«Θα κάνω σφαγείο», «ανύπαρκτο πέναλτι», «ανύπαρκτη κόκκινη», χιλιάδες ευρώ σε στοιχήματα, συζητήσεις για διαιτητές και χρηματικά ανταλλάγματα, αλλά και πολυτελείς σουίτες, business class ταξίδια και ακριβά δώρα.
Οι διάλογοι που έχουν μπει στο μικροσκόπιο των Αρχών αποτυπώνουν, σύμφωνα με τη δικογραφία, τον τρόπο με τον οποίο φέρεται να κινούνταν το κύκλωμα που είχε ως «βιτρίνα» τη δράση ΜΚΟ για παιδιά με σοβαρές ασθένειες.
Στο επίκεντρο της δικογραφίας βρίσκεται το σωματείο «Παιδική Χαρά – Child’s Happiness», μέσω του οποίου συγκεντρώνονταν τεράστια χρηματικά ποσά, με πρόσχημα τη θεραπεία ανήλικων ασθενών. Την ίδια ώρα, στην καρδιά της έρευνας βρίσκεται 37χρονος, ο οποίος συνελήφθη ως επικεφαλής της οργάνωσης και εμφανίζεται να συνδέεται τόσο με τις οικονομικές ροές της ΜΚΟ όσο και με δραστηριότητα στον χώρο του ποδοσφαίρου και του στοιχήματος.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ερευνούν οι Αρχές, στους στοιχηματικούς λογαριασμούς του φέρεται να είχαν πιστωθεί περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ, ενώ είχαν εκταμιευθεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ. Παράλληλα, η δικογραφία περιλαμβάνει συνομιλίες για διαιτητές, αποτελέσματα αγώνων και στοιχήματα, αλλά και στοιχεία που δείχνουν ότι οικογένειες παιδιών με σοβαρά προβλήματα υγείας έλαβαν μόνο μικρό μέρος των χρημάτων που είχαν συγκεντρωθεί στο όνομά τους.
«Θα κάνω σφαγείο»
Οι πιο βαριές συνομιλίες αφορούν το ποδοσφαιρικό σκέλος της υπόθεσης. Ο «εγκέφαλος» εμφανίζεται να συνομιλεί με παράγοντες, παίκτες και άλλα πρόσωπα για ορισμούς διαιτητών και ευνοϊκές αποφάσεις. Σε μία από τις καταγεγραμμένες επικοινωνίες γίνεται λόγος για 300 ευρώ για τον ορισμό συγκεκριμένου διαιτητή και για επιπλέον 300 ευρώ σε περίπτωση που αποβάλλονταν με κόκκινη κάρτα συγκεκριμένοι παίκτες αντίπαλης ομάδας.
Σε άλλες συνομιλίες ο ίδιος εμφανίζεται να δηλώνει ότι σε επόμενα παιχνίδια θα γίνει «σφαγείο», φράση που οι αστυνομικοί αξιολογούν σε συνδυασμό με τις επαφές για διαιτητές και τις χρηματικές συμφωνίες.
«Ανύπαρκτο πέναλτι» και «ανύπαρκτη κόκκινη»
Ιδιαίτερο βάρος δίνεται σε αγώνα της 19ης Σεπτεμβρίου. Πριν από την έναρξη της αναμέτρησης, ο 37χρονος εμφανίζεται να αντιδρά στο ενδεχόμενο βιντεοσκόπησης του παιχνιδιού.
Κατά τη διάρκεια του αγώνα, σύμφωνα με τις συνομιλίες που περιλαμβάνονται στη δικογραφία, κάνει ο ίδιος λόγο για «ανύπαρκτο πέναλτι» και «ανύπαρκτη κόκκινη» εις βάρος της αντίπαλης ομάδας. Όταν ενημερώνεται ότι κυκλοφορούν πληροφορίες περί χρηματισμού διαιτητή, φέρεται να ζητά από τον συνομιλητή του να μην αναφέρει τίποτα σε τρίτους. Σύμφωνα με τη δικογραφία, να παραδέχεται ότι είχε φροντίσει να αλλοιωθεί το αποτέλεσμα ώστε η ομάδα του να πάρει τους τρεις βαθμούς.
«Δώσαμε 1.000 ευρώ για να κερδίσουμε»
Σε άλλη συνομιλία, συζητά με συγγενικό του πρόσωπο, επίσης ποδοσφαιριστή, για τα χρήματα που χρειάστηκαν ώστε να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ο ίδιος εμφανίζεται να διαμαρτύρεται επειδή καταβλήθηκαν 1.000 ευρώ για τη νίκη. Η απάντηση που λαμβάνει, σύμφωνα με την αστυνομική καταγραφή, είναι ότι χωρίς αυτή την παρέμβαση το παιχνίδι δεν θα είχε κερδηθεί.
Πόνταρε 1.400 ευρώ και είπε ότι έβγαλε 7.000
Ξεχωριστό κεφάλαιο αποτελεί και ο στοιχηματισμός. Σε αγώνα ομάδων Κ19, ο βασικός εμπλεκόμενος προτείνει σε συνομιλητή του συγκεκριμένο συνδυασμό στοιχήματος. Δηλώνει ότι πόνταρε περίπου 1.400 ευρώ και κέρδισε 7.000 ευρώ. Σε μεταγενέστερη συνομιλία, μάλιστα, υποστηρίζει ότι γνώριζε εκ των προτέρων πως μετά το 80ό λεπτό θα σημειωνόταν ακόμη ένα γκολ, κάτι που τελικά συνέβη στις καθυστερήσεις.
Οι 62 στοιχηματικές τοποθετήσεις στην ίδια του την ομάδα
Οι Αρχές εξετάζουν επίσης σειρά στοιχηματικών κινήσεων που συνδέονται με τον 37χρονο. Κατά την περίοδο που εμφανίζεται ως αφανής παράγοντας ομάδας της Γ’ Εθνικής, φέρεται να πραγματοποίησε 62 τοποθετήσεις στοιχημάτων σε παιχνίδια της συγκεκριμένης ομάδας.
Σε ορισμένες περιπτώσεις στοιχημάτιζε ακόμη και στην ήττα της ομάδας με την οποία συνδεόταν διοικητικά. Οι Αρχές επιχειρούν να διαπιστώσουν εάν οι κινήσεις αυτές συνδέονται με τις συνομιλίες για διαιτητές και αποτελέσματα.
2,6 εκατομμύρια ευρώ πέρασαν από το στοίχημα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, ο 37χρονος φέρεται να είχε πιστώσει περίπου 2,6 εκατομμύρια ευρώ σε λογαριασμούς νόμιμων στοιχηματικών εταιρειών. Από αυτούς τους λογαριασμούς είχαν εκταμιευθεί περισσότερα από 2 εκατομμύρια ευρώ. Οι Αρχές εξετάζουν εάν το στοίχημα χρησιμοποιούνταν και ως μηχανισμός νομιμοποίησης εσόδων, ώστε χρήματα αμφίβολης προέλευσης να εμφανίζονται στη συνέχεια ως κέρδη από τυχερά παιχνίδια.
Από τις δωρεές στα ποδοσφαιρικά σωματεία
Σύμφωνα με τα στοιχεία που διερευνώνται, μέρος των χρημάτων φέρεται να κατευθύνθηκε και προς ποδοσφαιρικά σωματεία. Ο 37χρονος εμφανίζεται ως αφανής χρηματοδότης και παράγοντας ομάδων που αγωνίζονταν σε ερασιτεχνικές κατηγορίες και στη Γ’ Εθνική.
Το ποσό που διοχέτευσε σε δύο σωματεία φτάνει περίπου τις 250.000 ευρώ. Οι πληρωμές προς ποδοσφαιριστές, τεχνικό προσωπικό και προμηθευτές εξετάζεται εάν γίνονταν με μετρητά εκτός επίσημων διαδικασιών.
«Τα χρήματα δεν με απασχολούν»
Την ώρα που οι Αρχές ερευνούν πού κατέληγαν οι δωρεές, οι συνομιλίες των εμπλεκομένων αποτυπώνουν έναν ιδιαίτερα πολυτελή τρόπο ζωής. Γυναίκα με κεντρικό ρόλο στην υπόθεση επικοινωνεί με ιατρείο για θεραπείες αισθητικής και δηλώνει ουσιαστικά ότι το κόστος δεν την απασχολεί. Λίγες ημέρες αργότερα, σε συνομιλία με αεροπορική εταιρεία, αναφέρει ότι ταξιδεύει σχεδόν κάθε εβδομάδα και πάντοτε σε business class. Από λογαριασμό εικονικής εταιρείας καταγράφονται, μεταξύ άλλων, αγορές χιλιάδων ευρώ σε γνωστό οίκο μόδας, πληρωμές σε εστιατόριο της Μυκόνου, κρατήσεις ξενοδοχείων και αεροπορικά εισιτήρια. Σε άλλες περιπτώσεις καταγράφονται μεταφορές προς πολυτελή ξενοδοχειακά συγκροτήματα στην Κρήτη και προς εταιρεία ενοικίασης αυτοκινήτων.
Οι συνομιλίες δείχνουν ακόμη συχνές κρατήσεις σε ακριβά ξενοδοχεία. Σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο 37χρονος ζητά συγκεκριμένη σουίτα, με κόστος 480 ευρώ τη βραδιά. Σε ξενοδοχείο της Χαλκιδικής συζητά διαμονές που κοστίζουν από 487 έως 810 ευρώ και ζητά να πληρώνει με μετρητά.
«Σου έχω ξοδέψει 100.000 ευρώ»
Σε άλλη συνομιλία, ο ίδιος εμφανίζεται να λέει σε γυναίκα με την οποία είχε προσωπική σχέση ότι έχει ξοδέψει για εκείνη 100.000 ευρώ. Λίγες ημέρες αργότερα της θυμίζει ότι της είχε αγοράσει τσάντα αξίας 2.500 ευρώ και σκουλαρίκια 500 ευρώ.
Πρώτο τραπέζι, 1.000 ευρώ κατανάλωση και 500 ευρώ φιλοδώρημα
Η πολυτελής διασκέδαση αποτυπώνεται και σε κράτηση σε νυχτερινό κέντρο. Ο «εγκέφαλος» φέρεται να ζητά πρώτο τραπέζι με ελάχιστη κατανάλωση 1.000 ευρώ, ενώ δηλώνει ότι θα αφήσει επιπλέον 500 ευρώ ως φιλοδώρημα στον υπεύθυνο.
Οι οικογένειες που περίμεναν τα χρήματα
Την ίδια ώρα, οι οικογένειες παιδιών που χρειάζονταν άμεσα θεραπεία εμφανίζονται, σύμφωνα με τη δικογραφία, να λαμβάνουν μόνο μικρό μέρος των δωρεών. Σε μία περίπτωση, για παιδί με σοβαρό νευρολογικό πρόβλημα συγκεντρώθηκαν 73.200 ευρώ.
Η οικογένεια, σύμφωνα με την έρευνα, δεν έλαβε ούτε ένα ευρώ. Σε άλλη υπόθεση, για νέο που έπασχε από οξεία μυελογενή λευχαιμία συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 136.000 ευρώ. Η οικογένεια φέρεται να έλαβε μόνο 7.000 ευρώ. Η διαφορά ξεπερνά τις 129.000 ευρώ.
Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση παιδιού που έπασχε από επιθετική μορφή καρκίνου. Μέσω τεσσάρων ερανικών δράσεων συγκεντρώθηκαν 340.421,28 ευρώ. Στην οικογένεια αποδόθηκαν, σύμφωνα με τη δικογραφία, μόλις 55.800 ευρώ. Περισσότερα από 284.000 ευρώ δεν φαίνεται να έφτασαν στους δικαιούχους.
Σχεδόν μισό εκατομμύριο ευρώ η «τρύπα» σε τρεις περιπτώσεις
Στις τρεις χαρακτηριστικές υποθέσεις που περιλαμβάνονται στην έρευνα συγκεντρώθηκαν συνολικά 549.996,66 ευρώ. Στις οικογένειες φέρεται να αποδόθηκαν μόλις 62.800 ευρώ. Η διαφορά ξεπερνά τις 487.000 ευρώ.
Το μότο «100% διαφάνεια»
Την ίδια στιγμή, η ΜΚΟ προέβαλλε δημοσίως ως βασικό της σύνθημα τη «100% διαφάνεια». Υποστήριζε ότι όσα χρήματα συγκεντρώνονταν μέσω δημόσιων εκκλήσεων κατέληγαν αυτούσια στα παιδιά. Αυτό ακριβώς καλούνται πλέον να ελέγξουν οι Αρχές, αντιπαραβάλλοντας τις δωρεές με τα ποσά που πράγματι αποδόθηκαν στις οικογένειες.
Η μητέρα καρκινοπαθούς παιδιού και η καταγγελία στην τράπεζα
Ιδιαίτερα σοβαρή είναι και η περίπτωση μητέρας παιδιού που έπασχε από καρκίνο. Η γυναίκα φέρεται να είχε επιλέξει να συγκεντρώσει χρήματα ανεξάρτητα από τη ΜΚΟ. Σύμφωνα με την έρευνα, μέλη της οργάνωσης κατέθεσαν ποσό στον λογαριασμό της και στη συνέχεια υπέβαλαν καταγγελία προς την τράπεζα για απάτη. Ακολούθως φέρονται να προσφέρθηκαν να τη «βοηθήσουν», με στόχο, όπως εκτιμούν οι Αρχές, να επαναφέρουν την ερανική δράση υπό τον έλεγχο της ΜΚΟ.
29 λογαριασμοί και 246.000 κινήσεις
Το οικονομικό σκέλος της δικογραφίας είναι ογκώδες. Ελέγχθηκαν 29 τραπεζικοί λογαριασμοί και λογαριασμοί ιδρυμάτων πληρωμών σε Ελλάδα και εξωτερικό. Παράλληλα, αναλύθηκαν περισσότερες από 246.000 τραπεζικές κινήσεις. Οι Αρχές προσπαθούν να χαρτογραφήσουν ολόκληρη τη διαδρομή του χρήματος και να εξακριβώσουν ποια ποσά συνδέονται με δωρεές, ποια με προσωπικές δαπάνες και ποια ενδεχομένως με στοιχηματική ή ποδοσφαιρική δραστηριότητα.
Εφοπλίστρια, τραγουδιστής και πρόσωπα της showbiz στους δωρητές
Όπως αποκάλυψε χθες Σάββατο το «Ε5», πασίγνωστα πρόσωπα από τον επιχειρηματικό, καλλιτεχνικό και αθλητικό χώρο φέρονται να συγκαταλέγονται μεταξύ εκείνων που έβαλαν το χέρι στην τσέπη για να ενισχύσουν οικονομικά τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, χωρίς να γνωρίζουν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, ότι τα χρήματά τους κατέληγαν σε ένα κύκλωμα που φέρεται να είχε στήσει μια μεγάλη απάτη.
Συγκεκριμένα, η εφοπλίστρια Μαρία Αγγελικούση φέρεται να προσέφερε 30.000 δολάρια, ο τραγουδιστής Νίκος Οικονομόπουλος τουλάχιστον 13.000 ευρώ, ενώ ο ποδοσφαιριστής Τάσος Χατζηγιοβάνης φέρεται να δώρισε 12.450 ευρώ.
Στη λίστα των δωρητών περιλαμβάνονται επίσης η κορυφαία τενίστρια Μαρία Σάκκαρη, με προσφορά 8.000 ευρώ, η παρουσιάστρια Μαίρη Συνατσάκη, με 1.570 ευρώ, καθώς και η influencer Ιωάννα Τούνη, η οποία φέρεται να συνεισέφερε 800 ευρώ.
Πηγή: toedolio5.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου