Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Τα πουλιά δεν επιτρέπουν την «Ολυμπιάδα» στην παραλία Κορινού


  PieriaLife.gr




Η τελευταία έκθεση καταγραφής της ορνιθοπανίδας στην παραλία Κορινού διαπιστώνει προϋποθέσεις για τον χαρακτηρισμό της περιοχής ως Ζώνης Ειδικής Προστασίας κι έτσι είναι δύσκολο έως αδύνατο να συνεχιστούν οι παρεμβάσεις για την κατασκευή του οικισμού «Ολυμπιάδα» 

Όπως ανακοίνωσε ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Αξιού – Λουδία – Αλιάκμονα, τριάντα είδη πουλιών καταγράφηκαν στην περιοχή των παρεμβάσεων για την κατασκευή του οικισμού Ολυμπιάδα στον Κορινό, κατά το διάστημα Ιανουάριος – Μάιος 2013.

Εξ αυτών, τα 15 είναι είδη
χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) ή είδη που πληρούν τα πληθυσμιακά κριτήρια χαρακτηρισμού και οριοθέτησης ΖΕΠ σύμφωνα με τον Εθνικό Κατάλογο ειδών χαρακτηρισμού και ειδών οριοθέτησης Ζωνών Ειδικής Προστασίας.

Η βαρβάρα, το νεροχελίδονο, ο λεπτόραμφος γλάρος, ο χειμωνόκιρκος, ο φιδαετός, η γερακίνα και το βραχοκιρκίνεζο από την οικογένεια των αρπακτικών, καθώς και ο λευκοτσικινιάς, ο αργυροτσικνιάς, ο πορφυροτσικνιάς, ο ήταυρος και οι χουλιαρομύτες από την οικογένεια των ερωδιών, είναι μεταξύ των πιο σημαντικών πουλιών που καταγράφηκαν στην περιοχή κατά την περίοδο αυτή.

Τα συμπεράσματα στην έκθεση καταγραφής είναι:
Συνολικά, κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Μαίου 2013 καταγράφηκαν 30 τουλάχιστον είδη από τα οποία τα 15 είναι είδη χαρακτηρισμού της περιοχής ως Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) ή είδη που πληρούν τα πληθυσμιακά κριτήρια χαρακτηρισμού και οριοθέτησης ΖΕΠ σύμφωνα με τον Εθνικό Κατάλογο ειδών χαρακτηρισμού και ειδών οριοθέτησης Ζωνών Ειδικής Προστασίας. 
Σύμφωνα με τις παραπάνω καταγραφές του Φορέα Διαχείρισης στην περιοχή των παρεμβάσεων και εντός της ΖΕΠ  και του ΚΑΖ καταδεικνύεται σαφώς ότι, αυξήθηκαν τόσο η ποικιλότητα των ειδών ορνιθοπανίδας, όσο και η πυκνότητα των πληθυσμών τους σε σχέση με τις καταγραφές της περιόδου Μαρτίου – Δεκεμβρίου 2012 τα ενδιαιτήματα εξακολουθούν να αποτελούν ουσιαστικό "βιότοπο αναπαραγωγής, διατροφής και διαχείμασης ειδών της ορνιθοπανίδας"1 με παγκόσμια ή / και ευρωπαϊκή σημασία

Η Έκθεση στοχεύει στην ενημέρωση των αρμόδιων υπηρεσιών για τα αποτελέσματα και συμπεράσματα που προκύπτουν και αποτελούν συνέχεια της Έκθεσης που απεστάλη από το Φ. Δ προς το Υ.ΠΕ.Κ.Α και στη 2 Γεν. Δ/νση Δασών - Δ/νση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήρας με θέμα «Συμπληρωματικά στοιχεία του Φ. Δ σχετικά με την εισήγηση για την τροποποίηση – προσαρμογή των ορίων του Μόνιμου Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ)  στην περιοχή Αλυκή Κίτρους Ν.  Πιερίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου