Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2019

Οι «Μακεδονομάχοι» που έγιναν «Λαγοί»...


Οι «Μακεδονομάχοι» που έγιναν «Λαγοί»Δημήτρης Ψαρράς

Δεν δόθηκε ιδιαίτερη προσοχή σε μια μικρή είδηση που δημοσιεύτηκε την περασμένη Κυριακή στη «Δημοκρατία», η οποία εξακολουθεί να προβάλλει τη δραστηριότητα πρώην και νυν χρυσαυγιτών: «[Ο ευρωβουλευτής Λαγός] θα διοργανώσει [στις Βρυξέλλες] ημερίδα με θέμα “Γιατί είναι άκυρη η Συμφωνία των Πρεσπών” με ομιλητές τον ομογενή, πρώην γερουσιαστή των ΗΠΑ Κρις Σπύρου και τον συνταγματολόγο Γιώργο Κασιμάτη».

Η είδηση –που δεν έχει διαψευστεί από τους άμεσα ενδιαφερομένους– είναι αποκαλυπτική. Οι πολυδιαφημισμένοι ηγέτες του νεομακεδονικού κινήματος έχουν πλέον πέσει στην ανάγκη του ναζιστή Λαγού, υπόδικου με τη βαριά κατηγορία της διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποσύρει την υποστήριξή της στους επαγγελματίες πατριώτες, μια θέση που είχε υιοθετήσει για καθαρά μικροκομματικούς λόγους προκειμένου να πλήξει την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, οι δρόμοι είναι πλέον κλειστοί για τους αυτόκλητους εθνοσωτήρες τύπου Κρις Σπύρου. Ακόμα και ο Αντώνης Σαμαράς, που είχε ποντάρει στα ακραία συνθήματα και έχει κάνει καριέρα πάνω στον νεομακεδονισμό, έχει γυρίσει την πλάτη του στους καημένους τους οπαδούς του, θυμίζοντας τη στάση που είχε κρατήσει και ως πρωθυπουργός.

Αλλά και με τον Λαγό; Θυμίζω ότι στο συλλαλητήριο της Αθήνας κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών στις 20.1.2019, στο οποίο είχε οριστεί κεντρικός ομιλητής ο Κρις Σπύρου, εκείνος που πρωτοστάτησε στα επεισόδια και την απόπειρα κατάληψης του κτιρίου της Βουλής ήταν ο Λαγός, ενώ προσήχθη και το πρωτοπαλίκαρό του.

Σε κάθε περίπτωση, η αποκάλυψη αυτής της παράξενης σύμπλευσης, την οποία αναγγέλλει περήφανος ο Λαγός, δικαιώνει όσους τα δύο τελευταία χρόνια είχαν επισημάνει πού οδηγεί ο εναγκαλισμός της Ν.Δ. με τα ακραία στοιχεία. Και βέβαια επιβεβαιώνει τις καταγγελίες που είχε κάνει μέσα στη Βουλή ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Μήπως, όμως, ο Λαγός έχει αλλάξει από τότε που έφυγε από την επιρροή του Μιχαλολιάκου; Μήπως τον αδικούμε τον πρώην περιφερειάρχη Πειραιά της Χρυσής Αυγής που έδινε τις εντολές στους πυρηνάρχες του; Μήπως έχουν βάση όσα ο ίδιος υποστηρίζει, ότι δεν έχει καμιά σχέση με τον ναζισμό και ότι για όλα φταίει ο «Φίρερ» της οργάνωσης; Λίγο δύσκολο να το πιστέψει κανείς, όταν όλα τα στοιχεία βοούν για το αντίθετο (βλ. «Λαγός τον Πλεύρη έσειε», «Εφ.Συν.», 23.8.2019).

Υπάρχουν μάλιστα και χειρότερα για τον Λαγό και τους όψιμους συνεργάτες του. Σε συνέντευξή του στο τοπικό κανάλι «Ενα» της Καβάλας (10.9.2019, https://bit.ly/2mSfT0L), το πρώην μέλος της Κ.Ε. της Χρυσής Αυγής και επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης Δημήτρης Βογιατζής, ο οποίος έχει αποχωρήσει μετά τις εκλογές από την οργάνωση και έχει καταγγείλει τον ίδιο τον Μιχαλολιάκο, αποκαλύπτει ότι και σ’ αυτόν έκανε κρούση ο Λαγός: «Μετά τον Δεκαπενταύγουστο, μου έγινε πρόταση από τον Γιάννη Λαγό να συμμετέχω στο δικό του κόμμα, την Εθνική Λαϊκή Συνείδηση, και μάλιστα στο συντονιστικό του συμβούλιο, αλλά φυσικά το αρνήθηκα, διότι θεωρώ, έχω την πληροφόρηση, ότι συνδέεται άμεσα με τον κ. Μιχαλολιάκο. Ο Λαγός, δηλαδή, έφυγε από τη Χρυσή Αυγή για να συγκρατήσει όλες τις απώλειές της μετά την αποτυχία στις εκλογές. Η αποχώρηση Λαγού έγινε δηλαδή σε συνεννόηση με τον Μιχαλολιάκο, προκειμένου να παραμείνουν όσοι έφευγαν σε ένα κόμμα παρόμοιο με τη Χρυσή Αυγή, με την οποία κάποια στιγμή θα ξαναενωθεί».

Ο κ. Βογιατζής προσθέτει: «Ουδέποτε υπήρξα εγώ ναζί. Ούτε υπάρχουν φωτογραφίες με σβάστικες, όπως υπάρχουν για όλους τους άλλους. Αυτά όλα δεν τα γνώριζα όταν γράφτηκα στη Χρυσή Αυγή. Τα έμαθα, όπως όλος ο κόσμος, από τα μέσα ενημέρωσης. Συμμετείχα σ’ αυτή την παράταξη με σκοπό να την εκδημοκρατίσουμε. Οταν είδα ότι αποτύχαμε σ’ αυτή την προσπάθεια, αποχώρησα με τον πιο κραυγαλέο και δυναμικό τρόπο, καταγγέλλοντας όλες τις κομματικές διαδικασίες. Εγώ για τα δικά μου σφάλματα ζήτησα συγγνώμη κατά την αποχώρησή μου, από τους ανθρώπους τους οποίους παρέσυρα».

Προκειμένου να μην υπάρχει καμιά σχέση ή συνειρμός με τη ναζιστική οργάνωση, ο Βογιατζής μετονόμασε τη δημοτική παράταξή του από «Ελληνική Αυγή για την Καβάλα» σε «Πρώτα η Καβάλα». Θεωρεί ότι όχι μόνο δεν τον βοήθησε, αλλά τον σαμποτάρισε ανοιχτά η ηγεσία της Χρυσής Αυγής, οπότε δεν τίθεται απ’ αυτόν ζήτημα παραίτησης. «Μου έδωσε το χρίσμα ο κ. Μιχαλολιάκος πέρυσι στη ΔΕΘ, αλλά από τότε μας δημιούργησε χίλια προβλήματα». «Η Χρυσή Αυγή υπήρξε ανέκαθεν μια κλειστή οικογενειακή συμμορία που είχε πάντα σκοπό το κέρδος, να πλουτίσουν δηλαδή ο Μιχαλολιάκος και η οικογένειά του, η Ουρανία Μιχαλολιάκου, η κυρία Ζαρούλια, ο γαμπρός [Αρτέμης Ματθαιόπουλος] και οι παρατρεχάμενοί τους. Θεωρώ τον όρο συμμορία σωστό, γιατί υπάρχει μια ομερτά μεταξύ τους».

Ο κ. Βογιατζής εξηγεί: «Η Χρυσή Αυγή έπαιρνε διάφορες μορφές. Το 1980 ήταν οι απόλυτοι ναζί της Ελλάδας. Το 1990 μάς το παίζανε παγανιστές, σατανιστές. Το 2000 το παίζανε αρχαιολάτρες με τον δωδεκαθεϊσμό. Και το 2010 που πήρε τα απάνω της η Ορθοδοξία, μας το παίζουν οι προστάτες της Ορθοδοξίας. Ετσι εκμαιεύει πιστούς ο Μιχαλολιάκος με σκοπό τον πλουτισμό». Το πρώην μέλος της Κ.Ε. της Χρυσής Αυγής αναρωτιέται πού πήγαν όλα τα λεφτά που συγκέντρωνε το κόμμα.

Τα υπολογίζει σε 45.000 ευρώ τον μήνα. «Από το 2016 είχα ζητήσει να καταδικαστούν τα εγκλήματα και η ιδεολογία του ναζισμού και να ξεκαθαριστεί η θέση μας για τον χριστιανισμό», προσθέτει ο κ. Βογιατζής: «Δεν μπορεί να έχουμε τον συναγωνιστή Γερμενή, ο οποίος συμμετέχει σε σατανιστικό συγκρότημα, και να λέμε ότι στηρίζουμε την Ορθοδοξία»...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου