Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2017

Εστίες απόσχισης στην Ε.Ε...


Οι Βρυξέλλες παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Καταλονία, επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι παραμένουν στην αρχική τους θέση: πλήρης υποστήριξη στον Ισπανό πρωθυπουργό Ραχόι και στα μέτρα που αποφάσισε η Μαδρίτη για την αντιμετώπιση της καταλανικής κρίσης, με βάση το Σύνταγμα της χώρας.

Η θέση αυτή δεν πρόκειται να αλλάξει και δεν υπάρχει καμία διάθεση για μεσολάβηση ή έκκληση για διάλογο, όπως ήλπιζε ο πρόεδρος της Καταλονίας, Κ. Πουτζντεμόν.

Αλλωστε, κανένα θεσμικό όργανο δεν τάχθηκε υπέρ των οπαδών της ανεξάρτητης Καταλονίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μέσω του προέδρου της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ υποστήριξε από την αρχή τον Ραχόι, όπως και οι περισσότερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οσον αφορά τα κράτη-μέλη, κατά το τελευταίο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βρυξελλών, οι ηγέτες τους ομόφωνα στάθηκαν στο πλευρό της Μαδρίτης και δήλωσαν κοφτά ότι κανένας από τους «28» δεν πρόκειται να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της Καταλονίας.

Από τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν και τη Γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, μέχρι τη Βρετανίδα πρωθυπουργό Μέι, που διαπραγματεύεται με τους πρώην εταίρους της χώρας της την έξοδο από την Ε.Ε.

Μάταια, οι οπαδοί της «Ανεξάρτητης Καταλονίας» ύψωναν την καταλανική σημαία δίπλα στην ευρωπαϊκή, αντί της ισπανικής...
Αυτονομιστικά κινήματα την Ευρώπη
Η μόνη μικρή παραφωνία προήλθε από το Βέλγιο, ο πρωθυπουργός του οποίου, Σαρλ Μισέλ, έσπευσε πριν από την έναρξη των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απευθύνει στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη έκκληση για μετριοπάθεια και διάλογο, και αμέσως μετά διαπίστωσε ότι η θέση του στην αίθουσα της συνεδρίασης των «28» ήταν δίπλα στον Μαριάνο Ραχόι.

Το παράδοξο είναι ότι το Βέλγιο είναι ένα από τα κράτη-μέλη που κινδυνεύουν περισσότερο από το «μικρόβιο» της απόσχισης - εν προκειμένω λόγω των γνωστών τριβών μεταξύ της γαλλόφωνης Βαλονίας και της ολλανδόφωνης Φλάνδρας, οι εξτρεμιστές της οποίας απέφυγαν να εκμεταλλευθούν την καταλανική «βόμβα» στην Ισπανία και κατ' επέκταση στην Ευρώπη.

Το ίδιο και στην Κορσική, στην οποία οι οπαδοί της απόσχισης από τη Γαλλία δεν είναι λίγοι.

Η Βρετάνη δεν αποτελεί πλέον πονοκέφαλο για το Παρίσι, ενώ η γαλλική περιοχή των Βάσκων παραμένει ήσυχη, όπως και η ισπανική, στην οποία η σύγκρουση της ΕΤΑ με τη Μαδρίτη ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Η μόνη που αντιμετώπισε με «σεβασμό» το αίτημα της Καταλονίας ήταν η Σκοτία. Η Βόρεια Ιρλανδία, που βρίσκεται υπό βρετανική κυριαρχία, έχει το μυαλό της στο τι θα γίνει μετά το Brexit.

Την καταλανική κρίση προσπάθησε να εκμεταλλευθεί στην Ιταλία η ακροδεξιά Λέγκα του Βορρά, με περιορισμένα αιτήματα για αυτονομία και δημοψηφίσματα στη Λομβαρδία και την περιοχή του Βένετο, αλλά ο απόηχος ήταν μικρός.

Στις Βρυξέλλες πιστεύουν ότι η Μαδρίτη δεν πρόκειται να αφήσει ελεύθερο πεδίο στους οπαδούς της ανεξάρτητης Καταλονίας και το κίνημα θα πνιγεί εν τη γενέσει.

Η Ευρώπη, που αποτελείται από κράτη-έθνη, δεν θα απειληθεί από τις αποσχιστικές διαθέσεις των περιφερειών. Βέβαια, δεν είναι λίγοι στην καρδιά της Ευρώπης που βλέπουν με μεγάλη ανησυχία τις εξελίξεις στην Καταλονία, γνωρίζοντας ότι η Ισπανία πέρασε από τη μακρά δικτατορία του Φράνκο στη βασιλευόμενη Δημοκρατία, κρύβοντας τις πληγές του εμφύλιου που δεν έχουν ακόμη επουλωθεί. Οι λογαριασμοί παραμένουν ανοιχτοί.

Επιπλέον, η καταλανική κρίση παίρνει ιδιαίτερη διάσταση σε συνδυασμό με την άνοδο της Ακροδεξιάς στα περισσότερα κράτη-μέλη, το πρόβλημα του Brexit και την επιμονή της γερμανικής Ευρώπης στη λιτότητα, με τη δημιουργία αποικιών-θηραμάτων της νεοφιλελεύθερης πολιτικής.

 «Η Ελλάδα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ισπανίας και απορρίπτει μονομερείς ενέργειες που υπονομεύουν την ενότητα της χώρας και την αρχή του αμετάβλητου των συνόρων», τονίζει σε χθεσινή ανακοίνωσή του το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών σχετικά με την κατάσταση στην Καταλονία. «Παρακολουθούμε με ανησυχία τις εξελίξεις στην Ισπανία και ελπίζουμε ότι θα αποκατασταθεί ο ειρηνικός και δημοκρατικός διάλογος το ταχύτερο δυνατόν», προσθέτει...

efsyn.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου