Σάββατο 28 Ιουλίου 2018

Κοτόπουλο κοκκινιστό με μελιτζάνες και βασιλικό

65110624_7471_kathimerina_kotopoulo-kokinisto-me-melitzanes
Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο + Μαγείρεμα: περίπου 50΄
Υλικά (για 4 - 5 άτομα)
  • 4 μελιτζάνες φλάσκες (ή 7 τσακώνικες)
  • 70 ml ελαιόλαδο + επιπλέον για να αλείψουμε τις μελιτζάνες
  • 800 γρ. φιλέτο από στήθος κοτόπουλου, σε κύβους 2 εκ. (μπορούμε να βάλουμε και φιλέτο από μπούτι κοτόπουλου, επίσης κομμένο σε κύβους 2 εκ., το οποίο όμως θέλει πιο πολύ μαγείρεμα)
  • 2  ξερά κρεμμύδια, σε μικρά καρέ
  • 1 κιλό ώριμες ντομάτες, τριμμένες
  • τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο βασιλικό (ή τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο δυόσμο ή 1 κουτ. σούπας ξερός δυόσμος, τριμμένος), ψιλοκομμένα την τελευταία στιγμή
  • αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία


Κόβουμε τις μελιτζάνες σε τέσσερις φέτες, με φορά από το κοτσάνι προς τη βάση τους. Αν είναι τσακώνικες, τις κόβουμε στη μέση, με τον ίδιο τρόπο. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για 30 λεπτά σε ένα σουρωτήρι (ή τις απλώνουμε σε καθαρές βαμβακερές πετσέτες). Αυτό το κάνουμε για να μην απορροφήσουν οι μελιτζάνες λάδι κατά το μαγείρεμα. Τις  ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° - 170° C. Αλείφουμε τις κομμένες μελιτζάνες με ελάχιστο ελαιόλαδο (όχι το μετρημένο), τις απλώνουμε σε ένα ρηχό ταψί σε μονή στρώση και τις ψήνουμε για 15 λεπτά, χωρίς να τις γυρίσουμε, μέχρι να μαλακώσουν.

Τις αφήνουμε κατά μέρος και όταν κρυώσουν τις κόβουμε σε κύβους. Σε μια ρηχή και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό από το μετρημένο ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τους κύβους του κοτόπουλου, για 3 - 4 λεπτά, ανακατεύοντας, μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα.

Είναι προτιμότερο να τους σοτάρουμε σε δόσεις, για να μην πέσει η θερμοκρασία του λαδιού και «βράσουν», αντί να τηγανιστούν. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί. 

Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο και στο λάδι που έμεινε στην κατσαρόλα σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 2 - 3 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν, χωρίς να ροδίσουν. Προσθέτουμε τις τριμμένες ντομάτες, αφήνουμε να πάρουν μια βράση και στη συνέχεια χαμηλώνουμε πολύ τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και τις σιγομαγειρεύουμε για 10 - 12 λεπτά, μέχρι η σάλτσα να δέσει ελαφρώς.

Τότε, βάζουμε στην κατσαρόλα τις ψημένες μελιτζάνες και 100 ml ζεστό νερό. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα το βασιλικό ή το δυόσμο, νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε απαλά.

Σκεπάζουμε ξανά το σκεύος και μαγειρεύουμε για περίπου 15 λεπτά ακόμη, πάντα σε χαμηλή φωτιά ή μέχρι οι μελιτζάνες να μαλακώσουν. Ρίχνουμε στην κατσαρόλα τους κύβους κοτόπουλου, ανακατεύουμε προσεκτικά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 5 λεπτά.

Κλείνουμε το μάτι της κουζίνας, χωρίς να απομακρύνουμε το σκεύος. Ρίχνουμε στο φαγητό το υπόλοιπο από το μετρημένο ελαιόλαδο, αφήνουμε έτσι για 10 λεπτά και σερβίρουμε. Συνοδεύουμε με χωριάτικο ψωμί και με ελιές Καλαμών.

Τι πίνουμε: Ενα φρέσκο αρωματικό κόκκινο κρασί από Αγιωργίτικο που κολακεύει και το φαγητό.
Περισσότερες συνταγές στο www.gastronomos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου