Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2015

Ο Μητροπολίτης Κίτρους στην Αγία Πετρούπολη

agiapetroupoli-1
Με απόφαση του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης (Α.Ε.Α.Θ.), αντιπροσωπεία του εκπαιδευτικού ιδρύματος πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στη Θεολογική Ακαδημία Αγίας Πετρουπόλεως, έπειτα από πρόσκληση του Πρύτανη, Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Πέτεργκοφ κ. Αμβροσίου.
Την αντιπροσωπεία αποτελούσαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιος, καθηγητής Λειτουργικής, ο διάκονος Παντελεήμων Τσαραπατσάνης, και φοιτητές, τόσο της Α.Ε.Α.Θ. όσο και άλλων Πανεπιστημιακών Σχολών.
Η επίσκεψη έγινε στα πλαίσια εκπαιδευτικής και επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Ακαδημιών. Ήδη κατά το παρελθόν, φοιτητές της Α.Ε.Α.Θ. φοίτησαν στη Θεολογική Ακαδημία Αγίας Πετρουπόλεως, κυρίως για την εκμάνθηση της ρωσικής γλώσσας.
Η αντιπροσωπεία αφίχθη στην Αγία Πετρούπολη το Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας μετέβη στη Θεολογική Ακαδημία, όπου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας, κατά την οποία ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος μετέφερε προς τον Πρύτανη κ. Αμβρόσιο τον χαιρετισμό του Πρωτοπρ. Γρηγορίου Σταμκόπουλου, Προέδρου της Α.Ε.Α.Θ., καθώς επίσης των μελών του Ακαδημαϊκού Συμβουλίου, των διδασκόντων, των εργαζομένων και των φοιτητών.
Ο Σεβασμιώτατος κ. Γεώργιος μετέφερε, επίσης, συγκεκριμένη πρόταση για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο Ακαδημιών, τόσο σε εκκλησιαστικό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. Ιδιαίτερα, επισήμανε τη δυνατότητα συνεργασίας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus Plus, που δίνει τη ευκαιρία ακαδημαϊκών αναταλλαγών μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με άλλες χώρες.
Επίσης, πρότεινε την αξιοποίηση διακρατικών προγραμμάτων υποτροφιών προς όφελος των φοιτητών αμφοτέρων των πλευρών.
Ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος τόνισε ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να επεκταθεί και σε εκκλησιαστικό επίπεδο, κάτι απαραίτητο για τη διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων των νέων, που θα κληθούν στο εγγύς μέλλον να διακονήσουν την Εκκλησία.
Ο Πρύτανης Σεβασμιώτατος κ. Αμβρόσιος αποδέχθηκε την πρόταση της Α.Ε.Α.Θ. τονίζοντας την ανάγκη ανάπτυξης των ακαδημαϊκών σχέσεων, ιδιαίτερα στην εποχή μας. Καλωσόρισε την αντιπροσωπεία και ευχήθηκε καλή παραμονή στην Αγία Πετρούπολη.
Στη συνέχεια, κάλεσε τον Σεβασμιώτατο κ. Γεώργιο και τα μέλη της αντιπροσωπείας να μεταβούν στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Θεολόγου, που βρίσκεται στον β΄ όροφο του επιβλητικού κτηρίου της Ακαδημίας. Εκεί τελέστηκε κατά το ρωσικό λειτουργικό έθος, η εσπερινή ακολουθία του εσπερινού και του όρθρου της εορτής της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού (κατά το παλαιό ημερολόγιο).
Την επόμενη ημέρα, Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου το πρωί, προσήλθε πολυμελής αντιπροσωπεία καθηγητών και σπουδαστών του Θεολογικού Σεμιναρίου της πόλεως Σμολένσκ, στα πλαίσια εκπαιδευτικής εκδρομής, με επικεφαλής τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σμολένσκ κ. Ισίδωρο.
Με τη συμμετοχή όλων των φοιτητών, οικείων και φιλοξενουμένων, στον ίδιο Ιερό Ναό τελέστηκε Αρχιερατικό Συλλείτουργο για την εορτή του Τιμίου Σταυρού, κατά το οποίο έψαλαν τρεις φοιτητικές χορωδίες, ενώ διακόνησαν στο ι. βήμα υποδιάκονοι και ιερόπαιδες, μέλη των παραπάνω ακαδημαϊκών αντιπροσωπειών.
Τόσο η εσπερινή ακολουθία, όσο και η θ. λειτουργία τελέστηκαν στα ελληνικά, σλαβονικά, αραβικά, κινέζικα και γεωργιανά, από κληρικούς και φοιτητές που προέρχονται από τις παραπάνω γλωσσικές παραδόσεις.
Η αντιπροσωπεία της Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας θα συνεχίζει την παραμονή της στην Αγία Πετρούπολη, πραγματοποιώντας επιμορφωτικές επισκέψεις και ξεναγήσεις σε ναούς, αρχαιολογικούς χώρους και ιστορικά μνημεία, με βάση ειδικό πρόγραμμα που κατήρτησε η Γραμματεία της Θεολογικής Ακαδημίας Αγίας Πετρουπόλεως.
agiapetroupoli-2
agiapetroupoli-3
agiapetroupoli-4
agiapetroupoli-5
agiapetroupoli-6
agiapetroupoli-7
agiapetroupoli-8
agiapetroupoli-9
agiapetroupoli-10
agiapetroupoli-11
agiapetroupoli-12
agiapetroupoli-13
agiapetroupoli-14
agiapetroupoli-15
agiapetroupoli-16
agiapetroupoli-17
agiapetroupoli-18
agiapetroupoli-19
agiapetroupoli-20
agiapetroupoli-21

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου