Τρίτη 27 Ιουνίου 2023

Ένα ταξίδι στη φύση, την ιστορία και τον πολιτισμό της Πιερίας για Έλληνες και ξένουςδημοσιογράφους τουρισμού, μετά από πρόσκληση της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

 

 

Τους θησαυρούς της Πιερίας είχαν την ευκαιρία να ανακαλύψουν δημοσιογράφοι από την Ελλάδα και τη Γερμανία σε ένα ταξίδι τύπου της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας που είχε στόχο να αναδείξει τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που προσφέρει η περιοχή στον επισκέπτη και να την προωθήσει ως έναν δελεαστικό προορισμό για εγχώριους και διεθνείς τουρίστες.

    





Πρόκειται για ένα ταξίδι εξοικείωσης (familiarisation trip) που διοργάνωσε το Γραφείο Τουρισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας σε συνεργασία με τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ) στο πλαίσιο υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου και στοχευμένουπρογράμματος φιλοξενίας Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων και διαμορφωτών κοινής γνώμης από το χώρο του τουρισμού. 

Τους δημοσιογράφους καλωσόρισε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κα Σοφία Μαυρίδου, η οποία αναφέρθηκε στα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής: «Η Πιερία με τα αρχαιολογικά και θρησκευτικά μνημεία της, το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον της, τις δυνατότητες που παρέχει για διάφορες δραστηριότητες εναλλακτικού τουρισμού στη φύση, τις ιδιαίτερες και ξεχωριστές τοπικές γεύσεις, καλύπτει ευρύ φάσμα ενδιαφερόντων.   Σταθερή επιδίωξη μας  είναι η καθιέρωση της Πιερίας, ως προορισμού τεσσάρων εποχών, η ανάπτυξη των εναλλακτικών μορφών τουρισμού στις υπώρειες του Ολύμπου, του παγκόσμιου αυτού συμβόλου  πολυσήμαντης φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς».

 

 

 

Οι δημοσιογράφοι ξεκίνησαν το ταξίδι τους με μιαεπίσκεψη στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Πάρκου Ολύμπου, όπου εκεί τους παρουσιάστηκαν τα εντυπωσιακά φυσικά θαύματα του πάρκου, συμπεριλαμβανομένης της ποικίλης χλωρίδας και πανίδας του, καθώς και του ίδιου του μυθικού βουνού

Την επίσκεψη ακολούθησε πεζοπορία στα μονοπάτια του Ολύμπου και το Άγιο Σπήλαιο του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, όπου δόθηκε η ευκαιρία στους δημοσιογράφους να συνδεθούν με τη φύση και να αποτυπώσουν την αξιοθαύμαστη ομορφιά της.

Ύστερα από την πεζοπορία, οι συμμετέχοντεςεπισκέφθηκαν την Παλαιά Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου εν Ολύμπω, ένα αρχιτεκτονικό στολίδι γεμάτο θρησκευτική και πολιτιστική κληρονομιά. Ένα ακόμη σημείο αναφοράς, ήταν και το Μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου στον Κορινόμια επίσκεψη που επέτρεψε στους δημοσιογράφους να παρακολουθήσουν τη μοναστική ζωή και τη συμβολή της στον πνευματικό χάρτη της Πιερίας. 

Οι  καλεσμένοι συναντήθηκαν, επίσης, με τονΣεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο, στον 7ο Αγώνα Δρόμου «Το πέρασμα του Απόστολου Παύλου», ένας θεσμός πουέχει πλέον ξεπεράσει τα σύνορα της Πιερίας, αλλά και της χώρας, καθώς συμμετέχουν δρομείς και από χώρες του εξωτερικού. Την επίσκεψη αυτή συνδύασαν με τον αρχαιολογικό χώρο της Πύδνας, όπου αποτελούσε τον τερματικό σταθμό του αγώνα και ήταν το λιμάνι απόπλου του Αποστόλου Παύλου κατά την Β՜ Ιεραποστολική περιοδεία

Εμβαθύνοντας περισσότερο στην ιστορική κληρονομιά της Πιερίας, οι δημοσιογράφοι επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο και το Αρχαιολογικό Πάρκο του Δίου. Εξερευνώντας τα ερείπια αυτής της ιερής πόλης των αρχαίων Μακεδόνων, ανακάλυψαν τα μυστικά των αρχαίων πολιτισμών, θαυμάζοντας την περίπλοκη αρχιτεκτονική και τα ανεκτίμητα αντικείμενα που εκτίθενται στο μουσείο.

Στο επίκεντρο βρέθηκε επίσης και ο γαστρονομικός και οινικός πλούτος της περιοχής, με τους καλεσμένους να δοκιμάζουν παραδοσιακές συνταγές φτιαγμένες με τοπικά προϊόντα, κρασιά από τα οινοποιεία της περιοχής, θαλασσινά και γλυκά του κουταλιού. 

Τέλος, οι δημοσιογράφοι έκαναν έναν συναρπαστικό περίπατο στον παραδοσιακό οικισμό του Παλαιού Παντελεήμονα, όπου τα λιθόστρωτα δρομάκια, τα γραφικά σπίτια και η ζεστή φιλοξενία τους μετέφεραν πίσω στο χρόνο, επιτρέποντάς τους να βυθιστούν στην αυθεντική ατμόσφαιρα αυτού του ιστορικού χωριού.

Από τη συνολική εμπειρία, δεν θα μπορούσε να λείπει και η ακτογραμμή της Πιερίας. Κατά τη διάρκεια μιας ευχάριστης κρουαζιέρας με σκάφος, οι καλεσμένοι απήλαυσαν την εκπληκτική θέα των γαλαζοπράσινων νερών, των γραφικών παραλιών και των γοητευτικών παραλιακών χωριών. Αυτή η παράκτια απόδραση προσέφερε μια γεύση από τον ζωντανό ναυτικό πολιτισμό της περιοχής, για τον οποίον έμαθαν ύστερα από τη ξενάγησή τους στο Ναυτικό Μουσείο Λιτόχωρου, αφήνοντας τους δημοσιογράφους γοητευμένους από την παράκτια γοητεία της Πιερίας.

Το δημοσιογραφικό ταξίδι στην Πιερία ανέδειξε με επιτυχία τα φυσικά θαύματα, την πλούσια ιστορία και τον ζωντανό πολιτισμό της περιοχής. Οι δημοσιογράφοι μαγεύτηκαν από το ποικίλο φάσμα εμπειριών, φεύγοντας με αξέχαστες αναμνήσεις και μια βαθιά εκτίμηση για τους κρυμμένους θησαυρούς της Πιερίας.

Η Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας ευχαριστεί τους συμμετέχοντες δημοσιογράφους για την πολύτιμη συμβολή τους στην προβολή της Πιερίας ως αξιόλογου προορισμού. Η επιτυχία αυτού του δημοσιογραφικού ταξιδιού θα εμπνεύσει αναμφίβολα ταξιδιώτες από όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν τα θαύματα της Πιερίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου