Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Την Πέμπτη, 27 Φεβρουαριου, η εκλογή του Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνα

http://www.dionolympos.gr


Υποψήφιοι για τη θέση ο Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου (Ημαθίας), ο συγχωριανός μας Αρχιμανδρίτης Δαβίδ Τζιουμάκας (Θεσσαλονίκης) και ο συντοπίτης μας Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης (Κατερίνη)

aaa
Στις 27 Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει η εκλογή του νέου Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος, μετά την απομάκρυνση του γέροντα Μητροπολίτη πρώην Κίτρους κ. Αγαθονίκου, για λόγους υγείας
Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτη μας αναμένεται να γίνει την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014, στη Μητρόπολη Αθηνών. Όσον αφορά την ενθρόνιση, αυτή θα γίνει, μόλις δημοσιευτεί το σχετικό ΦΕΚ για την ανάληψη των καθηκόντων του και σίγουρα μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Εδώ και πολλούς μήνες, πολύ πριν η Σύνοδος αποφασίσει την απομάκρυνση του Μητροπολίτη κ.κ. Αγαθονίκου λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει, είχαν ξεκινήσει οι διεργασίες για την κάλυψη της θέσης.
Τρία πρόσωπα είναι τα πρόσωπα που συζητούνται έντονα το τελευταίο διάστημα. Πρόκειται για τρεις Αρχιμανδρίτες με σημαντική πορεία στην Εκκλησία και ισχυρά ερείσματα στο εκλεκτορικό σώμα.
Αρχιμανδρίτης Γεώργιος Χρυσοστόμου
Σήμερα είναι ο Πρωτοσύγκελλος της Μητρόπολης Βεροίας. Το όνομα του ως υποψηφίου για την μητρόπολη Κίτρους ακούγεται εδώ και αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα. Την προώθηση της υποψηφιότητας του έχει αναλάβει προσωπικά ο μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων .
Θεωρείται δραστήριος κληρικός, γνωστός στο μεγαλύτερο μέρος της Ιεραρχίας. Σημαντικό πλεονέκτημα γι αυτόν είναι οι καλές σχέσεις τόσο του ιδίου όσο και του μητροπολίτη κ. Παντελεήμονα με μεγάλο αριθμό μητροπολιτών – εκλεκτόρων της Βόρειας Ελλάδας, εξαιρουμένων φυσικά αυτών που επηρεάζονται από την ομάδα του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Ωστόσο άγνωστο παραμένει ακόμη, ποια στάση θα κρατήσουν οι προερχόμενοι από την «Παλαιά Ελλάδα» ιεράρχες.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μια ισχυρή υποψηφιότητα που όπως και αυτή του αρχιμανδρίτη Δαβίδ Τζιουμάκα θεωρείται βέβαιο πως έχει κερδίσει μια θέση στο Τριπρόσωπο.
Αρχιμανδρίτης Δαβίδ Τζιουμάκας
Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Θεοδώρας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Θεσσαλονίκης, ο αρχιμανδρίτης Δαβίδ Τζιουμάκας, έχει την υποστήριξη μιας σημαντικής μερίδας των Ιεραρχών με πρώτο τον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο. Άνθρωπος χαμηλού προφίλ με πλούσιο βιογραφικό, είναι ο άνθρωπος που κατόρθωσε να διαφυλάξει τα συμφέροντα της Εκκλησίας στην διαμάχη της με γνωστή αλυσίδα πολυκαταστημάτων, διασφαλίζοντας παράλληλα δεκάδες θέσεις εργασίας που θεωρούνταν χαμένες.
Για το έργο που επιτελεί στην ιερά μονή Αγίας Θεοδώρας Θεσσαλονίκης είχε αναφερθεί με ιδιαίτερα επαινετικά λόγια, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος κατά την επίσκεψη του στο μοναστήρι τον προηγούμενο Οκτώβριο. Άνθρωποι που τον γνωρίζουν καλά σημειώνουν πως το μόνο που έχει δηλώσει ο ίδιος για το ενδεχόμενο εκλογής του είναι πως θα υπάρξει ειδική μέριμνα για τον ασθενή μητροπολίτη πρώην Κίτρους κ. Αγαθόνικο τον οποίο σκοπεύει ο ίδιος να φροντίσει.
Αρχιμανδρίτης Ιγνάτιος Σωτηριάδης
Πρόκειται για έναν από τους πλέον κοσμογυρισμένους κληρικούς της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τους τελευταίους μήνες κατέχει την νευραλγική θέση του γραμματέα της συνοδικής επιτροπής Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Θεμάτων η οποία σε πολιτικούς όρους θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως το «υπουργείο Εξωτερικών» της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Η καταγωγή του από την Κατερίνη είναι ένα από τα ατού του αρχιμανδρίτη, ο οποίος τα τελευταία χρόνια υπηρέτησε στις Βρυξέλλες στην αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ θεωρείται άνθρωπος με προσβάσεις σε ανώτερα κλιμάκια του Βατικανού αλλά και τον άλλων χριστιανικών ομολογιών της Ευρώπης.
Μέχρι στιγμής δεν είναι ορατό το ποια ομάδα στηρίζει τον π. Ιγνάτιο Σωτηριάδη, ωστόσο είναι ένα πρόσωπο το όνομα του οποίου δεν λείπει από τις συζητήσεις μεταξύ Ιεραρχών για την επόμενη ημέρα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου