Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου 2019

Ε. Σκούφα: « Οι επιλογές και οι παραλείψεις της Ν.Δ δημιουργούν προβλήματα στην εκπαίδευση προσφύγων»


Ερώτηση του πρώην Υπουργού και νυν τομεάρχη Παιδείας Νίκου Φίλη, της Υφυπουργού κι αναπληρώτριας τομεάρχη Παιδείας Μερόπης Τζούφη και της βουλεύτριας ΣΥΡΙΖΑ Πιερίας Μπέττυς Σκούφα. Συνυπογράφουν 40 βουλευτές
Αποτέλεσμα εικόνας για εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα
Την διασφάλιση της απρόσκοπτης πρόσβασης στην εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα, την εγγραφή τους χωρίς προβλήματα στα δημόσια ελληνικά σχολεία, την ασφαλή και δωρεάν μετακίνησή τους στα σχολεία, ζητούν μεταξύ άλλων με ερώτηση προς τους υπουργούς Παιδείας και Προστασίας του Πολίτη βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Με την ερώτηση που συνέταξε η βουλεύτρια Πιερίας Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα σε συνεργασία με τον πρώην υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη και την Μερόπη Τζούφη υφυπουργό Παιδείας, νυν Τομεάρχες Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ, την οποία υπογράφουν ακόμη 38 βουλευτές του κόμματος, ζητώνται διευκρινίσεις και ενημέρωση για μια σειρά θεμάτων που αφορούν τα παιδιά προσφύγων, τις συνθήκες κάτω από τις οποίες κάνουν μάθημα, εάν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, αλλά και στα προβλήματα που δημιουργούνται από την κατάργηση του ΑΜΚΑ, σε ό,τι αφορά τον ιατρικό έλεγχο που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο ελληνικό δημόσιο σχολείο.
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό και η πολιτική της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ
Το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι ένα από τα πιο κρίσιμα γεωπολιτικά και συνάμα κοινωνικά και ανθρωπιστικά ζητήματα της εποχής μας. Μέσα σε δύσκολες και επείγουσες συνθήκες, η Ελληνική Κυβέρνηση – τουλάχιστον από το 2015 και έπειτα – προσπάθησε να εργαστεί για το ζήτημα στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης, της ανθρωπιάς και της ένταξης, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο.
Στην κατεύθυνση αυτή, βασικός πυλώνας κοινωνικής ένταξης και αποτελεσματικής διαχείρισης του «προσφυγικού», είναι η ίδια η Παιδεία και η Εκπαίδευση, ιδίως όσον αφορά στα ανήλικα προσφυγόπουλα. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ, 2018), η πρόσβαση στο σχολείο αφενός αποτρέπει την απομόνωση και περιθωριοποίηση των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα (καταστάσεις που τελικά οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε «γκετοποίηση» και σε ό,τι αυτή συνεπάγεται), αφετέρου ενισχύει την κοινωνική ενσωμάτωσή τους, πράγμα που αποτελεί και το βασικό ζητούμενο από κάθε σύγχρονη και ευνομούμενη Πολιτεία.
Τα παιδιά μεταναστών και προσφύγων συμμετέχοντας στο δημόσιο σχολείο έρχονται σε επαφή με την ελληνική παιδεία και την καθημερινή εκπαιδευτική διαδικασία, γνωρίζουν τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας, μαθαίνουν να τα σέβονται και να τα αγαπούν, ικανοποιώντας ταυτόχρονα και τις βασικές ανθρώπινες ανάγκες τους για γνώση, επικοινωνία και δημιουργία δεσμών και σχέσεων. Προετοιμάζονται όχι μόνο για την ζωή τους στην Ελλάδα αλλά και για άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις οποίες αρκετά από αυτά θα βρεθούν βάσει των προγραμμάτων οικογενειακής επανένωσης.
Εξάλλου, το Άρθρο 28 της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ του 1989 για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που κυρώθηκε από την Ελλάδα με τον Νόμο 2101/1992, ορίζει την υποχρεωτική και δωρεάν στοιχειώδη εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.
Σημειώνεται επίσης, ότι το Υπουργείο Παιδείας είχε εκπονήσει από το 2016 πρόγραμμα για την εκπαίδευση των προσφυγόπουλων σε Δομές Υποδοχής και Εκπαίδευσης Προσφύγων (ΔΥΕΠ) και Τάξεις Υποδοχής στα δημόσια σχολεία με ιδιαίτερη επιτυχία. Μάλιστα, την προηγούμενη σχολική χρονιά, περισσότερα από 12.500 παιδιά εντάχθηκαν στο εκπαιδευτικό μας σύστημα.
Τα προβλήματα που δημιούργησε η Ν .Δ
Σε αντίθεση με τα παραπάνω, στις 11 Ιουλίου 2019, ο υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων ανακάλεσε την εκδοθείσα από την προηγούμενη κυβέρνηση εγκύκλιο υπ. αρ. Φ80320/οικ.28107/1857/20-6-2019, με την οποία απλοποιούνταν οι διαδικασίες απόδοσης ΑΜΚΑ, μεταξύ άλλων, σε μετανάστες, αιτούντες διεθνούς προστασίας και ασυνόδευτα προσφυγόπουλα. Η ανάκληση και η μη έκδοση νέας σχετικής εγκυκλίου, δημιουργεί μια σειρά δυσεπίλυτων προβλημάτων στους συνανθρώπους μας, μεταξύ των οποίων και μεγάλη δυσχέρεια όσον αφορά τη διαδικασία συνέχισης σπουδών και την εγγραφή σε δημόσια ελληνικά σχολεία των προσφυγόπουλων.
Άγνωστο πόσα και ποια σχολεία θα λειτουργήσουν φέτος
Επιπλέον, δεν έχει εκδοθεί ακόμη σχετική Υπουργική Απόφαση που αφορά στην ίδρυση ΔΥΕΠ, με αποτέλεσμα οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, οι εκπαιδευτικοί, αλλά και οι πρόσφυγες γονείς και μαθητές, να μη γνωρίζουν με ακρίβεια σε πόσα και σε ποια σχολεία της ελληνικής επικράτειας θα λειτουργήσουν την τρέχουσα σχολική χρονιά οι συγκεκριμένες Δομές. Θυμίζουμε ότι η αντίστοιχη εγκύκλιος είχε εκδοθεί πέρυσι στις 22 Αυγούστου 2018. Αυτό δημιουργεί με τη σειρά του εύλογες απορίες και ανησυχίες για την ετοιμότητα του εκπαιδευτικού συστήματος και την επάρκεια του αριθμού των σχολικών αιθουσών και του εκπαιδευτικού προσωπικού.


Προβλήματα και στην μετακίνηση των προσφυγόπουλων προς τα σχολεία
Τέλος, προβλήματα παρουσιάζονται και με τη μετακίνηση των προσφυγόπουλων μαθητών από τις ανοιχτές δομές φιλοξενίας προς και από τα σχολεία όλων των βαθμίδων και τις ΔΥΕΠ. Κατά το προηγούμενο σχολικό έτος, ο ΔΟΜ είχε αναλάβει με επιτυχία τη μεταφορά των μαθητών, ωστόσο, το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχει ξεκινήσει φέτος παρά το γεγονός ότι έχει ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά. Παρότι αρκετές Περιφέρειες της χώρας προσπαθούν να καλύψουν το κενό μετακίνησης των μαθητών, δεν υπάρχει ακόμα πρόβλεψη για αρκετά παιδιά που διαμένουν σε ορισμένα Κέντρα Φιλοξενίας (Σκαραμαγκάς, Ελευσίνα, Δράμα, Στερεά Ελλάδα, Δυτική Ελλάδα, Ήπειρος).
Είναι προφανές πως οι επιλογές και οι παραλείψεις της Κυβέρνησης δημιουργούν μια σειρά από προβλήματα όσον αφορά την εκπαίδευση προσφύγων. Είναι εξίσου προφανές ότι η μη φοίτηση των προσφυγόπουλων αντίκεινται σε δεσμεύσεις που προκύπτουν από το Σύνταγμα και τις Διεθνείς Συνθήκες που δεσμεύουν την χώρα μας.

Σε συνέχεια των παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ Υπουργοί:

1.         Πώς θα διασφαλιστεί η απρόσκοπτη πρόσβαση στην εκπαίδευση για τα προσφυγόπουλα και η εγγραφή τους χωρίς προβλήματα στα δημόσια ελληνικά σχολεία;

2.         Πότε θα εκδοθεί το ΦΕΚ ίδρυσης των ΔΥΕΠ;

3.         Πώς θα εξασφαλιστεί την τρέχουσα σχολική περίοδο η ασφαλής και δωρεάν μετακίνηση όλων των προσφυγόπουλων μαθητών και μαθητριών στα σχολεία τους;

4.         Πως θα διασφαλιστεί ο ιατρικός έλεγχος και οι εμβολιασμοί των μαθητών προσφύγων, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την εγγραφή των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό δημόσιο σχολείο, με δεδομένη την κατάργηση του ΑΜΚΑ;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Φίλης Νίκος
Τζούφη Μερόπη
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Αγαθοπούλου Ειρήνη-Ελένη
Αλεξιάδης Τρύφωνας
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αυγέρη Δώρα
Αυλωνίτης Αλέξανδρος-Χρήστος
Βαρδάκης Σωκράτης
Βέττα Καλλιόπη
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Γιάννης
Ελευθεριάδου Σουλτάνα (Τάνια)
Ζαχαριάδης Κώστας
Ζεϊμπέκ Χουσεϊν
Ηγουμενίδης Νίκος
Θραψανιώτης Μανώλης
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Νίνα
Κατρούγκαλος Γεώργιος
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χάρης
Μάρκου Κώστας
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μιχαηλίδης Ανδρέας
Μπάρκας Κώστας
Μπουρνούς Γιάννης
Νοτοπούλου Κατερίνα
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπανάτσιου Κατερίνας
Πούλου Γιώτα
Σαντορινιός Νεκτάριος
Σκουρλέτης Παναγιώτης (Πάνος)
Σκουρολιάκος Πάνος
Συρμαλένιος Νίκος
Φάμελλος Σωκράτης
Χαρίτσης Αλέξανδρος
Χατζηγιαννάκης Μιλτιάδης
Ψυχογιός Γιώργος
-- 
Ελισσάβετ (Μπέττυ) Σκούφα
Βουλεύτρια ΣΥΡΙΖΑ νομού Πιερίας
Μέλος Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Μέλος Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων 

Ηφαίστου 9, 60100, Κατερίνη - Τηλ: 23510 34885
Μητροπόλεως 1, 10557, Αθήνα - Τηλ: 210 370 9262, Fax: 210 370 9260
__________________________________________

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου