Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ ΜΕ ΑΠΟΛΥΤΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΙΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΣΤΗΝ ΠΙΕΡΙΑ.



Με αίσθηση ευθύνης, σωστή οργάνωση και αγάπη για την παράδοση και την τέχνη του χορού,  άρα και με απόλυτη επιτυχία, ολοκληρώθηκε το διήμερο σεμινάριο διδασκαλίας παραδοσιακών Σαρακατσάνικων  χορών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Σαρακατσαναίων (Π.Ο.Σ.Σ.), το οποίο πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 20 και το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 και διοργάνωσε ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Πιερίας  «Ο Κατσαντώνης». 
 Αυτό άλλωστε φάνηκε και από την αθρόα προσέλευση κόσμου από όμορες κοινότητες και όχι μόνο, με την πλειοψηφία των συλλόγων Σαρακατσαναίων, καθώς και λοιπών Πολιτιστικών Σωματείων, να δηλώνουν παρών.
Το σεμινάριο έλαβε χώρα στο συνεδριακό κέντρο ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ στην Καρίτσα του Ν. Πιερίας, με τους παρευρισκομένους να υπερτονίζουν τις θετικές τους εντυπώσεις για τη φιλοξενία και την παρουσίαση, και να εκδηλώνουν με κάθε τρόπο τη θετική τους διάθεση για ό,τι έχει να κάνει με την ανεκτίμητη πολιτιστική κληρονομιά του συναφιού μας.
Χαιρετισμούς απηύθυναν  ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Σ.  κ. Μουτσιάνας  Γεώργιος,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων Νομού Πιερίας κ. Λέφας Γρηγόριος,  όπως και οι καθηγητές του τμήματος παραδοσιακών χορών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Μαλκογιώργος  Αλέξανδρος και  κ. Ευαγγελινού Χριστίνα. Χαιρετιστήριο μήνυμα απέστειλε η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας κ. Σοφία Μαυρίδου. Άπαντες στην ομιλία τους συνέπλευσαν στη χρησιμότητα συχνής υλοποίησης ανάλογων διδακτικών  σεμιναρίων, με στόχο να γίνει αντιληπτή η σημαντικότητα και η συνεισφορά τους στον εν γένει πολιτισμό της χώρας, μέσα από ένα διαφορετικό επιστημονικό πρίσμα, που θα αναδεικνύει όλες τις πτυχές της μοναδικότητας των παραδοσιακών χορών.
Οι εισηγητές πτυχιούχοι της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του Α.Π.Θ., κ. Σπύρος Γιαννιός και κ. Σοφία Κωστούλα, ενημέρωσαν τους χοροδιδασκάλους  για όλα τα θέματα που άπτονται μιας άρτιας παρουσίας των χορευτών σε μια εκδήλωση, με θεωρητική ανάλυση και πρακτική επίδειξη.
Η τελική αίσθηση που άφησε το διήμερο αυτό σεμινάριο, είναι η φιλοδοξία μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την παράδοση σε όλο το φάσμα της, αλλά κυρίως για τη λατρεία μας στον χορό, που ως ύψιστη τέχνη συνεχίζει να αναδεικνύει  με ήχο και εικόνα κάθε ομορφιά των γεωγραφικών περιοχών και των ζωντανών κοινοτήτων της πατρίδας μας.
Την Παρασκευή το βράδυ σύλλογος μας πραγματοποίησε  παραδοσιακή  Σαρακατσάνικη βραδιά με πολύ κέφι και διάθεση  για όλους τους συμμετέχοντες και όχι μόνο στο Δίον Πιερίας.
Ο Σύλλογος Σαρακατσαναίων Νομού Πιερίας  «Ο Κατσαντώνης», θέλει θερμά να ευχαριστήσει  την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Σαρακατσαναίων, τους χοροδιδασκάλους που συμμετείχαν και έχουν πηγαία αγάπη και αστείρευτη όρεξη για τον παραδοσιακό χορό, τους εξαίρετους καθηγητές της Σχολής Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του τμήματος παραδοσιακών χορών του Α.Π.Θ. κ. Μαλκογιώργος Αλέξανδρο και  κ. Ευαγγελινού Χριστίνα , τους κατατοπιστικούς εισηγητές κ. Σπύρο Γιαννιό και κ. Σοφία Κωστούλα, τον κ. Κουτρουλό Χρήστο γραμματέα του συλλόγου μας για την παρουσίαση της εκδήλωσης, τον τηλεοπτικό σταθμό «Europe 1»  Κεντρικής  Μακεδονίας, που ως χορηγός επικοινωνίας θα προβάλλει τηλεοπτικά το σεμινάριο, καθώς και όλους τους εθελοντές που δούλεψαν άκοπα για να διεξαχθεί το σεμινάριο, που ευχαρίστησε όλους όσους το παρακολούθησαν.
Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας και την Αντιπεριφερειάρχη κ. Σοφία Μαυρίδου, στο Δήμο Δίου – Ολύμπου και τον Δήμαρχο κ. Γερολιόλιο Ευάγγελο και κ. Λαμπονίκο Νικόλαο για την αμέριστη στήριξη και βοήθεια για την πραγματοποίηση του Σεμιναρίου.
                                                                                                                                Εκ του Δ.Σ του συλλόγου



















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου