Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Aυτοκινητόδρομοι με τιμές Ευρώπης

Aυτοκινητόδρομοι με τιμές Ευρώπης
Το οδικό δίκτυο της χώρας μας, επιτέλους, ακολουθεί τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τουλάχιστον από πλευράς ποιότητας του οδοστρώματος, ασφάλειας και προδιαγραφών.
Εντός των επόμενων ημερών θα παραδοθούν στην κυκλοφορία τα νέα τμήματα των αυτοκινητοδρόμων, ενώ μέχρι το καλοκαίρι και συγκεκριμένα τον Αύγουστο θα έχουν δοθεί όλα τα κομμάτια, αλλάζοντας σελίδα στον οδικό χάρτη της Ελλάδας.
Τα έργα θα συμβάλλουν στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και στη δίκαιη ανάπτυξη, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστο Σπίρτζη. 

Ανοίγουν οι δρόμοι, μειώνονται οι αποστάσεις


Την 1η Απριλίου θα λειτουργήσει για πρώτη φορά ο αυτοκινητόδρομος Λάρισας-Θεσσαλονίκης, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει τη σήραγγα των Τεμπών, τη σήραγγα του Πλαταμώνα και την παράκαμψη του πέταλου του Μαλιακού. Mε την παράδοση, η χρονοαπόσταση Αθήνας - Θεσσαλονίκης θα περιοριστεί σε περίπου 4 ώρες και 10 λεπτά, χρόνος-ρεκόρ σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. Συνολικά, είναι ένα τμήμα 25 χιλιομέτρων που περιλαμβάνει 11 χλμ. σήραγγες διπλού κλάδου και 14 χλμ. αυτοκινητόδρομου στα ανοιχτά τμήματα.
Από τα 11 χιλιόμετρα σηράγγων τα οκτώ βρίσκονται στην παράκαμψη της κοιλάδας των Τεμπών. Εκεί κατασκευάστηκαν οι Σήραγγες Τ1 και Τ2, με τη δεύτερη να είναι η μεγαλύτερη στα Βαλκάνια και μία από τις μεγαλύτερες στην Ευρώπη. Η Τ3 βρίσκεται στην Πλαταμώνα που θα γλιτώσει τους οδηγούς από τις στροφές, έχοντας μήκος 3 χλμ. διπλού κλάδου.

Τη Μεγάλη Εβδομάδα, ο κ. Τσίπρας θα εγκαινιάσει το σύγχρονο «Γιοφύρι της Άρτας», τον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου-Πατρών, ενώ αμέσως μετά έχει προγραμματιστεί να δοθεί στην κυκλοφορία ο αυτοκινητόδρομος κεντρικής Ελλάδας, Ε65, που συνδέει την ΠΑΘΕ με τις Θεσσαλικές πόλεις. Το τμήμα Ευαγγελισμός - Σκοτίνα, είναι ένα σημείο συνάντησης δύο περιφερειών, της Κεντρικής Μακεδονίας με τη Θεσσαλία και δύο νομών: της Πιερίας με τη Λάρισα.
Στα τέλη του ίδιου μήνα, παίρνει σειρά η Ιονία Οδός, με την κυβέρνηση να κερδίζει το στοίχημα στον συγκεκριμένο τομέα, παραδίδοντας τα έργα ακριβώς στο χρόνο τους ή νωρίτερα από το καθορισμένο.
Σύγχρονοι αυτοκινητόδρομοι με τιμές Ευρώπης


Αναμφίβολα, οι εκδρομείς του Πάσχα θα ταξιδέψουν με ασφάλεια στους προορισμούς και θα απολαύσουν το σύγχρονο οδικό δίκτυο, πληρώνοντας το ίδιο αντίτιμο που ισχύει στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Έπειτα από επικοινωνία που είχαμε με τους αρμόδιους φορείς, μας γνωστοποιήθηκε ότι από τις αρχές Απριλίου οι οδηγοί θα πληρώνουν ανάλογα με την χιλιομετρική απόσταση που διανύουν.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά στέλεχος της Ολυμπία Οδού, αυτή τη στιγμή προέχει η παράδοση των δρόμων. Τα διόδια θα έχουν σταθερή τιμή που υπολογίζεται στο 0,064 ευρώ ανά χιλιόμετρο, όπως δηλαδή ισχύει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Με απλά λόγια, για να ταξιδέψει κάποιος από Αθήνα για Πάτρα, θα καταβάλλει το ποσό των 11.50 ευρώ περίπου. Οι γνωστοί σταθμοί Ελευσίνα, Ισθμός και Ρίο παραμένουν ως έχουν, το Ζευγολατιό μετακινείται προς Κιάτο, ενώ προστέθηκε και ο Ελαιώνας.
Για να συνεχίσει από το Ρίο έως τα Ιωάννινα πρέπει να πληρώσει άλλα 12.45 ευρώ – χωρίς τη γέφυρα – αφού υπάρχουν σταθμοί σε Κλόκοβα, Αγγελόκαστρο, Μενίδι και Τέροβο, εκτός των πλευρικών σταθμών σε Γαυρολίμνη, Μεσολόγγι, Κουβαρά, Άρτα και Γοργόμυλο.
Για Αθήνα – Θεσσαλονίκη το συνολικό κόστος είναι στα 30.45 ευρώ (με επιστροφή 60.90 ευρώ), ενώ στη Θεσσαλία ο νέος δρόμος Ξυνιάδα – Τρίκαλα θα έχει κόστος διοδίων 5.05 ευρώ με δυο σταθμούς σε Τρίκαλα και Σοφάδες. Σε δεύτερη φάση θα προστεθούν άλλοι δυο σταθμοί σε Λιανοκλάδι και Οξύνεια με κόστος 7.95 ευρώ, φθάνοντας συνολικά τα 13 ευρώ (με επιστροφή 26).
Τονίζουμε πως, το 0,064 ευρώ ανά χιλιόμετρο ισχύει για όλους τους αυτοκινητόδρομους. Δεν έχει λοιπόν σημασία πόσοι σταθμοί υπάρχουν σε μια διαδρομή, αλλά το συνολικό κόστος από την αρχή έως το τέλος να υπολογίζεται με βάση αυτή την τιμή. 

Νέοι σταθμοί στην Εγνατία
Παράλληλα, ξεκινά η κατασκευή τεσσάρων νέων σταθμών διοδίων, στον άξονα της Εγνατίας Οδού (Ηγουμενίτσα-Θεσσαλονίκη-Κήποι) και σε κάθετους. Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2017, υπεγράφη η σύμβαση κατασκευής τους και ανάδοχος και στους τέσσερις σταθμούς αναδείχθηκε η εταιρεία ΑΚΤΩΡ με ποσοστό έκπτωσης 62%.
Οι σταθμοί που θα κατασκευαστούν είναι Παμβώτιδας στα Ιωάννινα και Μέστη στην Ξάνθη ενώ θα κατασκευαστεί ο σταθμός Ευζώνων στον κάθετο άξονα Θεσσαλονίκη-Εύζωνοι και Ιεροπηγής στον κάθετο άξονα Σιάτιστα-Ιεροπηγή. Τα έργα πρέπει να ολοκληρωθούν σε έξι μήνες, δηλαδή πρέπει να είναι έτοιμα προς λειτουργία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Σε εξέλιξη παραμένουν οι διαγωνισμοί για τους σταθμούς σε Αλιάκμονα και Βενέτικο με τον πρώτο να αναβάλλεται ύστερα από αίτημα του ΤΑΙΠΕΔ. Συνολικά στην Εγνατία Οδό προβλέπεται να λειτουργήσουν 18 σταθμοί διοδίων σε τρεις κάθετους άξονες.
Nα σημειώσουμε ότι, η Εγνατία Οδός και τρεις κάθετοι τελούν σε καθεστώς διαγωνισμού παραχώρησης ο οποίος δεν έχει οριστεί ακόμα. Το σύνολο της παραχώρησης περιλαμβάνει οδικό δίκτυο 1.000 χλμ. το μεγαλύτερο της χώρας και αναμένεται να προκαλέσει το ενδιαφέρον μεγάλων ομίλων.

http://www.zougla.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου