Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Στα τραγούδια των Dire Straits το κλειδί της ελληνικής κρίσης


Θεωρίες για το πού μπορεί να βρίσκεται το κλειδί του ελληνικού προβλήματος έχουν ακουστεί πολλές. Όμως, το δίκτυο CNBC, επικαλούμενο μία έκθεση ενός αναλυτή για τη χώρα μας επισημαίνει μία μάλλον διαφορετική προσέγγιση, πιο... καλλιτεχνική.

CNBC: Στα τραγούδια των Dire Straits το κλειδί της ελληνικής κρίσης;
«Η ζωή μιμείται την τέχνη, λέει ο σοφός λαός. Και αυτό μοιιάζει με το κλασικό άλμπουμ Brothers in arms του soft ροκ συγκροτήματος "Dire Straits" που φαίνεται ότι κρατά το κλειδί για την κατανόηση των πολλών και οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα», λέει αναλυτής του Aberdeen Asset Management.

Σε έκθεσή του που δημοσιεύτηκε αυτήν την εβδομάδα, ο αναλυτής Thomas Laskey, υπογράμμισε ότι μία λίστα δίσκων του συγκροτήματος «απηχούν» πολλά από τα οικονομικά και πολιτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Αλλά μπορούν οι στίχοι πραγματικά να αποκαλύψουν αν η Ελλάδα και η ευρωζώνη είναι πραγματικά «Brothers at Arms»;, σημειώνει το δίκτυο.
«Money For Nothing»
Η Ελλάδα είχε λάβει ήδη 240 δισ. ευρώ από δύο προγράμματα διάσωσης υπό την εποπτεία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της ΕΚΤ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ο εταίρος της Ελλάδας, Γερμανία, έχει δώσει το μεγαλύτερος μέρος των χρημάτων, κάτι που έχει προκαλέσει εντάσεις μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και των πολιτών τους.
Όπως το τραγούδι των Dire Straits, ο Laskey υπογράμμισε ότι «στη Γερμανία είναι ευρέως διαδεδομένη η άποψη ότι η χώρα έχει εγκλωβιστεί σε μία σχέση με την Ελλάδα, η οποία στιφογυρνά γύρω από μία μόνιμη παροχή βοήθειας». «Εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί οι Γερμανοί θεωρούν τους Έλληνες ανεύθυνους», επισημαίνει ο Laskey τονίζοντας ωστόσο ότι οι πιστωτές που δίνουν αλόγιστα δάνεια έχουν το ίδιο μερίδιο ευθύνης με τους δανειζόμενους.
«The Man's Too Strong»
Ενας από τους βασικούς πρωταγωνιστές του ελληνικού σίριαλ είναι ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γιάνης Βαρουφάκης, ένας μαρξιστής ακαδημαϊκός και οικονομολόγος που βρέθηκε στο προσκήνιο μετά την εκλογή της αριστερής κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιανουάριο. Το δεξί χέρι του αριστερού, αντιμνημονιακού πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, συχνά βρίσκεται στο επίκεντρο επιθέσεων για την μαχητική του στάση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους. Κάτι που έκανε τον Αλέξη Τσίπρα να τον βάλει λιγάκι στο περιθώριο...»
«Your Latest Trick»
«Λογιστικά τρικ είναι μία συνήθης πρακτική για να εξασφαλίζει η Ελλάδα πηγές ρευστότητας», έγραψε ο Laskey. «Η Ελλάδα έχει γίνει ιδιαίτερα επινοητική στο να βρίσκει χρήματα, με πιο πρόσφατο παράδειγμα τη χρήση των αποθεμάτων του ΔΝΤ για την αποπληρωμή ενός χρέους προς το ΔΝΤ», επισημαίνει το δημοσίευμα.
«Why worry?»
Τα οικονομικά δεινά της Ελλάδας ενισχύονται με τις αυξανόμενες αμφιβολίες για το αν η χώρα θα είναι ικανή να αποπληρώσει τη δόση των 300 εκατ. ευρώ στο ΔΝΤ στις 5 Ιουνίου.
«Οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης ανησυχούν ότι εάν δώσουν την ευκαιρία στην Ελλάδα με μία νέα αναδιάρθρωση του χρέους θα δημιουργήσουν ένα επικίνδυνο προηγούμενο για τα άλλα κράτη-μέλη. Ωστόσο, σύμφωνα με τον Laskey, «ένας συμβιβασμός είναι καλύτερος από το τίποτα». «Το ρίσκο της δημιουργίας κινήτρων για επαναλαμβανόμενες παραβάσεις δεν δικαιολογεί την εκούσια πρόκληση δυστυχίας», συνεχίζει.
«Walk of Life»
Όπως ανέφερε ο Laskey, «αντί να ξοδεύουμε χρόνο με γκρίνια για την κρίση, μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε ως καταλύτη για την αλλαγή».
«Στο παρελθόν, οι μεγαλύτερες θεσμικές μεταρρυθμίσεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από περιόδους κρίσης, τουλάχιστον στην ευρωζώνη. Πρέπει να θυμόμαστε ότι οι διαφωνίες δεν είναι πάντα κακές. Ουσιαστικά αποτελούν το αλατοπίπερο για οποιαδήποτε άλλαγή», τόνισε ο αναλυτής.
«Η παρούσα δυσάρεστη κατάσταση μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση των θεσμικών δομών και του διοικητικού συστήματος της ευρωζώνης, ούτως ώστε η Ελλάδα και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη να ξαναγίνουν Brothers in arms», καταλήγει το δημοσίευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου