Πρόκεται για τους δημάρχους Κορδελιού - Ευόσμου Στάθη Λαφαζανίδη, Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, Αμπελοκήπων - Μενεμένης Λάζαρο Κυρίζογλου, Παύλου Μελά Διαμαντή Παπαδόπουλο, Καλαμαριάς Θεοδόσιο Μπακογλίδη, Θέρμης Θεόδωρο Παπαδόπουλο, Πυλαίας - Χορτιάτη Ιγνάτιος Καϊτεζίδη, Νεάπολης - Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Δέλτα Γεώργιο Γλώσση.
Οι τοπικοί άρχοντες χαρακτηρίζουν τους χώρους των πρώην στρατοπέδων απαραίτητους και αναγκαίους για την επιβίωση και το μέλλον της Θεσσαλονίκης.
«Αποτελούν το μοναδικό αποθεματικό για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου αλλά και τη δημιουργία υποδομών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων» σημειώνουν στην επιστολή.
Αναλυτικά η επιστολή:
Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ
Εμείς οι αιρετοί Δήμαρχοι των Καλλικρατικών Δήμων του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης α)Θεσσαλονίκης β) Κορδελιού – Ευόσμου, γ) Αμπελοκήπων – Μενεμένης, δ) Παύλου Μελά, ε)Καλαμαριάς, ζ)Θέρμης, η) Πυλαίας – Χορτιάτη θ) Νεάπολης – Συκεών και ι) Δέλτα θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε για ένα ζήτημα πρώτης προτεραιότητας που αφορά στο παρόν και στο μέλλον των Δήμων μας και έχει να κάνει με τους χώρους των πρώην στρατοπέδων.
Οι περιοχές μας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα περιβαλλοντικής υποβάθμισης αλλά και μεγάλα οικονομικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Το πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης κατέχει μάλιστα τη θλιβερή πρωτιά του μικρότερου ποσοστού πρασίνου ανά κάτοικο σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η πόλη μας κατακτά έναν ακόμη αρνητικό τίτλο της πιο μολυσμένης ατμοσφαιρικά ευρωπαϊκής πόλης.
Την ώρα που η πληθυσμιακή αύξηση που έχει συντελεστεί – σύμφωνα και με την απογραφή του 2011 – είναι μεγάλη στο σύνολο των καλλικρατικών δήμων του πολεοδομικού μας συγκροτήματος, και με δεδομένες τις δραματικές ελλείψεις ελεύθερων χώρων, η απόδοση των στρατοπέδων στις Τοπικές Κοινωνίες αποτελεί την τελευταία ελπίδα και ανάσα ζωής για περιβαλλοντική βελτίωση και αναβάθμιση, πολιτιστική ανάπτυξη και οικονομική ανάκαμψη.
Τα στρατόπεδα στα οποία αναφερόμαστε είναι τα εξής:
ΔΥΤΙΚΟ ΤΟΞΟ:
1)Παύλου Μελά (σε τμήμα του στρατοπέδου λειτουργούν αθλοπαιδιές και διάφορες Δημοτικές εγκαταστάσεις)
2)Καρατάσιου (σε τμήμα του στρατοπέδου λειτουργούν αθλοπαιδιές και διάφορες Δημοτικές εγκαταστάσεις)
3)Μ. Αλεξάνδρου (σε τμήμα του στρατοπέδου λειτουργούν αθλοπαιδιές και διάφορες Δημοτικές εγκαταστάσεις)
4)Παπακυριαζή (σε τμήμα του στρατοπέδου λειτουργούν αθλοπαιδιές και διάφορες Δημοτικές εγκαταστάσεις) Πλην τούτου όλοι οι αποχαρακτηρισμοί πρασίνου κατά την περίοδο 1992-2007 έγιναν με την προϋπόθεση ότι ο Δήμος διαθέτει ως χώρο πρασίνου το εν λόγω στρατόπεδο. Τυχόν απώλεια του στρατοπέδου από τη διαχείριση του δήμου θα ανατρέψει ανεπανόρθωτα το ισοζύγιο χρήσης γης στη Δημοτική Ενότητα Ευόσμου.
5)Ζιάκα (σε τμήμα του στεγάζονται αθλοπαιδιές)
-------------------------------------------------------------------------------------------
Κόδρα (με απόφαση του ΣΤΕ έχει οριστεί ως χώρος πρασίνου, ιστορικός και αρχαιολογικός χώρος και χώρος περιπάτου)
Νταλίπη
Γ΄ Σώμα Στρατού
Γκόνου
Φαρμάκη
Κακιούση
Στρατόπεδο ΣΕΔΕΣ περιοχή Θέρμης
Αντωνίου Ζώη ή Παπαπασχάλη
Το ζήτημα της αξιοποίησης των πρώην στρατοπέδων δεν είναι σημερινό. Η ίδια η Πολιτεία από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 διέγνωσε το πρόβλημα και ξεκίνησαν διαδικασίες για την επίλυσή του. Πλήθος ημερίδων από τεχνικούς επιστημονικούς φορείς και δεκάδες δημοσιεύσεις έγκυρων πανεπιστημιακών δασκάλων, ανέδειξαν κατά καιρούς το πρόβλημα και προτάθηκε από όλους ως μοναδική λύση η δημιουργία μητροπολιτικών διαδημοτικών πάρκων με χρήσεις πολιτισμού, παιδείας, αθλητισμού και με κύρια καθοριστική επιλογή το χρηστικό πράσινο.
Ο νόμος 1561/85 για το ρυθμιστικό σχέδιο της Θεσσαλονίκης προέβλεψε την απομάκρυνση των στρατοπέδων από το Πολεοδομικό Συγκρότημα της Θεσσαλονίκης για την εξασφάλιση ελεύθερων χώρων για της ανάγκες της πόλης (άρθρο 14 εδάφιο 3.1.8).
Τη δεκαετία 1990 - 2000 η Τοπική Αυτοδιοίκηση προσδιόρισε την ανάγκη για αξιοποίηση των στρατοπέδων με επίκεντρο τις «πράσινες χρήσεις», προς όφελος του πολίτη. Προχώρησε σε μελέτες προετοιμασίας, μέσα από την Πολιτιστική Πρωτεύουσα Θεσσαλονίκης (1997) και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα European, όπως επίσης και σε μια συνολική μελέτη χρήσεων στρατοπέδων με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Δυτικών Συνοικιών.
Η ανάγκη υλοποίησης της ιδέας του Δυτικού Τόξου (από τη νοητή δημιουργία τόξου όταν εξετασθεί η τοποθεσία των στρατοπέδων πάνω στο χάρτη) γίνεται αποδεκτή από την κυβέρνηση κ. Κ. Σημίτη, που υπόσχεται την παραχώρηση και αξιοποίηση των χώρων. Σε εκτέλεση των υποσχέσεων ψηφίζεται διαπαραταξιακά ο Ν. 2745/99, βάσει του οποίου καθορίζονται οι όροι, ο τόπος, η διαδικασία και η μέθοδος παραχώρησης των στρατοπέδων.
Οι διαπραγματεύσεις των Δήμων με το Υ.ΕΘ.Α. και την Πολιτεία συνεχίζονται και στα τέλη του 2002 οι Υπουργοί Εθνικοί Αμύνης και Μακεδονίας – Θράκης υπόσχονται σε κοινή συνέντευξη τύπου ότι έως την 31 Δεκεμβρίου 2003 θα έχουν υπογράψει την παραχώρηση. Ωστόσο η δέσμευση αυτή δεν τηρήθηκε.
Η κυβέρνηση του κ. Κ. Καραμανλή, που προέκυψε από τις εκλογές του 2004, επαναβεβαιώνει τη θέλησή της να προχωρήσει στην παραχώρηση και πράγματι ο Υφυπουργός Εθνικής Αμύνης προχωρά σε σημαντικά βήματα για το σκοπό αυτό.
Παραχωρούνται κατά χρήση τμήματα στρατοπέδων, είτε ολοκληρώνονται οι συζητήσεις για οριστική μεταβίβαση κατά κυριότητα.
Δυστυχώς όμως η γενική παραχώρηση καρκινοβατεί, είτε για γραφειοκρατικούς λόγους είτε από λανθασμένες σκέψεις και ενέργειες εμπλεκομένων. Το 2010 ο νέος Υπουργός Εθνικής Αμύνης για να ξεπεράσει τη γραφειοκρατία και τις αβελτηρίες εισηγείται στο Κοινοβούλιο και ψηφίζεται ο Ν. 3883/10 (άρθρο 84).
Κύριε Πρωθυπουργέ
Οι χώροι των πρώην Στρατοπέδων είναι απαραίτητοι και αναγκαίοι για την επιβίωση και το μέλλον των Δήμων καθώς αποτελούν το μοναδικό αποθεματικό για την ενίσχυση του αστικού πρασίνου αλλά και τη δημιουργία υποδομών που θα συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων. Η αξιοποίηση των πρώην στρατοπέδων προς όφελος των πολιτών, με τη δημιουργία αθλοπαιδιών, υποδομών για τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τη δημιουργία ζωνών πρασίνου, αναδεικνύεται εκ των πραγμάτων ως ο μόνος δρόμος για την ανάσχεση των σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το Πολεοδομικό Συγκρότημα και ως εκ τούτου η απόδοσή τους στις τοπικές κοινωνίες, στις οποίες ανήκουν, είναι αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα.
Σε μια εποχή που η πόλη της Θεσσαλονίκης πλήττεται δραματικά από τη μάστιγα της ανεργίας – αποτέλεσμα της οικονομικής ύφεσης – η παραχώρηση των οικοπέδων στους Δήμους και η υλοποίηση των σχεδιασμών που προβλέπονται με έργα κοινωφελή και ζωτικά για την ποιότητα ζωής και τη βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, δεν είναι μόνο η λύση αλλά η μόνη επιλογή που θα βγάλει τους Δήμους μας από την περιβαλλοντική υποβάθμιση, τον οικονομικό μαρασμό και την περιθωριοποίηση. Τα οφέλη που θα προκύψουν θα είναι τεράστια για ολόκληρη τη Θεσσαλονίκη, καθώς η οριστική και καθολική παραχώρηση των στρατοπέδων στους δήμους είναι η μόνη ελπίδα για την αναπτυξιακή προοπτική και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, που τόσο μεγάλη ανάγκη έχει η πόλη μας.
Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλετε και το ενδιαφέρον σας προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να δοθεί
λύση προς τη σωστή κατεύθυνση. Αναιρέστε τυχόν αποφάσεις και μην αφήσετε τους διάφορους τεχνοκράτες, χάριν μόνον οικονομικών όρων, να οδηγήσουν στο Τ.Α.Ι.ΠΕ.Δ. τους χώρους των στρατοπέδων. Οι τόποι δεν ξεχρεώνονται με τον εκπλειστηριασμό των χώρων, που είναι συνυφασμένοι με την πηγή της ζωής του λαού. Λαός χωρίς εκπαίδευση (σχολεία κ.λ.π.), με πολιτιστική συρρίκνωση (έλλειψη έργων πολιτισμού κλπ) και περιβαλλοντική υποβάθμιση, δεν ξεχρεώνει ΠΟΤΕ. Κοινωνικά και οικονομικά οφέλη θα προκύψουν πολύ περισσότερα από την παραχώρηση των στρατοπέδων στους Δήμους, για χρήσεις κοινής ωφέλειας και κοινωνικών υποδομών. Εμείς έχουμε τη θέληση και μπορούμε να τους αξιοποιήσουμε και να τους αναπτύξουμε, για το συμφέρον του τόπου μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου