Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Μετασυλλεκτική Διαχείριση Ανθέων


Με τίτλο «Μετασυλλεκτική Διαχείριση Δρεπτών Ανθέων» πραγματοποιήθηκε η ΑΝΘΟ-Τετάρτη της 27-9-2017, στην ΚΕΝΤΡΙΚΉ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, 11143 ΑΘΗΝΑ) από τον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών, με κεντρικό εισηγητή τον καθ Αναστάσιο Δάρα από το Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πελοποννήσου (Καλαμάτα).

Μια τυπική διαδικασία Δια Βίου Μάθησης επαγγελματιών αγροτών εξελίχθηκε σε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και ανταλλαγή εμπειριών με τους Έλληνες επαγγελματίες αγρότες ανθοπαραγωγούς και τελικά έγινε μια πολύ καλή όσμωση της έρευνας και της εφαρμοσμένης επιστήμης του ΤΕΙ Πελοποννήσου, με τους αγρότες ανθοπαραγωγούς πραγματικού πλούτου.
Ο καθ Αναστάσιος Δάρας (tassosdarras@yahoo.co.uk) έδωσε ζωντάνια στις ΑΝΘΟ-Τετάρτες αναφέροντας επιγραμματικά ότι η μετασυλλεκτική διαχείριση των δρεπτών ανθέων & πρασινάδων, που είναι ιδιαίτερης σημασίας για την καλή ποιότητα των δρεπτών ανθέων εξαρτάται από τις καλλιεργητικές τεχνικές … που εφαρμόζει ο κάθε ανθοπαραγωγός ….
Η μετασυλλεκτική συμπεριφορά των δρεπτών ανθέων σχετίζεται με: Την αναπνευστική δραστηριότητα, Την παραγωγή αιθυλενίου, Το υδατικό δυναμικό των κυττάρων και Το φράξιμο των αγγείων του άνθους.
Η μετασυλλεκτική ζωή των δρεπτών εξαρτάται από τις αποθηκευμένες θρεπτικές ουσίες (καλλιεργητική περίοδος) που θα αξιοποιηθούν μετασυλλεκτικά. Κατά την καλλιεργητική περίοδο, μέσω της φωτοσυνθετικής δραστηριότητας, γεμίζει η το άνθος με αποθηκευμένες ουσίες, κυρίως με σάκχαρα. Η ποσότητα των αποθηκευμένων σακχάρων στο άνθος σχετίζεται και καθορίζει την μετασυλλεκτική ζωή των δρεπτών ανθέων. Επομένως το σωστό πρωινό πότισμα βοηθά στην φωτοσύνθεση και την διατηρισημότητα των δρεπτών ανθέων στην μετασυλλεκτική τους φροντίδα.
Τα δρεπτά άνθη, είπε ο καθ Α. Δάρας, είναι ιδιαίτερα ευπαθή στην αφυδάτωση λόγω της σχέσης επιφάνεια/ποσότητα-βάρος. Μετά τη συγκομιδή, άνθη που τοποθετούνται σε διαλύματα συντήρησης αυξάνουν κατά τις πρώτες ημέρες σε φρέσκο βάρος. Διατήρηση υδατικής ισορροπίας στα κύτταρα επιτυγχάνεται όταν η απώλεια νερού λόγω διαπνοής (με τη μορφή υδρατμών) αναπληρώνεται από την απορρόφηση νερού από το διάλυμα συντήρησης.
Σε χαμηλές θερμοκρασίες, τα δρεπτά άνθη δέχονται σχεδόν όλους τους τύπους συντήρησης. Τα άνθη, σε αντίθεση με υπόλοιπα γεωργικά προϊόντα, μπορούν να συντηρηθούν: είτε Ξηρά μετά από πρόψυξη, είτε Υγρά σε δοχεία με νερό/διάλυμα. Η επίδραση της θερμοκρασίας στην ένταση της αναπνοής κομμένων λουλουδιών (δηλαδή στην γήρανση τους) είναι τρομερά μεγάλη. Σε 4ο θερμοκρασίας περιβάλλοντος περίπου η ένταση της αναπνοής των ανθέων απαιτεί 10 mgCO2/kg/h. Σε 20ο η ένταση φθάνει στα 239 mgCO2/kg/h & στους 40ο βαθμούς κελσίου πάει στα 1053 mgCO2/kg/h. Είναι απολύτως σαφές ότι τα δρεπτά άνθη και οι πρασινάδες πρέπει ν α διατηρούνται σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλιώς τα …πετάς …
Η καλή ποιότητα των δρεπτών ανθέων & πρασινάδων, και βέβαια η τιμή τους, είναι απόλυτα συνυφασμένη τόσο με τις καλλιεργητικές τεχνικές, όσο και με τις συνθήκες μεταφοράς και χώρων εμπορίας τους.
Μερικές πρακτικές συμβουλές θα μπορούσαν να περιλάβουν την φροντίδα να υπάρχει μείωση του μικροβιακού φορτίου (βακτήρια, μύκητες) και ουσίες που παράγονται από το άνθος (κολλώδεις ουσίες) και μειώνουν την απορρόφηση νερού. Η μείωση μικροβιακού φορτίου επιτυγχάνεται με χλωριούχα διαλύματα και αντιβακτηριακά.
Επίσης απαιτείται η ανανέωση της τομής της βάσης, η ανανέωση του νερού ή του διαλύματος και βέβαια η τομή πρέπει να γίνεται με κοφτερό εργαλείο, ώστε να μην τραυματίζεται ο βλαστός του άνθους ή της πρασινάδας.
Πάρα πολύ μεγάλη σημασία δόθηκε στην εισήγηση του καθ Α. Δάρα στην ποιότητα που επιζητά ο καταναλωτής, και κυρίως στα χαρακτηριστικά της ποιότητας, που πρέπει να υπάρχουν σε κάθε συναλλαγή. Η ποιοτική ταξινόμηση καθορίζεται κατά τη συγκομιδή και γι αυτό είναι πολύ σημαντική για τους ανθοπαραγωγούς. Άλλωστε η ποιότητα σχετίζεται με την τιμή του προϊόντος, καθ όσον υψηλότερη ποιότητα σημαίνει υψηλότερη τιμή πώλησης και η καλύτερη τιμή ωθεί τον καλλιεργητή να παράγει υψηλού επιπέδου άνθη ώστε να επιτυγχάνει υψηλότερες τιμές πώλησης.
Στην πολύ γόνιμη ανοιχτή συζήτηση όπου πήραν τον λόγο οι: Α. Κελμάγερ, Α. Αγγελόπουλος, Κ. Ηρειώτης, Σ. Κιτάντης, Α. Μόσχος, Γ. Λέκκας, Γ. Πονηρός, Κ. Γιαννάκης, Γ. Σούγλας, Δ. Κελμάγερ, Χ. Φλεριανός, Α. Μπάτουλης, Ε. Νίκας & Γ. Παπαλεξανδράκης προέκυψε ότι το κλίμα της Ελλάδος δεν φαίνεται να είναι το καταλληλότερο για την καλλιέργεια δρεπτών ανθέων, διότι από ότι περιέγραψε ο καθ Α. Δάρας μοιάζει να χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες, με πολύ μικρό εύρος διακύμανσης, που δεν ταιριάζουν με τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού, ιδιαίτερα τώρα με τις νέες συνθήκες λόγω κλιματικής αλλαγής. Το κόστος ψύξης (αιρκοντίσιον) είναι αποτρεπτικό ….
Πολύ καλό παράδειγμα αναφέρθηκε η επιλογή των ανθοπαραγωγών στην Αυστραλία, όπου οι ανθοπαραγωγοί, με τους ανθοπώλες και τους επιστήμονες κατέληξαν στην προώθηση στην κατανάλωση αυτόχθονων ανθέων που δεν είχαν μεγάλες απαιτήσεις σε φυτοπροστασία, ούτε σε αυστηρά ελεγχόμενο περιβάλλον. Είναι παγκοσμίως γνωστά τα άνθη Wax flower της Αυστραλίας, που είναι ακριβώς αυτή η εφαρμογή. Θα μπορούσε να εφαρμοσθεί και στην Ελλάδα.
Η επόμενη ΑΝΘΟ-Τετάρτη, 4 Οκτ 2017, στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ οργανώνεται με θέμα «Το μέλλον των συνεταιρισμών» και προσκεκλημένους μεταξύ άλλων τον κ Γιώργο Παπαβασίλη (Πρόεδρο Οργάνωσης Παραγωγών Κηπευτικών Μεγάρων), τον κ Κώστα Αρτακιανό (Πρόεδρο Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Ελαιοπαραγωγών Γέρας ΜΟΔΟΥΣΑ) και τον κ Κώστα Μαντζουράνη (Πρόεδρο ΚοινΣΕπ ΚΥΚΕΩΝ).
Το 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ελλήνων Ανθοπαραγωγών, 11 Οκτ 2017, στις 12.00, μέσα στην ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΝΘΑΓΟΡΑ ΑΘΗΝΩΝ (Ανθέων 21, Άνω Πατήσια, Αθήνα) μπορεί να αποτελέσει την έναρξη μιας διαδικασίας για νέα περίοδο στον Αγροτικό Ανθοπαραγωγικό Συνεταιρισμό Αθηνών.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου