Τετάρτη 28 Ιουνίου 2023

Αναζητείται η Ισότητα των Φύλων στη νέα Κυβέρνηση της Ν.Δ.


 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΦΕΜΙΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟΥ

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ

 

Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αποτυπώνει την πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας για τις πολιτικές που σκοπεύει να ακολουθήσει στον τομέα της Ισότητας των Φύλων και των δικαιωμάτων των γυναικών.

 

Στην προηγούμενη κυβερνητική θητεία της,  η  Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων, αφού μετονομάστηκε με το Π.Δ. 84/2019 σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, με το νέο ανασχηματισμό της Κυβέρνησης και το Π.Δ 3/2021  μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των φύλων.  Στοχευμένα ξεκίνησε την υποτίμηση της ΓΓ Ισότητας των Φύλων για να φτάσουμε σήμερα στην κατάργηση Tης ισότητας των Φύλων” εντελώς πια και από τον τίτλο της νέας Γενικής Γραμματείας Ισότητας και Ανθρωπίνων δικαιωμάτων (ΦΕΚ τεύχος Α’ 130/27.06.2023).

 

Σήμερα σε μια σύγχρονη κοινωνία, η κυβέρνηση Μητσοτάκη πιστή στις δογματικές αναχρονιστικές αντιλήψεις της για το ρόλο της γυναίκας να κάνει οπωσδήποτε παιδιά, δημιούργησε ένα νέο υπουργείο κοινωνικής συνοχής και οικογένειας  αντί να δημιουργήσει Υπουργείο Ισότητας των Φύλων - όπως γίνεται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες – το οποίο θα χάραζε και θα εφάρμοζε  οριζόντιες πολιτικές για όλα τα θέματα που απασχολούν τη  ζωή των γυναικών σε όλη τη διάρκεια του βίου τους και στα οποία εμφανίζονται μεγάλες έμφυλες ανισότητες (συμπεριλαμβανομένης φυσικά και της συμφιλίωσης οικογενειακής  και επαγγελματικής ζωής).

 

Επιπλέον, απογοητευτική είναι και  η σύνθεση της νέα κυβέρνησης,  που αποτελείται μόνο από 15 γυναίκες σε σύνολο 64 υπουργών (4 υπουργοί, 1αναπληρώτρια, 10 υφυπουργοί) δηλαδή μόλις το 25% του υπουργικού συμβουλίου, παρά τις  συχνές εξαγγελίες του Κ. Μητσοτάκη ότι στο επόμενο υπουργικό συμβούλιο θα έχουμε πολλές περισσότερες γυναίκες. Μήπως μας πει πάλι ότι «δεν υπάρχουν τόσες πολλές γυναίκες που ναενδιαφέρονται να μπουν στην πολιτική»;

 

Τη μικρή συμμετοχή γυναικών στην κυβέρνηση επιβάρυνε και η προκλητική τοποθέτηση της Χριστίνας Αλεξοπούλου στη θέση της υφυπουργού, η οποία έχει ανοικτά εκφραστεί κατά των αμβλώσεων και της αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, υιοθετώντας τη θεωρία του «αγέννητου παιδιού».


 Από τις πρώτες μέρες, η ΝΔ δείχνει ότι δεν ενδιαφέρεται ουσιαστικά  για τις σύγχρονες ανάγκες των γυναικών αλλά συνεχίζει την επικίνδυνη οπισθοδρόμηση της προηγούμενης θητείας της για δικαιώματα τους σε μια εποχή που η χώρα μας βρίσκεται τελευταία στα θέματα της ισότητας  των φύλων στην ΕΕ και απαιτούνται ουσιαστικά και επείγοντα μέτρα για την εξάλειψη των έμφυλων ανισοτήτων.  

 

Αντί να προταθούν θεσμικές προοδευτικές αλλαγέςβαδίζουμε σε εποχές σκοταδισμού και στα δικαιώματα των γυναικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου