Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025

Καπόνια με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης

 


Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε καπόνια με πράσα, πατάτες και κρόκο Κοζάνης, αρχικά κόβουμε τα κεφάλια και τις ουρές από τα καπόνια.
  2. Στη συνέχεια, αλατοπιπερώνουμε τα καπόνια.
  3. Τα βάζουμε σε σουρωτήρι (μέσα σε μπολ), τα καλύπτουμε με μεμβράνη και τα αφήνουμε στο ψυγείο για να τραβήξουν το αλάτι, μέχρι να τα χρειαστούμε.
  4. Βάζουμε τα κεφάλια και τις ουρές σε μια κατσαρόλα.
  5. Ρίχνουμε αλατοπίπερο και 500 ml νερό.
  6. Τα βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά, να βγάλουν το ζουμί και τη νοστιμιά τους.
  7. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον αφήνουμε στην άκρη.
  8. Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μέτρια φωτιά.
  9. Σοτάρουμε τα πράσα, τις πατάτες και τα καρότα για 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
  10. Ρίχνουμε τον ζωμό που είχαμε κρατήσει στην άκρη, τον κρόκο Κοζάνης και το κρασί.
  11. Σιγοβράζουμε για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
  12. Κάνουμε λίγο χώρο στα λαχανικά, βάζουμε τα καπόνια και συνεχίζουμε το βράσιμο για άλλα 10-12 λεπτά, μέχρι να γίνουν.
  13. Βγάζουμε τα καπόνια και τα λαχανικά με τρυπητή κουτάλα και τα μοιράζουμε στα πιάτα.
  14. Σουρώνουμε το ζουμί που έμεινε στην κατσαρόλα σε ένα μικρότερο κατσαρολάκι.
  15. Ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε με το σύρμα για άλλα 4-5 λεπτά, μέχρι να δέσει και να ασπρίσει ελαφρώς η σάλτσα.
  16. Περιχύνουμε με τη σάλτσα τα καπόνια και τα λαχανικά και σερβίρουμε.

Ένα Ασύρτικο στερεάς Ελλάδας.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 139.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου