Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013

Σε Κατερίνη, Καρίτσα, Παραλία το 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα Βλάχων

ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΒΛΑΧΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ Η ΠΙΕΡΙΑ 28-30 ΙΟΥΝΙΟΥ 2013
Όλα έτοιμα για μια μεγάλη γιορτή, η οποία θα ξεκινήσει σε μια εβδομάδα από τώρα και θα καταστήσει την Πιερία επίκεντρο του βλάχικου ελληνισμού για το τριήμερο 28-30 Ιουνίου. Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων διοργανώνει το 29ο Πανελλήνιο Αντάμωμα και χθες έδωσε συνέντευξη τύπου μαζί με τους συνδιοργανωτές, για να παρουσιάσει το πρόγραμμα των εκδηλώσεων.

Έτσι, το μεσημέρι της Τετάρτης, οι υπεύθυνοι του Ανταμώματος απηύθυναν από το δημαρχείο Κατερίνης κάλεσμα στους απανταχού Βλάχους να δώσουν το παρών σε μια διοργάνωση με πλούσια δρώμενα, που καλύπτουν πολλές πτυχές των εθίμων, του παρελθόντος και του παρόντος των Βλάχων. Πριν την συνέντευξη στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου είχε πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη των εκπροσώπων των εμπλεκομένων φορέων και συλλόγων για τον τελικό συντονισμό της διοργάνωσης του 29ου Πανελληνίου Ανταμώματος Βλάχων.
Τον πρώτο λόγο είχε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων Μιχάλης Μαγειρίας, ενώ για το αντάμωμα μίλησαν και ο αναπληρωτής δημάρχου Κατερίνης Αναστάσιος Παπαζήσης, ο δήμαρχος Δίου-Ολύμπου Γιώργος Παπαθανασίου, ο επιστημονικός συνεργάτης της αντιπεριφερειάρχη Πιερίας Δημήτρης Ρουκάς, η Χάιδω Παπαχατζή ως εκπρόσωπος του ΕΒΕ Πιερίας, ο πρόεδρος του ΟΠΠΑΠ δήμου Κατερίνης Μάκης Παπαδημητρίου και ο πρόεδρος του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Πιερίας  Δημήτρης Σιαμάτρας.
Τέλος, έγινε γνωστό ότι για την διοργάνωση του 29° Πανελλήνιου Ανταμώματος Βλάχων υποβλήθηκε μόνο μια αίτηση των παραπάνω συλλόγων οι οποίοι ανέλαβαν και την συνδιοργάνωση του Ανταμώματος. Για το μέγεθος της διοργάνωσης, αξίζει να αναφερθεί ότι η Πανελλήνια Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Βλάχων αποτελείται από 120 συλλόγους.
Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΜΑΓΕΙΡΙΑΣ
«Το Αντάμωμα έχει μια πανελλαδική εμβέλεια, ένα υψηλό επίπεδο εκδηλώσεων και μεγάλη συμμετοχή του κοινού. Το 29ο Αντάμωμα θα γίνει στην Πιερία και αναφέρθηκε στο πρόγραμμα. Στις εκδηλώσεις συμμετέχουν περισσότεροι από 2.500 χορευτές από όλους τους συλλόγους και στην Πιερία αναμένεται να έρθουν για το αντάμωμα από 8.000 έως 10.000 επισκέπτες. Το αντάμωμα θα μεταδοθεί μέσω τηλεοπτικών δικτύων αλλά και μέσω του διαδικτύου. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συνδιοργανωτές».
Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΠΑΠΑΖΗΣΗΣ
«Είναι πολύ σημαντική η διοργάνωση και τιμητικό για την πόλη μας που η Ομοσπονδία επέλεξε την Κατερίνη για να γίνει εδώ το Αντάμωμα. Είναι η δεύτερη φορά μετά το 2005 που είχε γίνει στην Πιερία το αντάμωμα. Ο Δήμος Κατερίνης συμμετείχε στην οικονομική συνδρομή και διευκολύνσεις για τη μετακίνηση και φιλοξενία των πολιτιστικών συλλόγων και των χορευτών».
Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
«Με μεγάλη χαρά δεχθήκαμε να γίνει το Αντάμωμα στην Καρίτσα Πιερίας καθώς ζούμε σε μια περίοδο κρίσιμων αλλαγών και οικονομικής δυσπραγίας και υπάρχει κίνδυνος να σπάσει ένα δίκτυο αλληλεγγύης και εμπιστοσύνης μεταξύ του ίδιου του λαού. Εκδηλώσεις σαν και αυτή συμβάλλουν στο να υπάρχει ένας κοινωνικός ιστός  και ο Δήμος θα είναι δίπλα τους».
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΡΟΥΚΑΣ
«Καλούμε όλους τους πολίτες να έρθουν στην Πιερία για να απολαύσουν πολιτιστικές και μορφωτικές εκδηλώσεις. Το ότι το αντάμωμα γίνεται στην Πιερία αποδεικνύει για ακόμη μια φορά ότι όταν οι σύλλογοι και οι φορείς της Πιερίας δραστηριοποιούνται ενωμένοι έχουμε τέτοια εξωστρεφή δρώμενα που αναδεικνύουν την Πιερία».
Η ΧΑΙΔΩ ΠΑΠΑΧΑΤΖΗ
«Το Επιμελητήριο Πιερίας στηρίζει κάθε εκδήλωση που αναδεικνύει τον τόπο μας. Δράσεις όπως είναι το αντάμωμα των Βλάχων που προσπαθούν να διασώσουν και να μεταλαμπαδεύσουν ήθη και έθιμα από γενιά σε γενιά πιστεύουμε ότι θωρακίζουν την ταυτότητά μας και προάγουν τον πολιτισμό. Εξάλλου, η πόλη μας που αποτελείται από ένα μείγμα διαφορετικών πολιτισμών, δείχνει ότι παρά τη διαφορετικότητά μας με καλή συνεργασία μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα». 
Ο ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Ένα τριήμερο στην Πιερία θα της δώσει ζωντάνια με την παρουσία τόσων επισκεπτών και είχαμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε σε αυτό το κάλεσμα, παρά τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να τονώσουμε την τοπική αγορά, να αναδείξουμε και την πόλη αλλά και όλη την Πιερία.
Έκανα ό,τι ήταν δυνατόν να συνεργαστώ με όλους τους συνδιοργανωτές ώστε να επιμεριστούμε το κόστος της εκδήλωσης και να παραχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Εξάλλου, εμείς που διοικούμε έχουμε την υποχρέωση να διατηρούμε την παράδοση. Οι βλάχοι είναι ένα κομμάτι του ελληνισμού και είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς να τους φιλοξενήσουμε αυτό το τριήμερο».
Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΙΑΜΑΤΡΑΣ
«Είμαστε ένας από τους μεγαλύτερους και ιστορικότερους συλλόγους του νομού. Ένας από τους στόχους μας ήταν να ζητήσουμε από την Ομοσπονδία να συνδιοργανώσουμε το φετινό αντάμωμα των Βλάχων και να γίνει στην Πιερία, στον Όλυμπο. Με τη στήριξη και των άλλων συλλόγων ευελπιστώ ότι θα έχουμε ένα καλό αποτέλεσμα. Ευχαριστώ την Αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους και τους αντιδημάρχους».
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 
Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013
ΚΑΤΕΡΙΝΗ - Κεντρική Πλατεία
20:00 Παρουσίαση λαϊκών δρώμενων, ηθών και εθίμων από την πλούσια πολιτιστική παράδοση του Βλαχόφωνου Ελληνισμού
Σάββατο, 29 Ιουνίου 2013
ΚΑΤΕΡΙΝΗ, Συνεδριακό Κέντρο
12:00 Ημερίδα με θέμα «Λατινόφωνη Ρωμιοσύνη» Εισηγητής: Νικόλαος Μέρτζος, πρόεδρος της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών, δημοσιογράφος και συγγραφέας.
19:00 - Πλατεία Δημαρχείου
Παρουσίαση σε ομάδες των χορευτικών συγκροτημάτων της Ομοσπονδίας μας, με βάση την κοινή καταγωγής τους.
Κυριακή, 30 Ιουνίου 2013
Καρίτσα Πιερίας
10:15 Ο «Μεγάλος Χορός», «Κόρλου Μάρι» στο Χοροστάσι της Καρίτσας Πιερίας στους πρόποδες του Ολύμπου, με τη συμμετοχή όλων των Συλλόγων που συμμετέχουν στο Αντάμωμα.
ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Κυριακή, 23 Ιουνίου 2013
Παραλία Κατερίνης, Κεντρική Πλατεία
20:00 Το έθιμο της Πιρπιρούνας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου