Πέμπτη 2 Μαΐου 2024

Γιατί οι Δανοί αγαπούν το Λιτόχωρο

https://www.kathimerini.gr/


Σχεδόν είκοσι χρόνια έχουν περάσει από τότε που ένα μεσιτικό γραφείο με έδρα τη Δανία έβγαλε διαφημιστικό σποτ στην τοπική τηλεόραση για πώληση κατοικιών στο Λιτόχωρο της Πιερίας. Το ενδιαφέρον για το μέρος, από όπου η θέα στον Ολυμπο κόβει την ανάσα, ήταν ζωηρό: δεκάδες Δανοί, είτε επειδή έψαχναν έναν καλοκαιρινό προορισμό για να ξεφύγουν από τον μουντό καιρό της Βόρειας Ευρώπης, είτε διότι αναζητούσαν ένα «καταφύγιο» στη Μεσόγειο για τη σύνταξη, έσπευσαν να αγοράσουν σπίτια στα μέσα της δεκαετίας του 2000.

Σήμερα, η κοινότητα των Δανών που αγόρασαν κατοικίες διάσπαρτες μέσα στη γραφική κωμόπολη της Βόρειας Ελλάδας, έχει βέβαια συρρικνωθεί, αλλά εξακολουθεί να είναι ενεργή και πολύ «ζωντανή». Τα καλοκαίρια είναι η πιο δραστήρια περίοδος του έτους, με αυτή τη μικρή ομάδα να μεγαλώνει και να οργανώνει εκδρομές σε ολόκληρη τη χώρα. Συνολικά, πρόκειται για περίπου 30 νοικοκυριά, που όχι μόνο δεν έχουν πουλήσει τα ακίνητά τους, αλλά και επισκέπτονται την περιοχή για μεγάλα χρονικά διαστήματα μαζί με τα παιδιά και τα εγγόνια τους.

Στην «καρδιά» του γκρουπ, όμως, βρίσκεται μια συγκεκριμένη παρέα που περνά εκεί το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου και δηλώνει «ερωτευμένη» με την Ελλάδα.

«Δεν αισθάνομαι τουρίστας»

Γιατί οι Δανοί αγαπούν το Λιτόχωρο-1Τέτοια είναι η περίπτωση της Μπιργκίτε, η οποία στις αρχές της δεκαετίας του 2000 έψαχνε ενεργά με τον σύζυγό της μια μόνιμη κατοικία στη Μεσόγειο. Το θερμότερο κλίμα του Νότου, λέει, την ανακουφίζει από τα συμπτώματα του αυτοάνοσου, με το οποίο έχει διαγνωστεί. Η Μπιργκίτε και ο σύζυγός της Ρόαλντ απογοητεύτηκαν από την Ισπανία όπου «πόνταραν» σε μεγάλο βαθμό, και εξάντλησαν τις επιλογές τους στη Νότια Ευρώπη. «Δοκιμάσαμε τα πάντα», τονίζει η Μπιργκίτε στην «Κ».

Την ελπίδα αναβίωσε τελικά η διαφήμιση του μεσιτικού γραφείου στη Δανία. Το ζευγάρι, που έτρεφε μεγάλη αγάπη για την Ελλάδα, βρήκε αφορμή να επισκεφθεί το Λιτόχωρο και δύο ημέρες αργότερα είχε τα κλειδιά του σημερινού του σπιτιού. «Είναι καλό να αγοράζεις όσο είναι νέος», υποστηρίζει η Μπιργκίτε.

Γιατί οι Δανοί αγαπούν το Λιτόχωρο-2

Εκτοτε έχουν περάσει περίπου 17 χρόνια, αλλά η ίδια συνεχίζει να μιλά με θαυμασμό για τον υπέροχο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, την απαράμιλλη αύρα του Ολύμπου και την άριστη τοποθεσία του Λιτοχώρου για εκδρομές σε όλη την Ελλάδα. «Λέω στον κόσμο “Ελάτε στην Ελλάδα, δεν θα το πιστέψετε, δεν θα θέλετε ποτέ να πάτε πίσω”», δηλώνει χαρακτηριστικά.

Και βέβαια, η Μπιργκίτε εκθειάζει τον πρωταρχικό λόγο για τον οποίο αγόρασε το σπίτι: τον καιρό. «Ούτε πολλή ζέστη, ούτε πολύ κρύο.

Γιατί οι Δανοί αγαπούν το Λιτόχωρο-3Ιδανικό για την ασθένειά μου», τονίζει, προσθέτοντας μάλιστα ότι η εμπειρία της από τα νοσοκομεία είναι πολύ θετική. Το ζευγάρι, που πλέον πλησιάζει τα 70, αισθάνεται παντού άνετα, έχει φίλους Ελληνες και Δανούς στην περιοχή και ζει μια απολύτως φυσιολογική ζωή. «Δεν αισθάνομαι ποτέ σαν τουρίστας», λέει χαρακτηριστικά η Μπιργκίτε. 

Το σπίτι της σύνταξης

Μέρος της κοινότητας αυτής είναι και ο Λίο, ο οποίος επίσης αγόρασε στοχευμένα κατοικία στο Λιτόχωρο μέσω του Δανού εργολάβου. Το 2007, περίπου έναν χρόνο αφού είχε κάνει διακοπές στην Ελλάδα, πήρε το σπίτι του στην περιοχή, κάπως ακριβό για τα δεδομένα της εποχής, όπως λέει.

Τότε ακόμη εργαζόταν, αλλά είχε στόχο να μετακομίσει στην Ελλάδα όταν θα έβγαινε στη σύνταξη, όπερ και έγινε. Πούλησε την κατοικία του στη Δανία και μετεγκαταστάθηκε στη χώρα μας, όπου περνά και το μεγαλύτερο μέρος του έτους. Στην πατρίδα του επιστρέφει μερικούς μήνες τον χρόνο για να δει την οικογένειά του. 

Στην Ελλάδα, λέει ο 76χρονος στην «Κ», βρίσκει τον τέλειο συνδυασμό βουνού και θάλασσας, ο οποίος του προσφέρει άφθονες επιλογές για περπάτημα και αθλητικές δραστηριότητες στη φύση. Σημαντικό μέρος της ζωής στο Λιτόχωρο όμως είναι και η σχέση του με την υπόλοιπη παρέα των Δανών, με τους οποίους «απλώνουν» τα Σαββατοκύριακα για να επισκεφθούν νέα και διαφορετικά μέρη. 

Γιατί οι Δανοί αγαπούν το Λιτόχωρο-4

«Θα επιστρέψω στη Δανία όταν πεθάνω»

Στην παρέα αυτή ανήκει και ο Τέντι, ο οποίος μετακόμισε στο Λιτόχωρο έναν χρόνο αφότου έχασε τη σύζυγό του. Από το μακρινό 2009, συνταξιούχος πια, επιστρέφει στη Δανία μία φορά κάθε χρόνο και μένει περίπου δύο εβδομάδες. «Θα επιστρέψω στη Δανία όταν πεθάνω, αλλά όσο ζω θα μένω στην Ελλάδα», λέει με απόλυτη σιγουριά.

Ο Τέντι άλλωστε, 80 ετών πια, δηλώνει λάτρης της ιστορίας, του κόσμου και συγκεκριμένα της Ελλάδας, γι’ αυτό και κάθε καλοκαίρι κάνει εκδρομές σε ολόκληρη τη χώρα, με συχνές επισκέψεις σε αρχαιολογικούς χώρους. Μιλά όμως και με πολλή αγάπη για τον καιρό, τα λουλούδια στο μπαλκόνι του και τη θέα στη θάλασσα που μπορεί να διακρίνει ανάμεσα στα σπίτια. 

Βέβαια, έχει να πει πολλά καλά και για τους Ελληνες που του φαίνονται πιο «ελεύθεροι» και λιγότερο αγχωμένοι από τον κόσμο σε άλλες χώρες. Μάλιστα, ο Τέντι εκθειάζει συγκεκριμένα τους νέους, που είναι ευχάριστοι, ενώ σημειώνει πως αισθάνεται πολύ ασφαλής στο Λιτόχωρο. «Περπατάω μόνος μου τη νύχτα», λέει χαρακτηριστικά στην «Κ».

Για όλους αυτούς τους λόγους θα συνεχίσει να ταξιδεύει στη χώρα όσο περισσότερο μπορεί: «Δεν έχω τελειώσει ακόμα με την Ελλάδα», υπόσχεται.

Γιατί οι Δανοί αγαπούν το Λιτόχωρο-5

«Ε, είναι ο Ολυμπος»

Εκείνη η μεμονωμένη «γέφυρα» που δημιούργησε πριν 20 χρόνια ο Δανός εργολάβος προφανώς έχει καταρρεύσει. Ωστόσο, όπως επισήμαναν στελέχη της τοπικής διοίκησης στην «Κ» στο πλαίσιο δημοσιογραφικής πρόσκλησης από τον Πιερικό Οργανισμό Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΠΟΤΑΠ), εξακολουθεί να υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά κατοικιών από ξένους. 

Μάλιστα, ο κ. Νίκος Λασπόπουλος, ο οποίος διατηρεί μεσιτικό γραφείο στο Λιτόχωρο, τονίζει ότι περίπου το 20-30% των αγορών που ολοκληρώνονται αυτήν την περίοδο αφορά ξένους. «Πρωταγωνιστές» είναι οι Βορειοευρωπαίοι, ιδίως Γερμανοί και Ολλανδοί, αλλά υπάρχουν και ενδιαφερόμενοι από τα Βαλκάνια, συνήθως όμως για τα φθηνότερα σπίτια. Επίσης, σημειώνει ο κ. Λασπόπουλος, υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον από Αμερικανούς με ελληνικές ρίζες, για το Λιτόχωρο, αλλά και για τις κοντινές περιοχές.

Σε κάθε περίπτωση η ζήτηση φαίνεται να «φουντώνει» ανάμεσα στους συνταξιούχους, αλλά και σε κατοίκους χωρών χωρίς άμεση πρόσβαση σε θάλασσα. Γι’ αυτό και οι περισσότεροι αρκούνται σε σπίτια σχετικά μικρά, κάτω των 70 τ.μ., και τουλάχιστον 10ετίας. 

Το Λιτόχωρο αποδεικνύει περίτρανα ότι η «άγνωστη» Ελλάδα μπορεί να κρύβει τις μεγαλύτερες ομορφιές. «Μαγνήτης» όμως για τους ξένους φαίνεται να είναι η άμεση πρόσβαση στον Ολυμπο. Τα μονοπάτια, οι δραστηριότητες και το κλίμα που προσφέρει μεταξύ άλλων είναι μεγάλο ατού για τους Βορειοευρωπαίους, που είναι «του βουνού», εξηγεί χαρακτηριστικά ο κ. Λασπόπουλος. Γι’ αυτό και όταν τον ρωτάω πώς επιλέγει κανείς να αγοράσει σπίτι στην Πιερία και όχι στην άκρως δημοφιλή Χαλκιδική, πολύ απλά λέει «Ε, είναι ο Ολυμπος!»


Στα μέσα της δεκαετίας του 2000 δεκάδες Δανοί έσπευσαν να αγοράσουν κατοικίες στη γραφική κωμόπολη της Βόρειας Ελλάδας απ’ όπου η θέα στον Ολυμπο κόβει την ανάσα. Σήμερα η κοινότητα αυτή παραμένει ενεργή και πολύ «ζωντανή», ενώ η περιοχή προσελκύει το ενδιαφέρον και άλλων Βορειοευρωπαίων, ιδίως Γερμανών και Ολλανδών, καθώς και Αμερικανών με ελληνικές ρίζες


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου