Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Λόµπες (ξερά φασόλια χάντρες) στιφάδο


_71_afieroma_ospria_lompes-stifado

Μέτριας δυσκολίας / Προετοιμασία: περίπου 1 ώρα, Αναμονή: 1 βράδυ, Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα   

«Τα φασόλια που, όταν είναι νωπά, τα λέμε χάντρες, τα κόκκινα με τις άσπρες γραμμές, στη Γορτυνία τα λένε λόμπες, όταν είναι ξερά. Τη συνταγή μού την έδωσε η κ. Ξένη Σπαράγγη. Οταν τέλειωναν τα μικρά κρεμμύδια του στιφάδου, έβαζαν μεγάλα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες. Με τα μικρά, όμως, το φαγητό είναι πιο ελκυστικό στο μάτι».
Υλικά (για 6 άτομα)
  • 500 γρ. λόμπες (ξερά φασόλια χάντρες) ή μικρά λευκά φασόλια, μουλιασμένα αποβραδίς (ή κατεψυγμένες χάντρες)
  • 700 γρ. κρεμμυδάκια του στιφάδου, καθαρισμένα (αν τα ζεματίσουμε 1 - 2 λεπτά, καθαρίζονται πιο εύκολα) ή ξερά κρεμμύδια σε φέτες
  • 8 σκελίδες σκόρδου ολόκληρες (ή όσο  θέλουμε)
  • 2 - 3 κουτ. σούπας ξίδι
  • 1 δάφνη
  • 2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές, διαλυμένος σε λίγο νερό
  • 150 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι, ψιλοκομμένος μαϊντανός
για το γαρνίρισμα

Διαδικασία


Βάζουμε τα φασόλια σε κατσαρόλα με μπόλικο νερό ώστε να τα σκεπάζει και τα αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20 λεπτά, από τη στιγμή που θα κοχλάσει το υγρό.

Τα σουρώνουμε, τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με όλα τα υλικά. Προσθέτουμε νερό μόλις να τα σκεπάζει και τα βάζουμε να μαγειρευτούν. Οταν κοχλάσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά για να σιγοβράσουν για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα φασόλια.

Παρακολουθούμε κάθε τόσο μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νεράκι. Οταν είναι έτοιμο, πρέπει να μείνει με τη σάλτσα του. Δοκιμάζουμε το αλάτι μήπως χρειάζεται να συμπληρώσουμε. Πασπαλίζουμε με μαϊντανό και σερβίρουμε.

Τι πίνουμε
Αγιωργίτικο, Merlot ή ένα Βιδιανό χαρμάνι.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου