Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2015

Νέα Δημοκρατία: Παίρνουν θέση μάχης οι επίδοξοι διάδοχοι


Νέα Δημοκρατία: Παίρνουν θέση μάχης οι επίδοξοι διάδοχοιΤο Game of Thrones _το «παιχνίδι του Στέμματος»_ άρχισε στη Νέα Δημοκρατία και πλέον όλοι κινούνται στον αστερισμό της διαδοχής. Μετά την αιφνιδιαστική κίνηση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη να εκκινήσει τις εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου της Ν.Δ. όλοι οι επίδοξοι δελφίνοι και διάδοχοι παίρνουν θέσεις μάχης.

Το κλειδί όμως της εσωκομματικής διαδικασίας είναι ο ίδιος ο κ. Μεϊμαράκης, από τις αποφάσεις του οποίου θα εξαρτηθούν και οι κινήσεις των υπολοίπων κεντρικών στελεχών που θέλουν να καθίσουν στο…γαλάζιο θρόνο!
Εάν ο ίδιος που κρατάει μέχρι στιγμής κλειστά τα χαρτιά του, μεταβάλλει την απόφασή του και επιλέξει τελικά να είναι υποψήφιος, τότε πολλά αλλάζουν στη στρατηγική διαφόρων δελφίνων και διαδόχων.
Μέχρι στιγμής όλοι κινούνται προσεκτικά και κάνουν…αναγνωριστικές κινήσεις, αναζητώντας να πληροφορηθούν τι θα πράξουν οι αντίπαλοί τους, ενώ μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε το πρώτο βήμα και ανακοίνωσε ότι θα είναι υποψήφιος στις εσωκομματικές εκλογές που θα γίνουν είτε την Κυριακή 25 Οκτωβρίου είτε την 1η Νοεμβρίου.
Από τη στάση του κ. Μεϊμαράκη θα εξαρτηθούν και οι κινήσεις της πρώην υπουργού Ντόρας Μπακογιάννη που συγκεντρώνει αυτή την περίοδο πολλές θετικές γνώμες και αποτελεί το σημείο αναφοράς για μεγάλο αριθμό βουλευτών και στελεχών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», εάν ο κ. Μεϊμαράκης που δέχεται πολλές εισηγήσεις να είναι υποψήφιος, αποφασίσει να θέσει υποψηφιότητα, τότε η κυρία Μπακογιάννη θα τον στηρίξει, «χωρίς δεύτερη συζήτηση». Σε διαφορετική περίπτωση η πρώην υπουργός θα θέσει υποψηφιότητα, έχοντας και μεγάλο αριθμό υποστηρικτών, ενώ υπάρχει το ενδεχόμενο στην τελική ευθεία να αναμετρηθεί με τον αδελφό της κ. Μητσοτάκη, θυμίζοντας τη μάχη που είχαν στη Βρετανία, οι αδελφοί Μίλιμπαντ για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος.
Τις τελευταίες ώρες εκδηλώνεται ένα «κίνημα» υποστηρικτών του κ. Μεϊμαράκη από ομάδα «καραμανλικών» βουλευτών που θέλουν και θα το ζητήσουν, ίσως και με κείμενό τους εντός των επομένων ωρών (σ.σ. ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευάγγελος Αντώναρος τον εκθείασε ήδη δημόσια, όπως και ο βουλευτής και πρώην υπουργός Νικήτας Κακλαμάνης), την παραμονή του στην ηγεσία της Ν.Δ. και σε κάθε περίπτωση θα τον στηρίξουν στην διαδικασία εκλογής.
Μένει όμως να φανεί τι θα πράξουν και άλλοι δελφίνοι, όπως π.χ. ο Νίκος Δένδιας, ο οποίος στην περίπτωση που ο κ. Μεϊμαράκης θέσει υποψηφιότητα και στηριχθεί από τους «καραμανλικούς» το πιο πιθανό σενάριο είναι να μην είναι υποψήφιος. Στάση αναμονής τηρούν και άλλοι δελφίνοι, όπως π.χ. η Όλγα Κεφαλογιάννη, ενώ ο Μανώλης Κεφαλογιάννης δήλωσε την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος στην περίπτωση όμως που δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης, ενώ παρών είπε και ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης.
Σε κάθε εσωκομματική διαδικασία για εκλογή αρχηγού πάντα υπάρχει μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων, αλλά στον τελικό γύρο θα φθάσουν δυο ή τρεις υποψήφιοι, όπως εκτιμάται πως θα γίνει και τώρα. Πάντως σε αυτή την αναμέτρηση αναμένεται να κυριαρχήσει και η διαφορά ιδεολογικής κατεύθυνσης και πρότασης, παράλληλα με τη μάχη για τη νομή της εσωκομματικής εξουσίας.
Καθοριστική θα είναι η στάση που θα τηρήσουν οι πρώην Πρωθυπουργοί και πρώην πρόεδροι της Ν.Δ. Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς που δεν θα δείξουν την προτίμησή τους. Πάντως και οι δυο αιφνιδιάστηκαν από την κίνηση του κ. Μεϊμαράκη, καθώς άλλη αίσθηση είχαν και από την τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν το βράδυ της Κυριακής, μετά την ήττα της Ν.Δ.
Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο θεωρούν λανθασμένη την έναρξη της διαδικασίας στην παρούσα φάση, λίγο πριν από την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, την συζήτηση και ψήφιση κρίσιμων νομοσχεδίων και την πρώτη αξιολόγηση.
Ειδικά για τον κ. Σαμαρά, επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για τη στάση ορισμένων βουλευτών, στενοί του συνεργάτες ξεκαθαρίζουν ότι ο πρώην Πρωθυπουργός «ότι έχει να πει το λέει ο ίδιος». Ουσιαστικά επιχειρούν να εξουδετερώσουν τα σενάρια διαφόρων πως αυτός υποκινεί τις κινήσεις διαφόρων μελών της Κ.Ο., όπως π.χ. ο Μάκης Βορίδης και ο Άδωνις Γεωργιάδης. «Αυτά είναι γελοιότητες» λένε όσοι συνομιλούν μαζί του.
Πάντως, ενδιαφέρον έχει η τελική απόφαση που θα λάβει ο κ. Βορίδης που ακόμα δεν έχει αποφασίσει εάν θα είναι ή όχι υποψήφιος. Στην περίπτωση που είναι θα επιχειρήσει να εκφράσει το δεξιό τμήμα της Ν.Δ., ενώ στην αντίθετη περίπτωση είναι πιο πιθανό να στηρίξει (όπως θα κάνει και ο κ. Γεωργιάδης) τον κ. Μητσοτάκη, παρά το γεγονός ότι έχουν διαφωνίες σε πολλά θέματα, αλλά συμφωνούν στα ζητήματα οικονομίας.
Η μάχη τις επόμενες μέρες αναμένεται να είναι σκληρή και ο προβληματισμός πολλών στελεχών, όπως π.χ. οι Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης και Κωστής Χατζηδάκης είναι μεγάλος, αφού θεωρούν ότι το ζήτημα δεν είναι η αλλαγή προσώπου στην ηγεσία, αλλά φυσιογνωμίας της Ν.Δ. και το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι εκφράζει σήμερα το κόμμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου