Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2014

Πολυλειτουργικό αγρόκτημα και οικοτεχνία, αποτελούν δύο νέα εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας



Πολυλειτουργικό αγρόκτημα και οικοτεχνία, αποτελούν δύο νέα εργαλεία αγροτικής ανάπτυξης και επιχειρηματικότητας
>

Σε βασικά εργαλεία ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας της υπαίθρου προσδοκάται να αναδειχθούν το «πολυλειτουργικό αγρόκτημα» και η «οικοτεχνία», που προσφάτως θεσμοθετήθηκαν από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Η φιλοσοφία των δυο αυτών μοντέλων ανάπτυξης παρουσιάστηκε σε σημερινή ημερίδα που διοργάνωσε το υπουργείο σε συνεργασία με το Εθνικό Αγροτικό Δίκτυο, στο πλαίσιο της οποίας δέκα παραγωγοί μετέφεραν την εμπειρία τους.

Στον χαιρετισμό του κατά την έναρξη της ημερίδας, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, αφού τόνισε ότι πρέπει να γίνει πεποίθηση πως το μέλλον του τόπου είναι ο πρωτογενής τομέας, επισήμανε ότι οι δυο αυτοί νέοι θεσμοί θα συμβάλουν στην αναπτυξιακή διαδικασία και θα φέρουν τον καταναλωτή κοντά στον παραγωγό.

«Στα πολυλειτουργικά αγροκτήματα ο καταναλωτής θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά την παραγωγική διαδικασία και όχι μόνο το τελικό προϊόν», είπε και προσέθεσε πως αυτά και οι οικοτεχνίες θα οδηγήσουν και σε νέες μορφές συνεργατισμού.

Για σημαντικά εργαλεία στα χέρια των αγροτών, προκειμένου να ενισχύσουν το εισόδημά τους, έκανε λόγο ο ειδικός γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Ιατρίδης, ο οποίος σημείωσε πως από τον Σεπτέμβριο η απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων έχει αυξηθεί κατά 401% σε μηνιαία βάση. Παράλληλα ανέφερε πως στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο 2007-2013 έχουν δοθεί για έργα στην περιφέρεια περισσότερα από 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 100 εκατ. ευρώ το τελευταίο εξάμηνο.

Εξάλλου, ο προϊστάμενος Μονάδας Ειδικής Εφαρμογής του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, Νικόλαος Μανέτας, ανέφερε ότι από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης θεσμοθετείται ειδικό σήμα για το πολυλειτουργικό αγρόκτημα, το οποίο θα παρέχει το υπουργείο. Με το σήμα αυτό, αφενός θα πιστοποιείται η ποιότητα των υπηρεσιιών και αφετέρου θα διαφοροποιείται από άλλες ανάλογες δραστηριότητες.

Το πολυλειτουργικό αγρόκτημα αποτελεί μια νέα μορφή επιχειρηματικής δραστηριότητας, η οποία συνδυάζει διάφορες δράσεις και υπηρεσίες που αναδεικνύουν την αγροτική ζωή, τα αγροτικά προϊόντα, τις ντόπιες καλλιεργητικές μεθόδους παραγωγής, τις συνήθειες της καθημερινής ζωής των κατοίκων κ.ά. Το πολυλειτουργικό αγρόκτημα διαθέτει, τουλάχιστον, καλλιεργήσιμη έκταση, φυτικό ή ζωικό κεφάλαιο, χώρο εστίασης ή δυνατότητα εκπαίδευσης ή δυνατότητα επίδειξης και παρακολούθησης της παραγωγικής διαδικασίας ή οικοτεχνικής μεταποίησης.

Η φιλοσοφία του θεσμού της οικοτεχνίας είναι η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος του παραγωγού και η επιστροφή, διάδοση και στήριξη των παραδοσιακών συνταγών και προϊόντων.

Πιο συγκεκριμένα, με την οικοτεχνία ο κατά κύριο επάγγελμα αγρότης και η οικογένειά του θα μπορούν να μεταποιούν μικρής κλίμακας γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, αποκλειστικά ιδίας παραγωγής, στον χώρο της αγροτικής τους κατοικίας ή της αγροτικής τους εκμετάλλευσης. Η πρώτη ύλη που θα χρησιμοποιείται θα είναι ιδίας παραγωγής και τα μεταποιημένα προϊόντα που θα παράγονται, όπως για παράδειγμα γλυκά του κουταλιού, κομπόστες, τουρσιά, σάλτσες, κλπ, θα προορίζονται για άμεση διάθεση από τον οικοτέχνη στους χώρους του ή στην τοπική αγορά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου