Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Συνοδευτικά φαγητά που συμβάλλουν στο αδυνάτισμα & στην καύση λίπους

Ξεκινώντας μία δίαιτα αναρωτιόμαστε με τι να συνοδεύσουμε το κυρίως Φαγητό , χωρίς πάλι να επιλέξουμε πατάτες και ρύζι αφού ο στόχος μας είναι η απώλεια βάρους.Το συνοδευτικό θα πρέπει να συμβάλλει στην ποικιλία που αναζητάμε αλλά και στην απώλεια λίπους. Ποιες είναι οι σωστές επιλογές συνοδευτικών στην κύρια μερίδα φαγητού;
Στην διαδικασία απώλειας βάρους δεν συμμετέχουν μόνο οι θερμίδες που λαμβάνουμε αλλά και η θρεπτική σύσταση των τροφίμων. Έτσι λοιπόν θρεπτικά συστατικά όπως οι φυτικές ίνες, το ασβέστιο, οι πρωτεΐνες, ο χαμηλός γλυκαιμικός δείκτης και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συμβάλλουν στην απώλεια βάρους.

Τα παρακάτω φαγητά μπορούν να συνοδεύσουν το πιάτο μας και ταυτόχρονα να συμβάλλουν στο αδυνάτισμα και στην καύση του λίπους.

Ψητά λαχανικά: Περιλαμβάνουν πολύχρωμες πιπεριές, μελιτζάνα, κολοκυθάκια και κρεμμύδι. Tα λαχανικά είναι χαμηλής θερμιδικής αξίας και υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Οι φυτικές ίνες όχι μόνο μειώνουν την απορρόφηση λίπους, αλλά αυξάνουν ταυτόχρονα και τον κορεσμό, με αποτέλεσμα να μειώνεται η ποσότητα φαγητού που καταναλώνεται. Επιπρόσθετα, δεν προκαλούν απότομες αλλαγές στα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και μειώνουν το ρυθμό της λιπογένεσης, χάρη στο ότι προκαλούν χαμηλή έκκριση ινσουλίνης.

Πλιγούρι: Το πλιγούρι είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που όπως προαναφέραμε μειώνουν την απορρόφηση λίπους και σας χορταίνουν ευκολότερα. Επιπλέον, χάρη της περιεκτικότητάς του σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, (νιασίνη, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη), συμβάλλει στην παραγωγή ενάργειας του οργανισμού. Τέλος έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, με αποτέλεσμα να ανεβάζει τη γλυκόζη του αίματος πολύ πιο αργά απ’ ότι το ρύζι και οι πατάτες. Αποτελεί μία καλή επιλογή για άτομα που θέλουν να αδυνατίσουν ή να ελέγξουν το βάρος τους.

Γλυκοπατάτες: Αποτελούν καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία φαίνεται να καταπραΰνει τα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, ενώ βοηθάει τον οργανισμό να παράγει περισσότερη ενέργεια από τα τρόφιμα. Οι γλυκοπατάτες αποτελούνται ουσιαστικά από σύνθετους υδατάνθρακες, οι οποίοι απελευθερώνουν αργά την ενέργειά τους, με αποτέλεσμα να πεινά πολύ λιγότερο. Είναι επίσης πλούσιες σε φυτικές ίνες, με αποτέλεσμα να είναι πολύ χορταστικές δίχως να παχαίνουν.

Σπανάκι: Δε περιέχει σχεδόν καθόλου λίπη ή θερμίδες, ενώ αντιθέτως περιέχει φολικό οξύ και άλλες πολύτιμες βιταμίνες και ιχνοστοιχεία. Το φολικό οξύ, που ανήκει στο σύμπλεγμα των βιταμινών Β, είναι απαραίτητο για ορισμένες λειτουργίες του οργανισμού, όπως ο μεταβολισμός των σακχάρων.

Κους κους: Τα τελευταία χρόνια το κους κους φαίνεται να συχνάζει όλο και περισσότερο στη κουζίνα μας και να συνοδεύει τα κύρια πιάτα μας ή ακόμα και τις σαλάτες. Είναι χοντρόκοκκο σιμιγδάλι που βρέχεται και κυλιέται σε αλεύρι. Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην απώλεια λίπους αλλα και σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β που βοηθούν, όπως προαναφέραμε στον μεταβολισμό των σακχάρων και κατ’επέκταση στην συνολική απώλεια βάρους...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου