Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα :Είκοσι στικταετοί και 3.000 βαρβάρες στις μεσοχειμωνιάτικες καταμετρήσεις


Μία ομάδα είκοσι στικταετών, οι οποίοι εντοπίστηκαν στην κούρνια τους στον ποταμό Αλιάκμονα, ήταν η καλύτερη στιγμή των φετινών μεσοχειμωνιάτικων καταμετρήσεων που έγιναν την Κυριακή 18 Ιανουαρίου στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα.

Κάθε χρόνο τέτοια εποχή συγκροτούνται ομάδες καταμετρητών στην Ελλάδα, αλλά και σε περισσότερες από εκατό χώρες στον κόσμο, προκειμένου κατά τις ίδιες ημερομηνίες να «σαρώσουν» τους υγροτόπους και να καταγράψουν τα υδρόβια και παρυδάτια πουλιά που διαχειμάζουν σε αυτούς, αλλά και άλλα είδη που συνδέονται με τη ζωή στους υγροτόπους, όπως τα αρπακτικά και τα θαλασσοπούλια. Τα δεδομένα που συλλέγονται επιτρέπουν την εκτίμηση των τάσεων των πληθυσμών και των μεταβολών που παρουσιάζουν οι υγρότοποι.

Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού
Στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα συγκροτήθηκαν φέτος τέσσερις ομάδες καταμετρητών, αποτελούμενες από εθελοντές της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, της Δράσης για την Άγρια Ζωή, αλλά και από το προσωπικό του Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Αξιού. Οι ομάδες κάλυψαν τις παράκτιες περιοχές από το Καλοχώρι και τις εκβολές του Γαλλικού ως τις Αλυκές Κίτρους.
Η μία ομάδα καταμετρητών είχε την τύχη να βρεθεί μπροστά σε είκοσι στικταετούς που κούρνιαζαν στο Δέλτα του Αλιάκμονα. Ο στικταετός είναι ένα σπάνιο είδος αετού, που αναπαράγεται στη βορειοανατολική Ευρώπη και έρχεται στη χώρα μας για να ξεχειμωνιάσει.
Επίσης, ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα των φετινών καταμετρήσεων ήταν η σημαντική αύξηση του αριθμού των βαρβάρων (είδος πάπιας), καθώς μετρήθηκαν περίπου 3.000 βαρβάρων στο παράκτιο ανάχωμα Αξιού – Γαλλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου