Η πανδημία κυριάρχησε στις συζητήσεις ανάμεσα στους «27» κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης.
Οι ηγέτες των κρατών μελών συμφώνησαν στην... παράταση των «αυστηρών περιορισμών» στη δημόσια ζωή και την ελεύθερη μετακίνηση, ενώ επί τάπητος τέθηκε πιο αναλυτικά το θέμα των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Στο ζήτημα αυτό οι χώρες της Ε.Ε. παραμένουν διχασμένες, καθώς οι χώρες του Νότου, έπειτα και από πρωτοβουλία του Κ. Μητσοτάκη, πιέζουν για την εφαρμογή του με στόχο την καλοκαιρινή τουριστική περίοδο, όμως χώρες όπως η Γερμανία και η Γαλλία παραμένουν επιφυλακτικές.
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις της Άνγκελα Μέρκελ μετά το πέρας της πρώτης ημέρας, με την καγκελάριο να κάνει λόγο για τεχνικές συζητήσεις που μπορούν να ξεκινήσουν και να έχουν ολοκληρωθεί πριν το καλοκαίρι.
Η κ. Μέρκελ δήλωσε χαρακτηριστικά ότι η Ε.Ε. θέλει να προετοιμάσει την τεχνική υποδοχή για ένα τέτοιο κοινό πιστοποιητικό τους επόμενους μήνες, όμως, επισήμανε ότι δεν τίθεται προς το παρόν τέτοιο θέμα λόγω του χαμηλού ποσοστού των εμβολιασμένων πανευρωπαϊκά. Συνεχίζοντας, ωστόσο, είπε ότι αυτό το πιστοποιητικό από μόνο του δεν θα είναι το αποφασιστικό κριτήριο για το ποιος μπορεί να ταξιδέψει και ποιος όχι και πρόσθεσε ότι και τα τεστ θα παίζουν ρόλο. Άλλωστε, ξεκαθάρισε ότι αναμένει περισσότερα τεστ στις χώρες μέλη πριν έρθει η χαλάρωση των μέτρων.
Αρνητικός εμφανίζεται προς το παρόν και ο Γάλλος πρόεδρος, ο οποίος στις δηλώσεις του ανέφερε ότι « το πιστοποιητικό εμβολιασμού θα ήταν άδικο για τους νέους ανθρώπους, οι οποίοι παραμένουν στη σειρά περιμένοντας να εμβολιαστούν».
Όσο πιο γρήγορα αποφασίσουμε τόσο καλύτερα
Αναφερόμενος στην πρότασή του για θέσπιση ευρωπαϊκού πιστοποιητικού εμβολιασμού, ο Πρωθυπουργός σημείωσε ότι όσο νωρίτερα ληφθούν αποφάσεις τόσο καλύτερα για την ΕΕ, καθώς σε διαφορετική περίπτωση είναι αναπόφευκτο ότι ο ιδιωτικός τομέας θα προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση.
Αν δεν το πράξουμε εμείς ως ΕΕ θα το κάνει κάποιος άλλος αντί για εμάς, πιθανότατα οι μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ αποσαφήνισε ότι τάσσεται υπέρ της καταχώρησης όσο το δυνατόν λιγότερων προσωπικών δεδομένων από τους πολίτες.
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το πιστοποιητικό δεν θα ισοδυναμεί με υγειονομικό διαβατήριο, αλλά αντιθέτως θα ανοίγει μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τις μετακινήσεις, χωρίς τους περιορισμούς που προκαλούν τα διαγνωστικά τεστ και η υποχρεωτική καραντίνα. Η διευκόλυνση των μετακινήσεων δεν αφορά μόνο τις χώρες που υποδέχονται μεγάλο αριθμό τουριστών αλλά επίσης τις αερομεταφορές και τους κλάδους της φιλοξενίας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στήριξε για άλλη μία φορά την ενότητα στην εμβολιαστική στρατηγική της Ένωσης και τα αυστηρά μηνύματα που πρέπει να σταλούν στις φαρμακευτικές εταιρείες, για την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει σχετικά με την παραγωγή και παράδοση εμβολίων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου