Παρασκευή 13 Ιουλίου 2018

Εικαστικοί διάλογοι με την πόλη Λιντς του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αστική Σχολή Κατερίνης




                Εγκαίνια: Παρασκευή 13 Ιουλίου και ώρα 19:00

 


Δύο διεθνή καλλιτεχνικά προγράμματα από την πόλη του Λιντς (Ηνωμένο Βασίλειο) θα φιλοξενηθούν στην Αστική Σχολή Κατερίνης από την Πέμπτη 12 έως και την Πέμπτη 19 Ιουλίου. Πρόκειται για μία διοργάνωση του «POP» (Present Occupant Project), υπό τον συντονισμό της εικαστικού Γεωργίας Μπούκλα, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) του Δήμου Κατερίνης και με την υποστήριξη του «The Craft of Raven».

Η ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΩΝ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ


DRAWING DIALOGUE 2017-2018 (Φάση 2) της Gabriela Boiangiu (Εικαστικός/Εκπαιδευτικός):
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εξετάζει την έννοια της συνεργασίας χρησιμοποιώντας πρακτικές σχεδίου (drawing) ανοίγοντας διάλογο μεταξύ καλλιτεχνών από διαφορετικές χώρες. Σε ένα πρώτο στάδιο, διασαφηνίζονται ορισμένοι βασικοί όροι, διαμορφώνονται οι ομάδες, προσεγγίζεται η έννοια της επικοινωνίας μέσω ταχυδρομικού/διαδικτυακού συστήματος και αναλύεται η έννοια της συνεργασίας μεταξύ καλλιτεχνών, οι οποίοι δεν γνωρίζονται μεταξύ τους.

Στην συνέχεια οργανώνεται μία συνάντηση επιμορφωτικού, πολιτιστικού αναπτυξιακού και ερευνητικού χαρακτήρα σε διαφορετική χώρα κάθε φορά. Παρουσιάζεται μία έκθεση των ολοκληρωμένων έργων και παράλληλα τρέχουν και άλλες δραστηριότητες όπως ομιλίες, εργαστήρια και ξεναγήσεις ανοίγοντας έτσι ταυτόχρονα έναν διάλογο  με την τοπική κοινωνία,  τους τοπικούς φορείς και οργανισμούς/συλλόγους.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Andrea Thoma, Valentin Boiangiu, Cheryl Huntbach, Joan Murray, Patrick Ford, Toni Mosley, Garry Barker, Amanda Allan, Lada Shapovalova, Jude Lin, Gabriela Boiangiu, Rebecca Korn, Jan Philips, Georgia Boukla

Επιπλέον, παρουσιάζεται και το:
- WHAT IS A SPACE OF A LINE (Postcard Project) –
Το πρόγραμμα ξεκίνησε από το School of Design, του Πανεπιστήμιου του Leeds. Εξετάζει το πλαίσιο και την έννοια της γραμμής προσκαλώντας ανθρώπους απ’ όλο τον κόσμο να απαντήσουν στο πώς αντιλαμβάνονται την γραμμή στο χώρο μιας καρτποστάλ.
Στην έκθεση συμμετέχουν οι: Guo Zi Chun, Richard Gee, Sylvain Levier, Elizaveta Ostapenko, Wang Being Hua, A. Ferguso, Elizabeth A. Shores, Andrea Thoma, Nectarios Stamatopoulos, Eirini Boukla, Gabriela Boiangiu, Biljana Veselinovic, Mara Lefebure, Shao Wei, Caroline Von Bodecker, Jennifer Weigel, Sven Piayda, Rhian Cooke, Marianne Plug, Teri Anderson, Tony Stayte, Pudji Utomo, Doug Jian, Veronique Pozzi Paine, Carlos Navarrete, A&M, Hannan Jones, Nuala Hussey, Martin Hill.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή στο κοινό από την Πέμπτη 12 Ιουλίου μέχρι την Πέμπτη 19 Ιουλίου, με τα  εγκαίνια να είναι προγραμματισμένα για την Παρασκευή 13 Ιουλίου και ώρα 7 το απόγευμα.

Κατόπιν πρόσκλησης της εικαστικού Γεωργίας Μπούκλα, τα δύο projects  φιλοξενούνται στην πόλη μας, στο πλαίσιο του προγράμματος POP (Present Occupant Project) το οποίο ξεκίνησε τη διαδρομή του στην Αγγλία το 2008, ενώ συνεργάζεται με τον Οργανισμό Πολιτισμού (ΟΠΠΑΠ) και τον πρόεδρο Θεόδωρο Παυλίδη, από το 2015.

Το POP είναι ένα πρόγραμμα επηρεασμένο από την λαϊκή κουλτούρα (popular culture), το οποίο στοχεύει να εξετάσει εικαστικές δράσεις της σύγχρονης τέχνης εκτυλισσόμενες σε αντίστοιχης αισθητικής δημοσίων, αστικών ή και εναλλακτικών χώρων. Στο ενεργητικό του έχει είδη δύο δράσεις στον δήμο της Κατερίνης. Το «Play it again», το οποίο παρουσίασε μία σειρά από γιγαντοαφίσσες στον δρόμο χρησιμοποιώντας την ιδέα της αφισοκόλλησης ως μέσο έκθεσης που οδηγεί την τέχνη σε μία πιο άμεση επαφή με το κοινό. Η εν λόγω έκθεση φιλοξενήθηκε από την Κινηματογραφική Λέσχη Κατερίνης, με  συμμετοχές από όλο τον κόσμο και απεικόνιζε αναπαραστάσεις από ταινίες ελληνικού και ξένου κινηματογράφου πριν την δεκαετία του 1970.

Επιπλέον, τον Νοέμβριο του 2017 υλοποίησε ένα πιλοτικό πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών στον Κορινό, την περίοδο των «Καζανιών», σε συνεργασία με τον Σύλλογο της Ανατολικής Ρωμυλίας προσφέροντας ένα χώρο έρευνας και αλληλεπίδρασης με την τοπική κοινωνία.


Η ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΟΥΚΛΑ

Η Γεωργία Μπούκλα με καταγωγή από τον Κορινό Πιερίας ζει και εργάζεται στο εξωτερικό από το 1991. Με βάση την Αγγλία από το 1996 σπούδασε αρχικά παιδαγωγικές επιστήμες και στην συνέχεια Καλές Τέχνες.  Ολοκλήρωσε το 2006 όταν αποφοίτησε από το μεταπτυχιακό πρόγραμμα του Art & Design στο πανεπιστήμιο του Loughborough.

Από τότε η καλλιτεχνική της διαδρομή την βρίσκει να συμμετάσχει σε εκθέσεις στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και να συνεργάζεται με διάφορους εκπαιδευτικούς, πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία από το 2009 και το Henry Moore Institute από το 2012.

Παράλληλα, επιμελείται και οργανώνει ημερίδες και σεμινάρια είτε μετά από δική της πρωτοβουλία είτε με πρόσκληση. Ορισμένες φορές αυτές οι συνεδρίες συνδέονται άμεσα με την προσωπική της καλλιτεχνική δουλειά είτε μέσα από μία εννοιολογική προσέγγιση είτε μέσα από ένα συλλογικό επίπεδο ανοικτής συνεργασίας. 

Το έργο της Γεωργίας εστιάζει κυρίως στην σημασία του χώρου και την αλληλεπίδραση μέσα από την καθημερινότητα.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου