Προετοιμασία: 30΄ Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα
Υλικά για 4 άτομα:
- 1 κοτόπουλο, περίπου 1.600 γρ., κομμένο σε μικρές μερίδες (με ή χωρίς την πέτσα)
- 1 κιλό μικρά ξερά κρεμμυδάκια για στιφάδο, καθαρισμένα (ή 4 μεγάλα κρεμμύδια, σε φέτες)
- 2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες (ή όσο σκόρδο θέλουμε)
- 1 γεμάτο κουτ. γλυκού αλεύρι, για όλες τις χρήσεις
- 200 ml λευκό κρασί, ξηρό
- 4 κουτ. σούπας μουστάρδα, της αρεσκείας μας
- 80 ml ελαιόλαδο
- 4 - 5 κόκκοι μπαχάρι, καλά κοπανισμένοι στο γουδί ή τριμμένοι στο μύλο μπαχαρικών
- 2 δάφνες
- 1 κουτ. γλυκού κόλιανδρος ξερός, κοπανισμένος σε σκόνη
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
Σε μια βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τα κρεμμύδια. Τα αλατίζουμε και τα σοτάρουμε μέχρι να πάρουν χρώμα από όλες τις πλευρές, για περίπου 3 - 4 λεπτά. Τα αφαιρούμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνουμε σε ένα μπολ, στην άκρη.
Στο ίδιο λάδι σοτάρουμε και το κοτόπουλο για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Τότε, προσθέτουμε το σκόρδο και πασπαλίζουμε με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά με μια ξύλινη κουτάλα για περίπου 1/2 - 1 λεπτό μέχρι να χρυσίσει το αλεύρι. «Σβήνουμε» με το κρασί, προσθέτουμε το μπαχάρι, τις δάφνες, τον κόλιανδρο και λίγο πιπέρι επιπλέον, και μαγειρεύουμε για περίπου 1 - 2 λεπτά, μέχρι να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τη μουστάρδα, τα κρεμμύδια, αλάτι και τόσο νερό, όσο να καλύπτει τα υλικά κατά τα 2/3. Ανακατεύουμε απαλά (για να μη διαλύσουμε τα κρεμμύδια), με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι να αναμειχθούν καλά όλα τα υλικά.
Μόλις το υγρό πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά και σιγομαγειρεύουμε για περίπου 35 - 40 λεπτά, με μισάνοιχτο το καπάκι της κατσαρόλας. Αν κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος εξατμιστούν τα υγρά πριν γίνει το φαγητό, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα κανονικά.
Στο τέλος, το φαγητό πρέπει να μείνει χωρίς περιττά υγρά. Αν το κοτόπουλο έχει γίνει και υπάρχει περίσσεια υγρών, σουρώνουμε το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια και βράζουμε μέχρι να συμπυκνωθεί η σάλτσα. Στο τέλος ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα το κοτόπουλο και τα κρεμμύδια.
Δοκιμάζουμε αν θέλουμε παραπάνω αλάτι ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι και σερβίρουμε σε βαθιά πιάτα. Συνοδεύουμε με ζεστό χωριάτικο ψωμί και φρέσκια πράσινη σαλάτα.
Τι πίνουμε: Μια Νεμέα, ένα χαρμάνι Αγιωργίτικο και Cabernet Sauvignon, ένα χαρμάνι με διεθνείς ποικιλίες και Ξινόμαυρο.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου