Τετάρτη 22 Μαΐου 2024

Επιτακτική ανάγκη η διάσωση & ανάδειξη του Αρχαίου Λατομείου Μαρμάρου στα Πιέρια

   Αίτημα προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων από τα τοπικά συμβούλια Ρητίνης & Βρίας Δ. Κατερίνης

Αίτημα διάσωσης και ανάδειξης του Αρχαίου Λατομείου Μαρμάρου στα Πιέρια  (θέση «Σεντούκια») διατυπώνουν από κοινού προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, οι πρόεδροι των τοπικών κοινοτήτων Ρητίνης και Βρίας του Δήμου Κατερίνης. 

 

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνει ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Ρητίνης, Ιωάννης Λάιος: «Στο πλαίσιο της συνεργασίας των δύο Τ. Κ. Ρητίνης και Βρίας για την ανάδειξη και αξιοποίηση του φυσικού, ιστορικού, πολιτιστικού και αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής μας, θέτουμε σε προτεραιότητα την διάσωση και ανάδειξη ενός σπουδαίου αρχαιολογικού χώρου, του αρχαίου λατομείου μαρμάρου στα Πιέρια στη θέση «Σεντούκια».

 

Όπως διευκρινίζει ο πρόεδρος της Τ.Κ. Βρίας,Γεώργιος Μπιτόπουλος: «Από όσα γνωρίζουμε για αυτόν τον αρχαιολογικό χώρο και κυρίως από αυτά που ακούσαμε στην εισήγηση με θέμα «Αρχαίο λατομείο μαρμάρων στη θέση Σεντούκια, στα Πιέρια όρη», του αρχαιολόγου της ΕΦΑ Πιερίας, Μυτελέτση Μιλτιάδη, στο 1ο Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας Ρητίνης (25-27 /8/2023), θεωρούμε ότι πρόκειται για έναν μοναδικό αρχαιολογικό χώρο ο οποίος μπορεί να αναδειχθεί και να αποτελέσει έναν ακόμη ελκυστικό και επισκέψιμο τόπο για την περιοχή μας. Ιδιαίτερα θα μπορούσε να αποτελέσει χώρο επίσκεψης μαθητών σχολείων κάθε βαθμίδας για να γνωρίσουν στο φυσικό χώρο τα στάδια της λατομικής εργασίας όπως γινόταν στην αρχαιότητα».

 

Το καλύτερο σωζόμενο λατομείο

 

Όπως μάλιστα καταγράφεται στην εισήγηση του κουΜυτελέτση υπάρχουν ακόμη εμφανή αρκετά από τα στοιχεία της λατομίας, αφού το λατομείο «είναι το καλύτερα σωζόμενο, άθικτο από τη σύγχρονη δραστηριότητα».

 

Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνουν στο αίτημά τους προς την Εφορεία Αρχαιοτήτων Πιερίας, οι πρόεδροι των δύο  κοινοτήτων«Σήμερα ο σπουδαίος αυτός αρχαιολογικός χώρος είναι εγκαταλειμμένος και κινδυνεύει από την βλάστηση που συνεχώς αναπτύσσεται και έγινε πλέον δάσος. Αν παραμείνει έτσι πολύ σύντομα θα έχει καταστραφεί και αλλοιωθεί ο λατομικός χώρος, ενώ η φθορά του χρόνου προσθέτει σταθερά στην καταστροφή. Για αυτό προτείνουμε:

 

1. Άμεσα την εκπόνηση μελέτης για τον καθαρισμό του χώρου (κοπή και απομάκρυνση δέντρων, βάτων, φυτών και της εν γένει βλάστησης) ώστε να σταματήσει η καταστροφή και η αλλοίωση του λατομικού χώρου. 

 

2. Τον καθαρισμό και την περίφραξη του αρχαιολογικού χώρου για την προστασία του

 

3. Την τοποθέτηση ενημερωτικών πινακίδων για τον τρόπο λειτουργίας του λατομείου στην αρχαιότητα.

 

Οι κάτοικοι των Τοπικών Κοινοτήτων Ρητίνης και Βρίας, μέσα από την συλλογική και εθελοντική δραστηριότητα μπορούν να συνδράμουν σ αυτό το έργο της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας».

 

Η συγκεκριμένη επιστολή – αίτημα κοινοποιήθηκε επίσης προς τον Δήμο Κατερίνης και την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου