«Σάλος» έχει προκληθεί στον πολιτικό χώρο με αφορμή δημοσίευμα που αναφέρει προσφυγές πάνω από 160 πρώην βουλευτών οι οποίοι βασιζόμενοι στο νόμο Κατρούγκαλου διεκδικούν αναδρομικά που μπορεί να ανέλθουν ως και στα 50 εκατ. ευρώ.
Πρόκειται για προσφυγές πρώην βουλευτών στα δικαστήρια για την εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου αναδρομικά από το 2009 και μετά.
Κύκλοι του υπ. Οικονομικών διαμηνύουν παράλληλα ότι δεν αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης η ικανοποίηση του αιτήματος βουλευτών για λήψη αναδρομικών.Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει ψηφίσει ήδη τη σχετική διάταξη για την επιστροφή αυτών των αναδρομικών στο άρθρο 23 παράγραφος 4β και 4γ του νόμου Κατρούγκαλου.Με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) η απόφαση για αναδρομικά δεν είναι άμεσα εκτελεστή, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας.
Πολιτική κόντρα
Μετά από την γνωστοποίηση του θέματος ξέσπασε αντιπαράθεση μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τους πρώην βουλευτές που διεκδικούν αποζημιώσεις.
Ο πρόεδρος της ΝΔ απαίτησε από τους πρώην βουλευτές του να αποσύρουν τις προσφυγές τους στη δικαιοσύνη, ειδάλλως θα διαγραφούν από το κόμμα.
Σε ανακοίνωσή της, η αξιωματική αντιπολίτευση τονίζει πως «βάσει του νόμου 4387/2016, γνωστού και ως νόμου Κατρούγκαλου, που καταψήφισε η Νέα Δημοκρατία, αλλά έγινε νόμος του κράτους από την κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, πρώην βουλευτές που έχουν συνταξιοδοτηθεί, νομιμοποιούνται να αξιώσουν αναδρομικά αποζημιώσεις από το Δημόσιο, επικαλούμενοι την "ανάγκη" εξίσωσης των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου».
Η αξιωματική αντιπολίτευση υπενθυμίζει πως το κόμμα είχε αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη το 2008, αρνούμενη να εκδώσει τη σχετική υπουργική απόφαση. «Η Νέα Δημοκρατία ουδέποτε αμφισβητεί τη νομιμότητα. Ωστόσο, οι πρώην βουλευτές της οφείλουν να συναισθανθούν την κραυγαλέα πρόκληση που συνιστά για τους πολίτες μια τέτοια αξίωση, ακόμη και αν αυτή είναι νόμιμη με την κατάπτυστη ρύθμιση Κατρούγκαλου».
Αντιδρώντας, ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει ότι «Ο κ. Μητσοτάκης θέλησε να ρίξει την ευθύνη σε οποιονδήποτε άλλον πέρα από το κόμμα του και τα έκθετα μέλη της ΝΔ που προσέφυγαν για να εισπράξουν συντάξεις αναδρομικά. Στην προσπάθειά του αυτή δεν διστάζει να ψεύδεται συνειδητά συσχετίζοντας την προσφυγή των Νεοδημοκρατών πρώην Βουλευτών με το νόμο Κατρούγκαλου».
Πολύ καλά γνωρίζει ο αρχηγός της ΝΔ, σημειώνει η Κουμουνδούρου, ότι καμία σχέση με την πραγματικότητα δεν έχουν οι ισχυρισμοί του και εξ αυτού μόνο του λόγου τον καλούμε να ανακαλέσει άμεσα τα χυδαία ψεύδη του.
«Όσο για την προσπάθειά του να διασκεδάσει τις εντυπώσεις ζητώντας από τους πρώην βουλευτές της ΝΔ να αποσυρθούν από την προκλητική διεκδίκηση των αναδρομικών, το μόνο σχόλιο που αρμόζει είναι: Ουαί υμίν γραμματείς και Φαρισαίοι υποκριταί!» καταλήγει το κυβερνών κόμμα στην ανακοίνωσή του.
ΠΑΣΟΚ: Να αποσυρθούν οι προσφυγές
Να αποσύρουν τις προσφυγές καλεί τους βουλευτές του και το ΠΑΣΟΚ. «Είχαμε έγκαιρα ζητήσει να αποσυρθούν οι προσφυγές των πρώην βουλευτών. Το ζήτημα αυτό στην εποχή της κρίσης, λειτουργεί αρνητικά στην κοινωνία. Γι’ αυτό καλούμε και πάλι όσους πρώην βουλευτές έχουν προσφύγει, να παραιτηθούν από τα επιδικασθέντα ποσά» αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της η Χαριλάου Τρικούπη.
«Ντροπιαστική κίνηση σε συνθήκες κρίσης» χαρακτήρισε νωρίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ την προσφυγή των πρώτων 100 πρώην βουλευτών στον Άρειο Πάγο για την καταβολή αναδρομικών. Οι βουλευτές δικαιώθηκαν δικαστικά, με το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφασίζει την αναδρομική εξίσωση των αποδοχών τους με αυτές του προέδρου του Αρείου Πάγου, από το 2009 και έπειτα. Οι προσφυγές πρώην βουλευτούν ή των οικογένειών τους, ξεπερνούν συνολικά τις 160.
Θεοδωράκης: Να μην πάρουν τα αναδρομικά
Να μην πάρουν τα αναδρομικά ζήτησε από τους πρώην βουλευτές ο Σταύρος Θεοδωράκης. Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του Ποταμιού μέσω Twitter, «οι πρώην βουλευτές να μην πάρουν τα αναδρομικά. Υπάρχουν άλλες επείγουσες προτεραιότητες. Η νέα γενιά δεν μπορεί συνεχώς να παραγκωνίζεται».
ΥΠΟΙΚ: Η απόφαση δεν είναι άμεσα εκτελεστή
Στον «πάγο» φαίνεται να βάζει πάντως το υπουργείο Οικονομικών την καταβολή των αναδρομικών στους πρώην βουλευτές οι οποίοι δικαιώθηκαν από τον Άρειο Πάγο.
Με το νόμο Κατρούγκαλου (4387/2016) η απόφαση για αναδρομικά δεν είναι άμεσα εκτελεστή, σχολιάζει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εργασίας, απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, που επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση για τη δικαίωση των πρώην βουλευτών στον Άρειο Πάγο επειδή οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ψήφισαν τον επίμαχο νόμο.
«Ο N. 4387/2016 επιχείρησε να αντιμετωπίσει το τετελεσμένο γεγονός τελεσίδικων αποφάσεων από τη "βιομηχανία" προσφυγών που έστησαν, χωρίς αιδώ "γαλάζιοι" και "πράσινοι" πρώην βουλευτές. Χωρίς το νόμο, οι αποφάσεις αυτές θα ήταν άμεσα εκτελεστές και στο σύνολο των χρημάτων που επιδίκασαν, όπως ισχύει για όλους τους άλλους συνταξιούχους και κάθε Έλληνα πολίτη» αναφέρει χαρακτηριστικά το υπουργείο.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, «η στάση της ΝΔ στο θέμα των αναδρομικών οικονομικών απαιτήσεων πρώην βουλευτών της και πρώην βουλευτών του ΠΑΣΟΚ αποτελεί πρόκληση για τον κοινό νου, για τους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους».
«Η ΝΔ ως κυβέρνηση, με δικό της νόμο, του 2008, δημιούργησε το θέμα και έδωσε "σήμα" διεκδίκησης αναδρομικών σε πρώην βουλευτές. Δικοί της πρώην βουλευτές και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είναι, όσοι διεκδικούν τα αναδρομικά» σημειώνει.
«Αντιθέτως» συνεχίζει το υπουργείο Εργασίας, «με τη διαδικασία πληρωμής που προβλέφθηκε, θα ρυθμιστεί ο τρόπος και ο ρυθμός αποπληρωμής τους με υπουργική απόφαση, ώστε να μην επιβαρύνει απότομα και υπέρμετρα το δημόσιο ταμείο».
«Η όψιμη οργή του κ. Μητσοτάκη δεν είναι απλώς υποκριτική, αλλά, κυρίως θέλει να συγκαλύψει τις ευθύνες της ΝΔ και των πολιτικών της στελεχών, που αντιλαμβάνονται την πολιτική ως πεδίο πλουτισμού και ατομικών προνομίων. Σε αυτόν τον τομέα πράγματι οι επιδόσεις τους διεκδικούν την "αριστεία"» καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.
http://www.protothema.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου