Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018

Εκκλησιάζουσες στο Αρχαίο Θέατρο Δίου : Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018 - Ώρα 21:30


Δώστε την εξουσία στις γυναίκες!
Φωνάζει η Πραξαγόρα -ο Αντώνης Λουδάρος- προτρέποντας τις γυναίκες -που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ένας ανδροκρατούμενος 28μελής θίασος- να καταλάβουν την εξουσία και να αποτελέσουν τη λύση στο πρόβλημα.
Πράγμα το οποίο επιτυγχάνουν χωρίς πόλεμο, χωρίς ανατροπή καθεστώτος, χωρίς εκβιασμό. Απλώς με ένα τέχνασμα καθώς οι γυναίκες ντύνονται άντρες, αιφνιδιάζουν την Εκκλησία του Δήμου και ψηφίζουν νόμο που δίνει την εξουσία στις γυναίκες.
Μια κωμωδία από τις τελευταίες που έγραψε ο Αριστοφάνης το 400 π.Χ,. Ο αριστοφανικός λόγος που τιμά και εκθειάζει τις γυναίκες, ασκεί κριτική στη δημοκρατία, κατακεραυνώνει τις ανθρώπινες ατέλειες, βάζει ηθοποιούς και κοινό σε σκέψεις με τον δικό του καυστικό τρόπο.
Την κωμωδία «Εκκλησιάζουσες» παρουσιάζει το 47ο Φεστιβάλ Ολύμπου στις 18 Ιουλίου στο Αρχαίο Θέατρο Δίου. Τις «Εκκλησιάζουσες» που το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών εμπιστεύτηκε στον Αλέξανδρο Ρήγα να σκηνοθετήσει. Ήταν η πρώτη φορά που ο σκηνοθέτης- ηθοποιός επεξεργάστηκε Αριστοφάνη, τον είδε με τον δικό του δημιουργικό τρόπο αλλά και με απόλυτο σεβασμό στο κείμενο. Ο Αλέξανδρος Ρήγας κράτησε δραματουργικά το περιβάλλον της αρχαίας Αθήνας και πειραματίστηκε με τους όρους της Αριστοφανικής εποχής. Επέλεξε να συνεργαστεί με έναν ανδροκρατούμενο θίασο, 28 άτομα, μέσα στους οποίους υπάρχει η Σοφία Μουτίδου. Όλοι τους προσεγγίζουν με σεβασμό και χωρίς υπερβολές και χυδαιότητα το κείμενο αλλά και τους γυναικείους ρόλους τους. Οι Αντώνης Λουδάρος, Δημήτρης Σταρόβας, Μελέτης Ηλίας, Ησαΐας Ματιάμπα, Ιβάν Σβιτάιλο, Γιάννης Κρητικός, Γιώργος Κωνσταντίνου στήνουν ένα χορό γεμάτο κέφι και όρεξη και δίνουν στη ζωή τον χώρο και το χρώμα που της ανήκει. Η ζωή, η πολιτική, η ισότητα, το γέλιο, η χαρά, η δημοκρατία και το θέατρο… ανήκουν σε όλους. Και οι Εκκλησιάζουσες του Αλέξανδρου Ρήγα έρχονται αυτό το καλοκαίρι να μας θυμίσουν ποιες είναι και ποιοι είμαστε.
Αναπόσπαστα κομμάτια της παράστασης η ύπαρξη γυναικών από όλη την Ελλάδα οι οποίες μιλούν στην τοπική τους διάλεκτο αλλά και τα διασκευασμένα γνωστά τραγούδια από κάθε γωνιά της Ελλάδας. Από τα δημοτικά τραγούδια και Βυζαντινούς ύμνους έως διασκευές στον πυρρίχιο, στο πεντοζάλι, σε Κερκυραϊκά  τραγούδια, σε νησιωτικούς ρυθμούς και σε βαλκανικά τέμπο.


Διανομή: Πραξαγόρα: Αντώνης Λουδάρος/ Βλέπυρος: Μελέτης Ηλίας/ Γριά α’: Δημήτρης Σταρόβας/Γριά β’: Γιώργος Κωνσταντίνου/ Γριά γ: Σοφία Μουτίδου/ Θεράπαινα – Κορυφαία του Χορού: Ησαίας Ματιάμπα/Άνδρας (γείτονας Χρέμη) Ιβάν Σβιτάιλο/ Χρέμης Χάρης Γρηγορόπουλος/ Κορυφαίοι του Χορού Ησαίας Ματιάμπα – Γιάννης Κρητικός – Τάκης Βαμβακίδης/ Νέος Θανάσης Πατριαρχέας/ Νέα: Βασίλης Παπαδόπουλος

Συμμετέχουν (με αλφαβητική σειρά)

Δερβιτσιώτης Μάριος, Διακοσάββας Δημήτρης, Θάνος Τιμόθεος, Καρατζιώτης Γιώργος, Κουκουράκης Γιάννης, Κρικώνης Αστέρης, Μπανταδάκης Γιώργος, Μπούγιας Μάρκος, Οικονόμου Στέφανος, Παπαδημητρίου Βασίλης, Τσέλιος Δημήτρης, Φλωράτος Γιώργος

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ

Μετάφραση: Πολύβιος Δημητρακόπουλος
Σκηνοθεσία: Αλέξανδρος Ρήγας
Φωτισμοί: Θέμης Μερτίδης
Μουσική εμπνευσμένη από το Βυζάντιο και τη Δημοτική Παράδοση (με γνωστά δημοτικά τραγούδια από όλη την Ελλάδα).
Σκηνικά:                                  Γιάννης Σπανόπουλος
Κοστούμια:                             Έβελιν Σιούπη
Μουσική Διδασκαλία              Λία Βίσσυ
Χορογραφίες                           Ιβάν Σβιτάιλο
Φωτογραφίες παράστασης      Τζοάννα Βρακά
Βοηθός χορογράφου               Παλούκη Αρετή

Χώρος: Αρχαίο Θέατρο Δίου

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2018
Ώρα έναρξης: 21: 30
Τιμή Εισιτηρίου: Γενική Είσοδος 18 ευρώ
Φοιτητικό/Μαθητικό/ Ανέργων: 15 ευρώ
Προπώληση: Κανονικό/ Φοιτητικό/Μαθητικό/ Ανέργων: 12
ΑΜΕΑ: Δωρεάν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου