Ενεργοποιήθηκε το σύνολο των άρθρων που θέτουν περιορισμούς στις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επιφέροντας ουσιαστικά την απαγόρευση της χρήσης ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ σημειώνει ότι πιθανές εξαιρέσεις θα εξετασθούν στο μέλλον.
Η νέα ρύθμιση αφορά συγκεκριμένες προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες, τις οποίες οι χρήστες μπορούσαν να «γεμίζουν» μέσω τερματικών που είναι εγκατεστημένα σε περίπτερα και άλλα σημεία λιανικής, όπως π.χ. συμβαίνει με τα καρτοκινητά τηλέφωνα. Οι χρήστες καρτοκινητών τηλεφώνων πρέπει, εδώ και χρόνια, να ταυτοποιούνται, χωρίς να συμβαίνει το ίδιο με όσους χρησιμοποιούν τις συγκεκριμένες προπληρωμένες πιστωτικές κάρτες.
Οπως αναφέρει το υπουργείο, με αφορμή την ολοκλήρωση του πρώτου τριμήνου εφαρμογής του Ν. 4446/2016 για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές, επισημαίνονται τα ορατά αποτελέσματα από την ενίσχυση της χρήσης ηλεκτρονικών συναλλαγών και η θετική επίπτωση στην ενίσχυση των δημόσιων εσόδων.
Στο πλαίσιο της εφαρμογής του νόμου για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές και την εντατικοποίηση της εθνικής προσπάθειας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, ενεργοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου 2017 το σύνολο των άρθρων που αφορούν στην απαγόρευση της χρήσης των ανώνυμων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής, στοχεύοντας στην αντιμετώπιση του ξεπλύματος χρήματος και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας.
Στο εξής, κατά τις συναλλαγές με χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής -ενδεικτικά μέσω μεταφοράς από λογαριασμό ηλεκτρονικής τραπεζικής, μέσω χρήσης κάρτας πληρωμής καθώς και μέσω οποιουδήποτε άλλου ηλεκτρονικού μέσου πληρωμών (ενδεικτικά αλλά όχι περιοριστικά, ηλεκτρονικό πορτοφόλι, ηλεκτρονικό χρήμα, κουπόνι, voucher)- καθίσταται υποχρεωτική η ονομαστικοποίηση και η ταυτοποίηση του κατόχου του μέσου πληρωμής από το πρώτο ευρώ, με συλλογή των στοιχείων και εγγράφων που πιστοποιούν την ταυτότητα των κατόχων τους.
Πλέον, η χρήση μη ονομαστικοποιημένων και μη ταυτοποιημένων ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής κατά την πραγματοποίηση συναλλαγών δεν επιτρέπεται, ενώ πιθανές εξαιρέσεις θα εξετασθούν στο μέλλον και μετά την καθολική ανταπόκριση των παρόχων στο νέο μέτρο.
Παράλληλα, ενεργοποιήθηκαν οι προβλέψεις του Νόμου που απαγορεύουν τη διανομή και την καθ’ οιονδήποτε τρόπο διάθεση ηλεκτρονικού χρήματος καθώς και την είσπραξη έναντι τρίτου εν γένει, τόσο με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής όσο και μετρητά, από παντός είδους οντότητες του ν. 4308/2014, που δεν αποτελούν νομίμως αδειοδοτημένους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών ή Αντιπροσώπους ή τραπεζικά υποκαταστήματα, εκτός αν άλλως ορίζεται ήδη ρητά στην οικεία ισχύουσα νομοθεσία (π.χ. πρακτορεία ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ 0,00%, εισπράξεις αντικαταβολών κ.λπ.).
Εξοφλήσεις λογαριασμών θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται απρόσκοπτα από τις τράπεζες και τα υποκαταστήματά τους, καθώς και από Ιδρύματα Πληρωμών και Ιδρύματα Ηλεκτρονικού Χρήματος και τους Αντιπροσώπους τους. Σημεία λιανικής και λοιπά σημεία πώλησης μπορούν επίσης να εξοφλούν λογαριασμούς και να πραγματοποιούν εισπράξεις για λογαριασμό τρίτων, με την προϋπόθεση ότι θα καταστούν Αντιπρόσωποι σε ένα από τα 469 Ιδρύματα Πληρωμών και Ηλεκτρονικού Χρήματος που δραστηριοποιούνται νομίμως στη χώρα ή σε όσα δραστηριοποιηθούν νομίμως στο μέλλον.
Τα ανωτέρω έχουν τεθεί ήδη σε ισχύ, χωρίς την προϋπόθεση έκδοσης άλλων διευκρινιστικών Υπουργικών Αποφάσεων, επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ.
Ο Νόμος 4446/2016 για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές αποτελεί την πιο ολοκληρωμένη παρέμβαση για την πάταξη της φοροδιαφυγής στη χώρα, και με ένα ολοκληρωμένο και αναπόσπαστο πλαίσιο παρεμβάσεων θα επιτύχει καίριο πλήγμα στην παραοικονομία και στο ξέπλυμα χρήματος, με τη συμβολή των φορέων και ολόκληρης της κοινωνίας, που με σταθερά αυξανόμενο ρυθμό στρέφεται στη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για τις καθημερινές συναλλαγές της, καταλήγει η ανακοίνωση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου