραξης του αεραγωγού κατά τον ύπνο. Μπορεί επίσης και να αποτελέσει την αποθήκη των μικροβίων παλαιότερων λοιμώξεων, με αποτέλεσμα την επέκτασή τους στον κατώτερο αεραγωγό μη αποφεύγοντας πιθανές βρογχίτιδες ή πνευμονίες, κατά την διάρκεια του Χειμώνα!
Η κατάσταση αυτή ταλαιπωρεί το παιδί και πολλές φορές το αναγκάζει συχνά να απέχει από το σχολείο και τα μαθήματα, ενώ ταυτόχρονα του δημιουργεί ευαισθησία σε λοιμώξεις της τραχείας και των πνευμόνων.
Στις Η.Π.Α., σύμφωνα με τη μελέτη, 530.000 παιδιά κάτω των 15 ετών, κατά μέσο όρο, τα τελευταία 17 χρόνια υποβάλλονται σε αμυγδαλεκτομή. Από αυτά, στο 80% γίνονται  λόγω ροχαλητού και υπνικής άπνοιας, ενώ μόλις στο 20% για υποτροπιάζουσες αμυγδαλίτιδες.
Η μελέτη κατέδειξε τα οφέλη της αμυγδαλεκτομής σε τρεις τομείς :
ØΤην ποιότητα του ύπνου,
ØΤην γενικότερη ποιότητα ζωής και
ØΤην συμπεριφορά των παιδιών, κυρίως κατά τον πρώτο χρόνο μετά από την επέμβαση.
Η σαφής βελτίωση όλων των παραπάνω, τουλάχιστον κατά τον πρώτο χρόνο, είναι και το αποτέλεσμα της μελέτης που συνεχίζεται με προοπτική 10ετίας.
Η περίοδος ανάρρωσης υπολογίζεται από 10 με 15 ημέρες και θα πρέπει ιδανικά να γίνεται σε περιόδους που :
ØΔεν υπάρχουν πολλές λοιμώξεις που θα μπορούσαν, είτε να αναβάλουν την επέμβαση, είτε να ταλαιπωρήσουν το παιδί μετεγχειρητικά, και
ØΌταν δε χάνει το παιδί  πολύτιμο χρόνο  από τη σχολική του εκπαίδευση.
www.artopoulos.com   Τηλ. 6937673736

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου