Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2015

Φοροκαταιγίδα για τα μεσαία εισοδήματα Οι ανατροπές στη φορολογία αναμένονται από τον Νοέμβριο


Φοροκαταιγίδα για τα μεσαία εισοδήματα






Ολα δείχνουν ότι τα μεσαία εισοδήματα θα σηκώσουν την αύξηση των φορολογικών επιβαρύνσεων για να βγει ο λογαριασμός του Μνημονίου και να προκύψουν κάποιες ελαφρύνσεις στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κλιμάκια.
Μέχρι το τέλος του έτους οι φορολογικές επιβαρύνσεις είναι μεγάλες αλλά προδιαγεγραμμένες: Ο ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα χτυπήσει την πόρτα 6,1 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων στα μέσα Οκτωβρίου, οι δόσεις του φόρου εισοδήματος και τα νέα εκκαθαριστικά με τις αυξημένες προκαταβολές φόρου για επιχειρήσεις, αγρότες και υποχρέους σε φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τα τέλη κυκλοφορίας και ό,τι έχει μείνει απλήρωτο τους προηγούμενους μήνες.
Ανατροπές, με μεγάλες επιβαρύνσεις για πολλούς, αναμένονται επιπλέον από τον Νοέμβριο με νέο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο θα φέρνει τα πάνω κάτω από το επόμενο έτος, όπως σημειώνουν Τα Νέα.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2016, όπως όλα δείχνουν, τίποτα δεν θα θυμίζει τα ισχύοντα στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων.
Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο ενοποίησης των τριών διαφορετικών κλιμάκων που ισχύουν σήμερα για εισοδήματα από μισθούς - συντάξεις, ελευθέρια επαγγέλματα (στα οποία το Μνημόνιο εντάσσει φορολογικά και τους αγρότες) και ενοίκια, ενώ προετοιμάζεται να βάλει στο μικροσκόπιο όλες τις εναπομείνασες φοροαπαλλαγές (κυρίως για τις επιχειρήσεις).
Xθες, Τετάρτη, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι στόχος είναι «να μαζέψουμε χρήματα από αυτούς που έχουν». Έτσι, το μεγάλο ζητούμενο είναι αρχικά να προσδιοριστεί η διαχωριστική γραμμή των εχόντων από τους μη έχοντες. Εκτιμάται ότι αυτή θα κυμαίνεται στα 30.000 ευρώ.

Οι αγρότες και όσοι εισπράττουν εισοδήματα από ενοίκια βρίσκονται στην πρώτη γραμμή των επερχόμενων επιβαρύνσεων ενώ μεγάλο ερωτηματικό αποτελεί η έκτακτη εισφορά, την οποία οι δανειστές έχουν απαιτήσει να ενσωματωθεί στην κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, για να μην υπάρξει απώλεια εσόδων, ο ανώτερος φορολογικός συντελεστής ο οποίος ανέρχεται σήμερα σε 42% (για εισοδήματα άνω τω 42.000 ευρώ), θα ανέβει με μαθηματική βεβαιότητα τουλάχιστον στο 45%.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου