https://www.kathimerini.gr/
Ως «πολύ σοβαρή» χαρακτηρίζεται από αρμόδιους αξιωματούχους η υπόθεση εντοπισμού στρατιωτικού τύπου θαλάσσιου drone ανοικτά της Λευκάδας. Το περιστατικό μάλιστα έγινε αρχικά προσπάθεια να μη λάβει μεγάλη δημοσιότητα, στόχος που δεν επετεύχθη. Το μη επανδρωμένο πλωτό είναι όμοιο με εκείνα που χρησιμοποιούν οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας για επιθέσεις κυρίως στη Μαύρη Θάλασσα είτε κατά πλοίων του ρωσικού «σκιώδους στόλου» είτε γενικότερα κατά δεξαμενόπλοιων που έχουν φορτώσει πετρέλαιο από λιμάνια της Ρωσίας, όπως το Νοβοροσίσκ.Την ευθύνη για τη διαχείριση του συμβάντος έχει τυπικά το ΓΕΕΘΑ, με την υπόθεση πάντως να απασχολεί την ΕΥΠ, το Λιμενικό αλλά και την Αστυνομία. Το μυστηριώδες θαλάσσιο drone μεταφέρθηκε χθες στις εγκαταστάσεις της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών προκειμένου να γίνει εξονυχιστικός έλεγχός του. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που ήταν διαθέσιμες μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, στο μη επανδρωμένο σκάφος υπήρχαν μεταξύ άλλων τρεις πυροκροτητές, αλλά και ποσότητα εκρηκτικής ύλης, με τη χωρητικότητά του να αγγίζει τα 300 κιλά.
Πηγές ενημέρωσης από τις Ενοπλες Δυνάμεις αναφέρουν ότι στο εσωτερικό του USV βρέθηκαν και κάποια χειρόγραφα σημειώματα, κάτι που είναι εκ των πραγμάτων αξιοσημείωτο, καθώς δεν είναι σαφές για ποιο λόγο μπορεί να υπάρχουν οδηγίες σε ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας. Τα συγκεκριμένα ευρήματα προσθέτουν στη χορεία των –υποθετικών έως τώρα– σεναρίων και εκείνο της προβοκάτσιας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μη επανδρωμένο σκάφος έφερε τρεις πυροκροτητές, αλλά και ποσότητα εκρηκτικής ύλης
Το θαλάσσιο drone εντόπισε ψαράς ανοικτά της Λευκάδας. Οι μηχανές του ήταν αναμμένες, το σκάφος ωστόσο είχε παγιδευτεί μέσα σε μια σπηλιά, με τον άγνωστο χειριστή του να έχει χάσει τον έλεγχό του. Ο αλιέας το ρυμούλκησε στο λιμάνι της Λευκάδας και ενημέρωσε το Λιμενικό, ενώ στη συνέχεια στο σημείο κλήθηκαν και πυροτεχνουργοί των Ενόπλων Δυνάμεων (ΤΕΝΞ). Οι ειδικοί διαπίστωσαν ότι επρόκειτο για θαλάσσιο drone τύπου Magura, πάνω στο οποίο υπήρχαν, μεταξύ άλλων, τρεις ηλεκτρικοί πυροκροτητές, αλλά και μια κεραία για την από απόσταση πλοήγηση του σκάφους μέσω δορυφόρου (starlink).Πυροτεχνουργοί απενεργοποίησαν τους πυροκροτητές και εν συνεχεία αποσυνέδεσαν και τις μπαταρίες του drone, προκειμένου να θέσουν εκτός λειτουργίας τις μηχανές του, που μέχρι εκείνη τη στιγμή συνέχιζαν να λειτουργούν αδιάκοπα. Πηγές από τις Ενοπλες Δυνάμεις και το Λιμενικό δήλωσαν στην «Κ» ότι το πλεούμενο ήταν φορτωμένο με ενεργές εκρηκτικές ύλες, καθώς και ότι πιθανότατα θα έφερνε εις πέρας αποστολή – καμικάζι, προσκρούοντας σε στόχο, πιθανώς κάποιο εμπορικό πλοίο ή τάνκερ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου