Πέμπτη 19 Ιουλίου 2018

Νέες από την Ιερά Μητρόπολη Κίτρους στην Ι. Μονή Κλεισούρας Καστοριάς

Με τη συμμετοχή εξήντα φοιτητριών, αποφοίτων και μαθητριών λυκείου, από τις νεανικές συνάξεις της Ιεράς Μητροπόλεως Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 17 Ιουλίου η προγραμματισμένη εξόρμηση, μέσα στα πλαίσια των καλοκαιρινών αποδράσεων του Γραφείου Νεότητας, στην Ι. Μονή Γενεθλίου της Θεοτόκου Κλεισούρας Καστοριάς.

Οι νέες, συνοδευόμενες από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κίτρους, Κατερίνης και Πλαταμώνος κ. Γεώργιο, επισκέφθηκαν την ιστορική αυτή Μονή του 14ου αιώνος, η οποία κατά τη διάρκεια του Μακεδονικού αγώνα περιέθαλψε πληθώρα Μακεδονομάχων με πρώτο τον Παύλο Μελά, ενώ τα τελευταία χρόνια έγινε ιδιαίτερα γνωστή από την σύγχρονη Οσία Σοφία από τον Πόντο, η οποία ασκήθηκε εκεί για μισό περίπου αιώνα.
Η καθηγουμένη της Ι. Μονής Γερόντισσα Ευφραιμία υποδέχθηκε τον Σεβασμιώτατο και τις προσκυνήτριες με θέρμη και μίλησε για την ιστορία της Μονής και το θαυμαστό βίο της Οσίας Σοφίας, αναφέροντας μάλιστα αρκετές από τις διδαχές της. Αφού πραγματοποιήθηκε προσκύνηση του Ιερού Λειψανου της Αγίας ακολούθησε επίσκεψη στο κελί της Αγίας και κατόπιν στο αρχονταρίκι της Μονής, όπου μετά από παράκληση του Σεβασμιωτάτου κ. Γεωργίου μίλησε στις φοιτήτριες ο συνταξιούχος ιερέας π. Νικόλαος, παλαιός εφημέριος της Ι. Μονής, ο οποίος γνώριζε της Αγία και ανέφερε θαυμαστά περιστατικά που ο ίδιος έζησε.
Κατόπιν πραγματοποιήθηκε προσκύνημα στον Ι. Ναό Αγίου Νικάνωρος Καστοριάς, ο οποίος μάλιστα θεωρείται προστάτης των παιδιών της Καστοριάς. Τον Μητροπολίτη Κίτρους με τη συνοδεία του υποδέχθηκε θερμά ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, ο οποίος εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψή τους και αναφέρθηκε στο ιστορικό του Ι. Ναού, καθώς και στο σύνδεσμο που υπάρχει μεταξύ των Αγίων Νικάνωρος και Διονυσίου του εν Ολύμπω, οι οποίοι υπήρξαν συνασκητές. Οι νέες θαύμασαν τον περίτεχνο Ναό και προσκύνησαν το χαριτόβρυτο Λείψανο του Αγίου, καθώς επίσης και την τιμία κάρα του Αγίου Ευτυχίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.
Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ παρέθεσε σε όλους τους επισκέπτες γεύμα σε παρακείμενο εστιατόριο. Ο Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος ευχαρίστησε εγκαρδίως τον Σεβασμιώτατο κ. Σεραφείμ για την φιλοξενία και ανέφερε στις νέες ότι ο Μητροπολίτης Καστορίας είναι πνευματικό τέκνο του γέροντα Μητροπολίτη πρ. Κίτρους κ. Αγαθονίκου. Οι κορίτσια με τη σειρά τους αφιέρωσαν κατασκηνωτικά και άλλα τραγούδια ευχαριστώντας τον οικείο Ποιμενάρχη και τους συνεργάτες του για την εγκάρδια υποδοχή και την αβραμιαία φιλοξενία.
Σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής δόθηκε η ευκαιρία να  συνομιλήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κίτρους κ. Γεώργιος με τις νέες και να μεταφέρει το μήνυμα ότι η Αγιότητα υπάρχει και σήμερα και τελικά αυτός είναι ο σκοπός της ζωής. Συνέστησε δε να προσέχουν στη ζωή τους από τις παγίδες του πονηρού και να συντονίζουν τα βήματά τους στον δρόμο του Θεού.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου